Cătălina Curceanu: "În știință, nimic nu poate fi considerat definitiv (...) Faci un pas într-o direcție, doi în alta și, în final, mergi înainte. Asta este modul în care funcționează știința!"
05 Iulie 2024, 14:00
Cu Cătălina Curceanu este întotdeauna foarte greu să vorbești puțin și nu doar din cauza bogăției de idei, ci și din cauza pasiunii ei molipsitoare pentru știință. În oricare direcție te-ai duce, povestea curge, fie că vorbește despre găuri negre, materie întunecată, Universuri paralele sau civilizații extraterestre.
Așa a fost și în interviul realizat după conferința publică ”7 mari mistere ale fizicii moderne: de la găurile negre la Universuri paralele” pe care Cătălina Curceanu a susținut-o joi, 4 iulie a.c., la Conacul Oteteleșanu de la Măgurele.
Dr. Cătălina Curceanu este Director de Cercetare la Laboratori Nazionali di Frascati dell’Istituto Nazionale di Fisica Nucleare - INFN-LNF, Italia (https://w3.lnf.infn.it/), unde conduce un grup de 20 de cercetători care efectuează experimente avansate în fizica nucleară și cuantică.
Este purtătoarea de cuvânt (Spokesperson) a colaborărilor SIDDHARTA-2,(https://siddharta2.lnf.infn.it/), un experiment de spectroscopie a atomilor kaonici la acceleratorul DAFNE de la Frascati (https://w3.lnf.infn.it/accelerators/dafne/?lang=en) și VIP, experiment care face teste ale mecanicii cuantice în laboratorul subteran de la Gran Sasso (https://www.lngs.infn.it/en/lngs-overview ), cel mai mare laborator subteran dedicat cercetărilor fundamentale din domeniul fizicii astroparticulelor și al neutrinilor.
Este autoare a peste 500 de articole științifice.
A primit mai multe premii și distincții, printre care, în 2017, Premiul Emmy Noether din partea Societății Europene de Fizică, Premiul pentru Inovație în Fizica Fundamentală, în 2019, din partea American Physics Society și Gordon and Betty Moore Foundation și Ordinul ”Meritul Cultural” în grad de Cavaler, în 2018, conferit de Președintele României, pentru contribuții semnificative la științele exacte.