De ce biblioteca este esențială și în era digitală
12 Noiembrie 2024, 11:10
Sunt Zilele Bibliotecii Naționale a României, prilej cu care am discutat despre conferința ANBPR BIBLIOPUBLICA pe care Biblioteca Națională a României o găzduiește (11-12 noiembrie a.c, https://bibnat.ro/conferinta-anbpr-bibliopublica-11-12-noiembrie-2024/.), cu tema „Rețeaua bibliotecilor publice – infrastructură dinamică de sprijin privind prioritățile de dezvoltare durabilă”.
Evenimentul reunește specialiști din domeniul biblioteconomiei și explorează rolul esențial al bibliotecilor în promovarea dezvoltării durabile.
Alături de Corina Negrea au fost invitați în studio Gabriela Pisică, expert restaurator și șefa Serviciului Conservarea și Restaurarea Documentelor la Biblioteca Națională a României (https://bibnat.ro/produse-si-servicii/centrul-national-de-patologie-si-restaurare-a-documentelor/) și Dragoș-Adrian Neagu, președintele ANBPR și al Consiliului Național al Bibliotecilor dar și manager al Bibliotecii Județene „Panait Istrati” din Brăila (https://www.bjbraila.ro/ ).
Dragoș Adrian Neagu: “25% din populația României vine la bibliotecă. Dacă ar întreba cineva dacă se mai citește în bibliotecă - da, se citește în bibliotecă. (...) 16,5% dintre oameni vin șă împrumute carte sau să citească, studiază în cadrul bibliotecii, dar mai sunt 8% care vin la activități culturale, sociale sau chiar științifice în bibliotecă. Biblioteca este o sursă de informare prin intermediul cărții, dar este de asemenea, în egală măsură, o sursă de informare și dezvoltare prin intermediul activităților pe care le face”.
"Bibliotecile se confruntă cu provocări majore. Numărul lor a scăzut drastic, de la aproximativ 4.000 în 2009 la 1.000 în prezent, din cauza lipsei de finanțare și a reducerii personalului. În jur de 70 de biblioteci, în medie, pe an, se închid. În multe cazuri, primăriile prioritizează alte servicii în detrimentul bibliotecilor, în ciuda rolului lor crucial în comunitate”.
Gabriela Pisică a explicat pentru Știința 360 de ce un laborator de restaurare este esențial pentru o bibliotecă națională sau județeană care deține cărți vechi și manuscrise chiar și în era digitalizării și a Inteligenței Artificiale.
”Restaurarea documentelor se bazează pe principii fundamentale, cum ar fi ”primum non nocere” (să nu faci rău), reversibilitatea, intervenția minimă și compatibilitatea materialelor utilizate. Orice intervenție venită din partea restauratorului nu trebuie să amplifice răul deja existent. Reversibilitatea, principiul minimei intervenții, compatibilitatea materialelor folosite, sunt câteva principii, reguli, de la care nu putem să ne abatem.”
Digitalizarea ca metodă de salvare a informațiilor este un proces esențial pentru documentele deteriorate sau greu accesibile. În unele cazuri, suporturile fizice sunt digitalizate pentru a preveni pierderea informațiilor.
Digitalizarea este un proces lent, însă esențial pentru păstrarea conținutului în condiții moderne. De asemenea, restaurarea fizică a cărților este un proces laborios, care poate dura de la câteva luni până la un an, în funcție de starea obiectului.
Rolul bibliotecilor este esențial în era digitală, acestea devenind spații interdisciplinare care integrează Inteligența Artificială pentru a oferi acces la informații validate, combaterea dezinformării și sprijinirea comunităților prin programe educative și sociale, inclusiv în zone defavorizate.
Pe larg, la Știința 360, realizatoare Corina Negrea.