Dr. Valeria Herdea, președinte CNAS: „De la 1 iulie, persoanele neasigurate au acces la servicii de depistare precoce a bolii oncologice, a hepatitelor B și C”
22 Iulie 2024, 15:35
Lărgirea accesului persoanelor asigurate și neasigurate la servicii medicale și medicamente decontate, reorganizarea unor programe naționale de sănătate curative, continuarea digitalizării și debirocratizării sistemului de asigurări sociale de sănătate - sunt câteva din direcțiile de acțiune enunțate de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr.Valeria Herdea, la 6 luni de la preluarea mandatului.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă susținută la finalul săptămânii trecute.
Prin modificarea și completarea Contractului-cadru (care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate) și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, s-au introdus noi pachete de servicii de care pot beneficia persoanele asigurate și neasigurate, pe principalele paliere de asistență medicală, în scopul depistării unor afecțiuni grave, respectiv bolile oncologice, hepatitele cronice B și C, iar la gravidă pentru depistarea infecției cu virusul HIV/SIDA. Unele dintre modificări vizează implementarea măsurilor care revin CNAS în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România.
Pentru serviciile de diagnosticare oncologică acordate persoanelor neasigurate, finanțarea nu se va face din contribuțiile plătite de asigurați, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către FNUASS. La fel se va finanța și testarea persoanelor neasigurate în scopul depistării hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravidă.
Valeria Herdea a adăugat că bugetul FNUASS a fost suplimentat de Guvern cu 3 miliarde lei, sumă care asigură menținerea aceluiași nivel de finanțare pentru asistența primară până la sfârșitul anului (respectiv 12 lei - per capita și 8 lei - pe serviciu) precum și a valorii lunare pentru asistența medicală dentară, dar și creșterea valorii punctului pe serviciu medical în asistența ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice, respectiv de la 4,5 la 5 lei în trimestrul IV.