Premieră națională la un spital privat din Oradea: transplant osos de la un donator prin bancă osoasă pentru tratamentul unei tumori osoase agresive
23 Iulie 2024, 13:46
O intervenție chirurgicală de înaltă performanță a fost efectuată luna aceasta, în premieră națională, în cadrul unui spital privat din Oradea. Este vorba despre rezecția unei tumori extensive la nivelul femurului și reconstrucția femurului cu alogrefă osoasă masivă prelevată de la un donator prin Banca de Țesut Osos, la o tânără în vârstă de 31 de ani.
De 22 de ani, de când a suferit o fractură la femurul stâng, în urma unei căzături pe gheață, tânăra a suferit multiple intervenții chirurgicale, toate acestea datorate unei situații particulare - identificarea unei formațiuni tumorale agresive. Situația s-a agravat după ce a întâmpinat dificultăți în găsirea unor soluții în țară sau în străinătate. Avantajele acestui tip de intervenție includ o reconstrucție biologică cu integrare perfectă în organismul uman, toleranță ridicată, durată de viață mai mare decât cea a protezei, salvarea capitalul osos și costuri semnificativ mai mici.
Tumorile osoase sunt rare şi pot deveni extrem de agresive. Pe de-o parte, tumorile benigne sunt frecvente, nu pun viața pacientului în pericol, însă îi pot afecta calitatea vieții. De cealaltă parte, tumorile osoase maligne sunt rare și reprezintă aproximativ 1% din toate leziunile maligne existente. Sarcoamele osoase au o incidență de un caz nou la 100.000 de locuitori pe an, iar 40-45% din cazuri apar la tineri sub 18 ani. Dintre acestea, cele mai des întâlnite sunt osteosarcoamele, condrosarcoamele și sarcoamele Ewing, care pot fi fatale dacă nu sunt diagnosticate și tratate corect. Tumorile aparatului locomotor reprezintă un subiect complex în domeniul ortopediei, în primul rând din cauza incidenței mult mai scăzute decât a oricăror tumori maligne și în al doilea rând, din cauza tratamentului radical (amputația) de primă intenție practicat în continuare în multe țări, având un impact psihologic semnificativ pentru pacient și în ceea ce privește reinserția sa în societate.
Echipa medicală a fost coordonată de dr.Adyb-Adrian Khal, medic chirurg ortopedie-traumatologie şi ortopedie oncologică, referent național tumori osoase regiunea Sud, Franţa.