Capodopera enesciană „Oedipe”, la început de mai pe scena Operei Naționale București
24 Aprilie 2025, 18:25
Opera Națională București prezintă la început de mai două titluri ale repertoriului clasic universal, respectiv baletul Romeo și Julieta de Prokofiev, programat pentru miercuri, 30 aprilie, opera Oedipe de George Enescu, programată pentru sâmbătă și duminică, 3 și 4 mai.
Romeo și Julieta (de Serghei Prokofiev) – miercuri, 30 aprilie 2025, ora 18:30
Cea mai cunoscută poveste de iubire a umanității din toate timpurile – baletul Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev (inspirat de piesa de teatru omonimă a dramaturgului englez William Shakespeare) – aduce pe scena Operei Naționale București intriga politică și ambiția vanitoasă din Verona secolului XVI, care transformă afecțiunea fatală dintre doi tineri îndrăgostiți (din familiile rivale Montague și Capulet) într-o tragedie memorabilă.
Baletul a avut un asemenea succes, încât Prokofiev a realizat trei suite orchestrale diferite din Romeo și Julieta (destinate interpretării simfonice). Pentru a exprima și reconstitui credibil, din punct de vedere muzical, narațiunea italiană a poveștii de iubire dintre Romeo și Julieta, Prokofiev a adăugat orchestrației o serie de instrumente neobișnuite, precum saxofonul tenor, cornetul, o viola d’amore și mai multe mandoline.
Oedipe (de George Enescu) – sâmbătă-duminică, 3-4 mai 2025, ora 18:00
Duminică, 4 mai 2025, se împlinesc 70 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor român George Enescu. Opera Națională București omagiază memoria acestuia prin mai multe evenimente. Astfel, duminică, 27 aprilie 2025, de la ora 14:00, Foaierul Operei Naționale București găzduiește un concert, dublat de o expoziție-conferință: Enescu 70 pe înțelesul tuturor. Acest eveniment special explică publicului opera monumentală Oedipe, într-un format accesibil și captivant, evidențiind conexiunile profunde dintre capodopera enesciană și tradițiile folclorice românești.
O săptămână mai târziu, în weekendul 3-4 mai 2025, în zilele de sâmbătă și duminică, de la ora 18:00, vom putea admira principala creație și singura capodoperă de rezonanță internațională a artei lirice românești, care se regăsește în repertoriul mai multor teatre prestigioase de operă din lume.
Despre opera Oedipe, marele compozitor George Enescu mărturisea:
Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârșită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă și ani de neliniște. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simțeam, ce gândeam, în așa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aș spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe și compunând, notă cu notă, această operă imensă.
Opera enesciană a fost inspirată, în special, de tragedia Oedip rege de Sofocle. Această monumentală lucrare este considerată una dintre piesele de teatru înalt reprezentative ale antichității grecești, iar firul narativ este continuat de Oedip la Colonos și Antigona (ambele de Sofocle). Oedipe prezintă publicului un spectru larg de emoții potențate artistic și perspective evidențiate filosofic, în timp ce aduce în prim-plan arhicunoscutul mit al lui Oedip – potrivit căruia fiul regelui din Teba își ucide propriul tată (Laios) și se căsătorește cu propria mamă (Iocasta) –, într-o manieră reinterpretată de geniul marelui compozitor român, dar care păstrează proaspătă, până în contemporaneitate, semnificația și relevanța idealului tragediei grecești.
Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.