Dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR: „Două treimi dintre adulți și copii prezintă carii dentare ce necesită tratament”
20 Iunie 2024, 11:30
Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a efectuat un studiu-pilot privind situația sănătății orale la nivel național. Demersul reprezintă o premieră în România, atât datorită acoperirii naționale, cât și a completării datelor culese pe bază de chestionar cu realizarea de examene clinice.
România este pe penultimul loc în UE în ceea ce privește consultațiile stomatologice, cu o medie anuală de 0,3 per capita, față de media europeană, care este 0,9. Adresabilitatea scăzută la medicul stomatolog duce la identificarea tardivă a problemelor de sănătate orală și la costuri crescute de tratament. Ținând cont de faptul că nu există studii cuprinzătoare naționale despre sănătatea orală a populației, prevalența afecțiunilor dentare, parodontale sau anomaliilor ortodontice, ceea ce afectează fundamentarea politicilor publice eficiente, CMSR și-a propus să îmbunătățească starea de sănătate orală prin inițiative bazate pe date statistice relevante.
Primul proiect de acest fel este studiul-pilot 2024 privind sănătatea orală a românilor, o cercetare evaluativă a stării de sănătate orală, care va sprijini adaptarea politicilor publice și alocarea fondurilor adecvate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru educație, prevenție și tratament. Studiul a fost realizat în perioada ianuarie 2024 - mai 2024 și a implicat 172 de medici stomatologi 1.544 de participanți din diverse regiuni și medii sociale, incluzând atât copii, cât și adulți.
Cercetarea arată că majoritatea adulților (70%) și adolescenților (70%) consideră sănătatea orală foarte importantă pentru bunăstarea lor, iar 79% dintre români sunt mulțumiți de calitatea serviciilor stomatologice. Cu toate acestea, peste două treimi dintre români au cel puțin o afecțiune orală. Printre cele mai frecvente afecțiuni se numără cariile dentare cavitare (66% dintre copii și 64% dintre adulți), inflamația gingivală (35% dintre copii și 57% dintre adulți), și edentațiile neprotezate (73% dintre adulți). Cariile cavitare afectează în medie patru dinți per persoană, iar parodontita este prezentă la 38% dintre adulți. De asemenea, infecțiile dentare acute și anomaliile dento-maxilare sunt frecvente, iar accesarea serviciilor de urgență este redusă, mulți preferând auto-medicamentația. Consulturile regulate sunt considerate importante de 92% dintre respondenți, dar doar 44% au fost la un control de rutină în ultimul an. Există o nevoie semnificativă de servicii stomatologice, inclusiv cele de urgență și cele decontate de CNAS, de care doar 32% dintre adulți beneficiază, iar nivelul de informare despre sănătatea orală este redus, 35% dintre respondenți considerându-se puțin informați. Este necesară o mai mare implicare a medicilor stomatologi în prevenție, în sănătatea orală, atât din perspectiva igienei, cât și a comportamentelor.
Principalele rezultate ale studiului au fost prezentate de coordonatorul proiectului, dr. Mariana Cărămidă, trezorier CMSR, în cadrul unei conferințe de presă susținută la începutul acestei săptămâni. Un material realizat de Marilena Frâncu.