”Comorile vii de lângă noi”, un proiect care responsabilizează | PODCAST
30 Mai 2024, 18:44
Liceul ”Aurel Rainu” din Fieni (https://liceulfieni.ro/) este una dintre cele 5 instituții de învățământ din județul Dâmbovița - și singurul liceu - care participă la proiectul-pilot ”Comorile vii de lângă noi” (https://www.
”Un proiect care îi ajută pe elevi din punctul de vedere al relațiilor dintre ei, al relațiilor pe care și noi le avem cu ei (...), îi vedem în altă ipostază (decât la clasă, n.r.), și ei ne văd pe noi în altă conjunctură”, spune Elena Leotescu, profesor de geografie la Liceul ”Aurel Rainu” din Fieni și unul dintre profesorii implicați în proiect. ”Și mi-ar plăcea să fie extins, mi-ar place să aibă mai mulți elevi posibilitatea să participe. Noi avem elevi buni dar care, părerea mea, nu sunt așa mult stimulați să meargă înainte, să aibă mai multă încredere în ei și în forțele proprii”. Un astfel de proiect ”îi face mai conștienți de posibilitățile lor, pentru că se străduiesc mai mult. Străduindu-se mai mult, își văd rezultatele și prind curaj mai mult”, mai spune profesoara Elena Leotescu.
Ligia Vatavu este profesor de biologie la același liceu ”Aurel Rainu” din Fieni și de asemenea implicată în proiectul ”Comorile vii de lângă noi”, un proiect care ”aduce natura în sala de clasă și aduce elevii în natură (...), aduce cu sine multă pasiune, împletește tradiționalul cu metodele noi. (...)”. Ligia Vatavu spune că îi place foarte mult să fie profesoară: ”Îmi place foarte mult să lucrez cu copiii. Simt că energia lor se transferă către mine când relaționăm. În fiecare zi învăț ceva de la ei, și toată experiența mea didactică, experiență de 27 de ani, se bazează pe interacțiunea cu elevul”. Mai spune că ”un copil este atent la oră dacă îi dai de lucru (...), copilul trebuie să utilizeze toate simțurile atunci când învață.” Iar ”învățarea prin experiment cred că este cea mai bună formă de învățare”.
Iar ”Comorile vii de lângă noi” pare să fie proiectul în care toată lumea, elevi și profesori, deopotrivă, au avut de învățat, chiar și unii de la alții!