„DELTA-HUB” - De la Delta Dunării la o viziune globală asupra deltelor. Cercetarea aplicată în Delta Dunării – un model pentru deltele lumii
01 Aprilie 2025, 18:07
Asta își propune să creeze proiectul „Delta-Hub: River Delta Science, Education, and Modeling Hub”, lansat luni 31 martie a.c., la Rectoratul Universității din București.
„Proiectul Delta Hub este un proiect foarte complex, care are trei componente interconectate:o componentă foarte importantă de cercetare, o componentă de educație și o componentă de, să spunem, conștientizare, diseminare, comunicare, implicarea stakeholderilor - plecând de la autorități publice centrale, locale, mergând după aceea la colegii noștri din institutele de cercetare, ONG-uri, firme private care activează în domeniu și până la universități și instituții din domeniul educațional”, spune Conf.univ.dr. Florin Tătui, Facultatea de Geografie a Universității București (https://geo.unibuc.ro/), directorul proiectului.
„Dorim, la final, să obținem, să spunem, o viziune care să poată fi aplicată asupra tuturor deltelor din lume. Ne focusăm pe deltele din bazinele Mărilor Neagră și Mediterană și vrem să obținem mai multe informații din Delta Dunării, având în vedere că este la îndemână, este una dintre cele mai naturale delte din lume, cea mai mare deltă din Europa, din Uniunea Europeană și atunci vrem să obținem anumite rezultate în Delta Dunării care să aibă aplicabilitate globală. Vrem să venim cu niște soluții, de exemplu, de management al sedimentelor, care să poată fi aplicate sau măcar adaptate și altor delte din lume, deoarece toate deltele lumii, practic, împart aceleași probleme care pleacă, să spunem, de la schimbările climatice, creșterea nivelului mării și până la presiunea umană, care este din ce în ce mai accentuată”, mai spune Florin Tătui.
„Deltele sunt casa a aproape 500 milioane de oameni pe glob. Și numai dacă ne uităm la delta Gange-BrahMaputra, sunt 100 de milioane de oameni care locuiesc în această deltă”, spune și Florin Zăinescu, cercetător
postdoctorand, CNRS Franța, Laboratorul CEREGE, Centrul de Cercetări și Pregătire în Geoștiințele Mediului, Universitatea Aix-Marseille, Franța (https://www.cerege.fr/en/le- cerege/), coordonatorul Grupului de lucru de gestiunea științei din cadrul proiectului și membru al Stațiunii de cercetări marine și fluviale Sfântu Gheorghe din cadrul Facultății de Geografie a Universității din București.(...) Problema este că ele sunt supuse în prezent unor amenințări care vin din partea schimbărilor climatice, deci creșterea nivelului mării. (4:17) Acum se măsoară o concentrație de sateliți, nivelul mării a crescut din anii 90 cu vreo 10 centimetri, dar până în 2100 se prognozează că nivelul mării va crește cu 0,5-1 metru. Asta înseamnă că sute de milioane de oameni vor fi sub amenințare. Acest lucru poate duce la migrații și chiar la mișcări sociale.
Cât privește Delta Dunării, zona pe care se concentrează acest proiect, Florin Zăinescu spune că „Delta Dunării a trecut printr-un accident fortuit al istoriei, pentru că Ceaușescu plănuia să o transforme într-un Bărăgan și pescarul să devină țăran. Deci, spațiul natural al deltei pe care îl vedem astăzi, după planurile lui, trebuia să se transforme în niște poldere agricole. Și rămâneau brațele Dunării, și între brațe se făcea agricultură.
Avem, acum, cea mai sălbatică deltă a Europei. Se aseamănă mai mult cu delta din America de Sud, spre exemplu, și este datoria noastră să o păstrăm, să o prezervăm și să ne bucurăm de ea.”
Unul dintre aspectele importante ale proiectului este legat de managementul sedimentelor.
„Delta crește și trăiește cu ajutorul sedimentelor. Sedimentele se opresc în spatele barajelor, nu mai ajung atât de multe sedimente la gurile de vărsare, de aceea avem probleme de eroziune în prezent în Delta Dunarii, mai spune Florin Zăinescu.
(...) Noi suntem geomorfologi și ne ocupăm, practic, cu dinamica reliefului.(...) Pentru moment ne concentrăm doar pe aceste probleme, ce țin de dinamica apelor și sedimentelor. (...) Plecăm de la bază, pentru că substratul pe care stau toate viețuitoarele este cel pe care trebuie să îl înțelegem în primul rând.”
Proiectul „DELTA-HUB: River Delta Science, Education and Modeling Hub” este implementat în perioada martie 2025 – februarie 2030, finanțat de către Uniunea Europeană prin Programul Horizon Europe și implementat prin European Research Executive Agency (REA) în cadrul Programului HORIZON-WIDERA-2023-TALENTS-01 ERA-Chair, Grant Agreement 101187110.