Buletin cosmic - Capsulele spațiale Soiuz MS-22 și Progress MS-21 pierd lichid de răcire în circumstanțe similare, și ridică întrebări cu privire la siguranța Stației Spațiale Internaționale
După ce în 15 decembrie capsula Soiuz MS-22 a pierdut, într-o manieră spectaculoasă, lichidul de răcire, aparent, un lucru similar s-a întâmplat în 11 februarie și cu nava cargo Progress MS-21, andocată la modulul rusesc Poisk. Ulterior, aceasta a fost decuplată de la ISS, conform planului și a efectuat un survol al stației spațiale, pentru a putea fi fotografiată de camere de înaltă rezoluție din exteriorul stației. Roscosmos a declarat că a observat în aceste imagini o gaură de 12 mm în zona radiatorului, care ar fi putut fi generată în urma unui impact cu un micrometeoroid, lucru care a dus la pierderea lichidului de răcire. Roscosmos exclude posibilitatea ca aceste avarii să fie produse de resturi de deșeuri orbitale, deși Rusia a efectuat în 15 noiembrie 2021 un test balistic anti-satelit, în urma căruia au fost generate o mulțime de fragmente care intersectează și orbita Stației Spațiale Internațională și a Stației Spațiale chinezești.
24 Februarie 2023, 07:00
Un asteroid cu diametrul de aproximativ 1 metru a intrat în atmosfera Pământului în noaptea de 13 februarie, dezintegrându-se deasupra Canalului Mânecii, fără să prezinte vreun pericol. Asteroidul 2023 CX1 a fost descoperit cu doar câteva ore înainte să pătrundă prin atmosferă, fiind doar al 7-lea obiect a cărui trecere prin atmosferă a fost prezisă la scurt timp după descoperire. În urma trecerii prin atmosferă au fost descoperite cel puțin 7 fragmente, în nordul Franței. În ziua următoare, în 14 februarie, un nou bolid a fost observat deasupra sudului Italiei și câteva fragmente au fost recuperate de pe un balcon din orașul Matera, iar în 15 februarie, un nou meteorit a fost recuperat de pe un câmp din statul american Texas.
Testul static al primei trepte Starship (Booster 7) a avut loc în cursul nopții de 9/10 februarie, însă doar o treime din rezervorul boosterului a fost umplut cu combustibil; mai mult, unul dintre motoarele Raptor nu a pornit iar un alt motor a fost oprit de ingineri cu 5 secunde înainte de aprindere; în total, sunt aprinse 31 de motoare, cele mai multe motoare de rachetă activate simultan (precedentul record a fost stabilit de racheta sovietică N1, a cărei prime trepte avea 30 de motoare NK-15). Partea bună este că Booster 7 este întreg după acest test și cu siguranță SpaceX a cules date extrem de importante cu privire la motoare, dar cred că mai avem de așteptat până la un zbor orbital.
Rubrică realizată de Claudiu Tănăselia și Mihaela Ghiță