Toma Pătrașcu: “În cadrul Bucharest Science Festival explicăm știința din spatele unor tehnologii. Mulți dintre oameni nu înțeleg cum funcționează un telefon, cum funcționează vaccinurile sau antibioticele și atunci se tem”
24 Septembrie 2024, 07:26
Corina Negrea a vorbit în cadrul emisiunii "Știința 360" cu Toma Pătrașcu, director al Bucharest Science Festival și președintele ASUR (https://asur.ro/), co-
Festivalul are loc între 25 și 29 septembrie a.c., oferind o gamă diversă de evenimente captivante pentru toate vârstele (https://www.
Tema principală din acest an, „Apărătorii Planetei”, își propune să inspire și să educe publicul, aducând știința mai aproape de comunitate printr-un program bogat în activități interactive, ateliere, expoziții și conferințe (la care accesul este liber).
“În cadrul Bucharest Science Festival încercăm să le deschidem apetitul, pasiunea pentru știință oamenilor de toate vârstele, să arătăm cum știința, cum tehnologia bazată pe știință ne ajută în viața de zi cu zi. E suficient să ne gândim că dacă ar dispărea dintr-o dată descoperirile din ultimii 200 de ani, probabil că automat ar dispărea și 90% din oamenii care trăiesc în momentul de față pe suprafața Pământului.”
Toma Pătrașcu subliniază importanța educației în știință și rolul pe care festivalul îl joacă în formarea tinerelor generații. Activitățile festivalului includ evenimente practice, cum ar fi ateliere de gătit, care explică fenomenele chimice și fizice din spatele preparării alimentelor. Aceste evenimente ajută participanții să înțeleagă impactul științei în viața de zi cu zi, cum ar fi rolul microorganismelor în biotehnologie sau fabricarea medicamentelor.
“Fără fizică, chimie, biologie și așa mai departe, fără descoperirile din aceste domenii, nu am avea ce să mâncăm, nu am avea medicamente cu care să ne tratăm, nu am avea vaccinul cu care să prevenim bolile, nu am avea vehicule cu care să transportăm mâncarea și toate celelalte lucruri de care avem nevoie, nu am putea să ne încălzim casele. În lipsa acestor descoperiri, ne-am întoarce în epoca de piatră.”
Programul detaliat al festivalului este disponibil pe www.BucharestScienceFestival.ro și prin intermediul aplicației de mobil FestivApp ce poate fi descărcată din Google Play și App Store.