Corneliu Burileanu: "Premiul Nobel pentru fizică pe anul 2024 - un premiu care se dă pentru niște fizicieni care au folosit principii fundamentale din fizică pentru ca să facă rețelele neuronale artificiale"
08 Octombrie 2024, 17:00
Cercetătorii John Hopfield (SUA) și Geoffrey Hinton (Canada) au fost distinși, marți, 8 octombrie 2024, cu Premiul Nobel pentru Fizică pentru contribuțiile lor în domeniul inteligenței artificiale, în special în machine learning și rețele neuronale artificiale.
Invitatul Corinei Negrea la Știința 360, Corneliu Burileanu, Profesor Emerit la ”Politehnica” din București, explică faptul că această alegere surprinzătoare se datorează faptului că principiile fundamentale din fizică au fost utilizate pentru a îmbunătăți rețelele neuronale.
“E surprinzător fiindcă, așa cum comentează de altfel și justificarea pentru acordarea acestui premiu, eram obișnuiți ca mai curând inteligența artificială să ajute cercetările din fizică, așa s-a descoperit Particula Higgs și așa mai departe, dar iată că auzim de un Premiu Nobel care se dă pentru niște fizicieni care au folosit principii fundamentale din fizică pentru ca să facă rețelele neurale, adică rețelele neuronale artificiale, și care, până la urmă, au dus la dezvoltarea de după 2010 atât de spectaculoasă a domeniului.”
Unul dintre laureați s-a bazat pe proprietățile materialelor magnetice, iar celălalt pe statistica Boltzmann, ambele contribuind la crearea unor rețele neurale mai eficiente. Profesorul Burileanu consideră că aceste progrese sunt esențiale pentru deciziile automate mai bune, dar subliniază importanța eticii și explicabilității acestor sisteme pentru a evita eventuale riscuri.
“La baza inteligenței artificiale stă în mod esențial ceea ce se numește învățare automată. Este traducerea noastră pentru machine learning, care are de asemenea o grămadă de metode care se folosesc mai cu seamă pentru a se lua decizii și una dintre metode este folosirea rețelor neurale. Modul în care sunt organizate aceste rețele neurale pentru ca să ia decizii este esențial și se pare că acești doi mari oameni au reușit să găsească niște apropieri între niște principii fizice pentru ca rețele neurale să devină din ce în ce mai eficiente.”
Profesorul Corneliu Burileanu menționează că rețelele neuronale au avut o dezvoltare explozivă după 2010 datorită creșterii puterii de calcul și a utilizării conceptelor inovatoare din fizică. Deși există preocupări legate de viitorul inteligenței artificiale, el susține că direcțiile cercetării sunt tot mai etice și transparente:
“Personal nu sunt îngrijorat de evoluția inteligenței artificiale, fiindcă sunt convins că fiecare din aceste cercetări vor fi îndrumate în direcții corecte și vreau să știți că în momentul de față susțin acest lucru. (...) Folosim puțin abuziv termenul de inteligență artificială în momentul de față, nu orice program care face niște fake-uri de audio sau video înseamnă chiar inteligență artificială”
Profesorul Corneliu Burileanu coordonează Colectivul SpeeD din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Infromației, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHINCA București (upb.ro)