Marinela Debu, președinte APAH-RO: “Ar trebui să contribuim cu toții la scăderea stigmei. Până la urmă a avea hepatită B sau C nu este ceva extraordinar. Este o boală care poate fi ținută sub control, care se poate vindeca”
29 Iulie 2024, 09:30
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor reprezintă un bun moment pentru fiecare țară de a readuce în atenția opiniei publice importanța prevenției, a vaccinării, a testării pentru hepatitele virale, precum și a unui stil de viață adecvat pentru hepatitele influențate de o alimentație nesănătoasă și un stil de viață sedentar. În fiecare an, la nivel mondial, mai mult de un milion de vieți sunt pierdute din cauza hepatitelor virale. Ca mortalitate, virusurile hepatice provoacă cele mai multe decese, după SARS-CoV-2, iar în acest context, specialiștii din întreaga lume atrag atenția că este timpul să acționăm pentru reducerea stigmei și a discriminării în rândul acestor pacienți. La conferința de presă care a marcat Ziua Mondială de luptă împotriva Hepatitelor (marcată în fiecare an, în data de 28 iulie), Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), a vorbit despre pașii pe care țara noastră i-a făcut în direcția eradicării hepatitelor, dar și despre nemulțumirile actuale ale pacienților pe care îi reprezintă.
Reprezentanții pacienților împreună cu specialiștii participanți la evenimentul de presă organizat de APAH-RO au făcut apel la simplificarea procedurilor pe traseul pacientului de la testare până la tratament. Concret, se recomandă ca orice pacient depistat cu virusul hepatitic B să fie testat automat și pentru virusul hepatic Delta, iar investigațiile să fie gratuite și accesibile oricărui pacient.