La granița dintre natură și tehnologie - Fusion:AIR 2024 Biophilia -Technophilia
14 Octombrie 2024, 14:00
Adică Expoziția Fusion:AIR 2024 Biophilia -Technophilia, care a putut fi vizitata la Bucuresti la Galeria /SAC - Spațiul de Artă Contemporană, pana pe 17 septembrie a.c. (https://www.facebook.com/
Un eveniment ajuns la cea de-a 4 a ediție, ”care explorează granițele dintre natură și tehnologie prin intermediul lucrărilor unor artiști contemporani remarcabili, organizat de Asociația Qolony (Colonia pentru Artă și Știință)” și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu susținerea Institutului Goethe din București și Galeria /SAC - Spațiul de Artă Contemporană.
Cum a fost și de ce avem nevoie de astfel de întâlniri, știință - artă?? Am discutat la Știința 360, cu Mihaela Ghiță, director artistic și inițiatoarea proiectului Fusion:AIR - rezidențe artistice în institute de cercetare, Denis Flueraru, artist, Creative Technologist - care a construit instalația interactivă Solara, care exprimă ”relația fragilă dintre omenire și soare, subliniind cum sursa vieții poate deveni și un factor de risc.” Denis i-a ajutat pe vizitatori să descopere sunetul exploziilor solare printr-o instalație interactivă și Maximilian Teodorescu, cercetător la Institutul de Științe Spațiale, ISS de la Măgurele. Fotografiază soarele și identifică petele și exploziile solare. A creat luneta din cadrul Observatorului solar de la ISS și face fotografii naturaliste - păsări și insecte.
Ediția de anul acesta a reunit 6 artiști - Alexandra Costea, Denis Flueraru, Maria Nalbantova (BG), Mihai Popescu, Ole Blank (DE) și Zoița Delia Calinescu - și peste 15 cercetători.
Institutele de cercetare partenere au fost Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INFIM), Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației (INFLPR), Institutul de Științe Spațiale (ISS), Centrul de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare (USAMV), Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Textile și Pielărie (INCDTP).
Fusion:AIR este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național cu susținerea Institutului Goethe din București și Galeria /SAC - Spațiul de Artă Contemporană.
Qolony: Fondată în 2019, Asociația Qolony - Colonia pentru artă și știință este o asociație care desfășoară programe de cercetare și producție, ajutând la promovarea artei aflate la intersecția cu știința: rezidențe artistice, prezentări, dezbateri, workshop-uri, expoziții care deschid dialoguri între artiști și oameni de știință din institutele de cercetare, la nivel național și internațional.