Știința 360 - 11 ianuarie 2024 - Aimee Bugner: S-a creat profesiunea de donator de sânge pe bani! | PODCAST
11 Ianuarie 2024, 13:58
De la 1 ianuarie 2024, valoarea tichetelor pe care le primesc cei ce donează sânge este de 280 de lei - o majorare de la 9,57/tichet la 40 de lei/tichet, totalizând, pentru că fiecare donator primește, la o singură donare, 7 astfel de tichete, 280 de lei per donare.
Trei organizații implicate în promovarea donării benevole și neremunerate de sânge au cerut “retragerea aprobării acestui proiect întrucât el contravine obiectivelor principale ale Ministerului Sănătății, anume ”promovarea sănătății, prevenirea îmbolnăvirilor și îmbunătățirea calității vieții”.
Remunerarea donării crește riscul transfuzional și se opune eforturilor de promovare a donării benevole de sânge bazate pe principii umaniste, singurele care validează securitatea transfuzională și asigură existența unei comunități de donatori fără risc, pe termen lung.
(..)Comunitatea științifică a analizat beneficiile și dezavantajele donării remunerate încă din anii ‘70, din studiile extinse reieșind că deși stimularea donării prin remunerare are efecte pozitive asupra numărului de donări pe termen scurt, prezintă riscuri crescute legate de prezența virusurilor transmisibili în componentele sanguine donate ce nu pot fi eliminate complet prin testare și duce la scăderea numărului de donatori cu motivație altruistă, se arată în scrisoarea transmisă de cele trei organizații Prof. Univ. Dr. Adriana Pistol Secretar de Stat, Ministerul Sănătății.
Cele trei organizații semnatare ale scrisorii deschise sunt: Federația Internațională a Organizațiilor Donatorilor de Sânge, Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge și Asociația Smart Society.
Am stat de vorbă, la Știința 360, cu Aimee Bugner, Președinte Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge (www.doneazasange.ro) (partea I).
Aimee Bugner s-a născut în anul 1954 la Medias.
A urmat liceul la București, Facultatea de Psihologie tot aici iar din 1983, timp de 31 de ani, a fost psiholog la Institutul Național de Hematologie Transfuzională ”Prof. Dr. C. T. Nicolau” București.
În anul 2000 am creat Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge și am intrat și în Federația Internațională a Organizațiilor Donatorilor de Sânge (https://www.fiods-ifbdo.org/), (organizația internațională care reprezintă donatorii de sânge voluntari, anonimi și neremunerați, https://en.wikipedia.org/wiki/International_Federation_of_Blood_Donor_Organizations, n.r.), unde am fost unul din cei șase consilieri. Am avut peste 50 de proiecte pentru promovarea donării, unele cu finanțare europeană, spune Aimee Bugner.