Buletin cosmic - Cercetătorii au identificat dovezi ale vulcanismului activ pe Venus prin imagini radar
26 Mai 2023, 07:00
După o serie de manevre complicate și după 100 de zile petrecute în spațiu, sonda Hakuto-R a companiei nipone private iSpace —lansată de o rachetă Falcon 9 în 11 decembrie 2022, a ajuns astăzi pe orbita Lunii. Landerul Rashid al Emiratelor Arabe Unite, aflat la bord, urmează să se desprindă de sonda orbitală și să coboare spre suprafața Lunii cândva spre finalul lunii aprilie. Emiratele Arabe Unite au în prezent o sondă în jurul planetei Marte, una în jurul Lunii și un astronaut la bordul Stației Spațiale Internaționale, în jurul Pământului.
Putem să răsuflăm ușurați, șansele ca asteroidul 2023DW să lovească Pământul în 2046 au scăzut dramatic, până la 1:3300, după ce au fost făcute mai multe măsurători și orbita sa a putut să fie trasată mai precis (asta după ce acum câteva zile, când datele erau mai puține, șansele erau de 1:600 sau, la un moment dat, chiar 1:300). Insă după ce am scăpat de 2023DW, a apărut un nou asteroid notat cu 1 pe scara Torino: 2023DZ2, cu un diametru de peste 50 de metri, are 1:430 șanse să lovească Pământul în 27 martie 2026. Un eventual impact ar degaja o energie echivalentă cu 6.5 megatone TNT.
Pentru prima dată, cercetătorii au identificat dovezi ale unui vulcanism activ pe Venus! Este vorba despre două imagini radar capturate în 1991 de sonda americană Magellan, la o diferență de 8 luni, în care o structură de pe suprafața planetei își schimbă semnificativ forma. Sonda Magellan a orbitat planeta Venus între 1990 și 1994. Rezultatele au fost publicate l în revista Science. Am putea afla mai multe informații despre vulcanismul venusian cu ajutorul viitoarelor misiuni VERITAS și DaVINCI, însă NASA se pare că a renunțat la misiunea VERITAS: în bugetul solicitat pentru anii următori, misiunea are alocate doar 1.5 milioane dolari în fiecare an, ceea ce înseamnă că sonda nu va fi asamblată și lansată prea curând.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță