Buletin cosmic - Motor cu propulsie nucleară pentru rachetele interplanetare 19 mai 2023
19 Mai 2023, 11:09
După jumătate de secol de pauză, NASA și DARPA (Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată) reiau planurile pentru realizarea unui propulsor nuclear. Un astfel de motor urmează să fie testat pe orbită în 2027 și va fi probabil folosit în viitoarele expediții marțiene, pentru că utilizarea lui ar scurta semnificativ durata drumului până la planeta vecină, ceea ce înseamnă o mai scurtă expunere a echipajului la radiațiile cosmice nocive din timpul călătoriei prin spațiu. Tehnologia nucleară oferă performanțe semnificativ mai bune pentru zborurile cosmice de lungă durată, însă până în prezent nu a fost testată în spațiu, sub această formă.
Roverul chinezesc Zhurong, aflat în hibernare din luna mai, nu a restabilit comunicațiile cu Pământul în luna decembrie, așa cum era de așteptat (este posibil ca acest lucru se să fi întâmplat și din cauza condițiilor meteorologice din locul în care se află sonda și care ar întârzia revenirea acesteia din hibernare); sonda orbitală Tianwen-1 este funcțională, însă radioamatorii au identificat probleme în comunicațiile dintre sondă și stațiile de recepție de pe Pământ.
În 19 ianuarie, elicopterul marțian Ingenuity a efectuat cel de-al 40-lea zbor: s-a ridicat 10 metri deasupra solului și s-a deplasat 178 de metri, în 91.62 de secunde. Planul inițial al NASA era ca Ingenuity să execute 5 zboruri în atmosfera rarefiată a planetei Marte. Succesul acestui mic vehicul a convins NASA să folosească elicoptere similare cu Ingenuity în viitoarea misiune marțiană, pentru a transporta recipientele cu sol marțian (colectat de roverul Perseverance) spre vehiculul care le va urca pe orbita marțiană, de unde vor fi trimise spre Pământ, la bordul unei capsule europene.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță