Plantele străine invazive devin o problemă tot mai mare pentru mediu și pentru oameni, atrage atenția Fundația Conservation Carpathia
25 Iulie 2024, 14:00
”Aproximativ 400 de specii de plante străine invazive au fost identificate în România, opt dintre acestea fiind răspândite și în sud-estul Munților Făgăraș”, se arată într-un comunicat Conservation Carpathia.
Fundația Conservation Carpathia a identificat până în prezent opt specii de plante străine invazive în aria de proiect, situată în sud-estul Munților Făgăraș, pe o lungime de peste 170 de kilometri pe Valea Dâmboviței, Râul Târgului, Valea Vâlsanului, Valea Doamnei și pe doi afluenți ai lacului Vidraru. Plantele identificate sunt: troscotul japonez, bunghișorul american, slăbănogul himalaian, napul porcesc, mărită-mă mamă, sânzienele de grădină (sânziene canadiene), slăbănogul cu flori mici și crinul portocaliu (...).
”Pentru o analiză detaliată, dr. biolog Oliviu Grigore Pop a coordonat un studiu științific pe 164 de kilometri de-a lungul principalelor văi din zona Munților Făgăraș. Acest studiu face parte din proiectul LIFE Carpathia, „Crearea unei zone de natură sălbatică în sudul munților Carpați, România”.
Pe baza rezultatelor studiului, Fundația Conservation Carpathia a elaborat un plan de acțiune pentru controlul și limitarea speciilor invazive. Acțiunile vor continua până când extinderea acestor specii va fi redusă cu cel puțin 50%”, se mai arată în comunicatul de presă al Conservation Carpathia. Detalii aici https://www.carpathia.org/ro/fundatia-conservation-carpathia-atrage-atentia-asupra-pericolului-reprezentat-de-speciile-de-plante-straine-invazive/
Recent, fundația a organizat și o vizită de presă pe Valea Dâmboviței, în satul Sătic, jud. Argeș, pentru documentarea și exemplificarea rezultatelor studiului, cu detalii științifice pe care le-a oferit dr.biologie Oliviu Grigore Pop, care a acordat un interviu și Postului Radio România Cultural.