Saviana Stănescu: „Vorbesc despre oameni marginalizați, diferiți, oameni care pot fi proscriși, pot fi la marginea societății sau pot fi excentrici”
01 August 2024, 00:11
La Casa Kerim, pe 1 august de la ora 19.00, va avea loc spectacolul lectură cu piesa FURNICI de Saviana Stănescu, în regia Amaliei Iorgoiu, având în distribuție actorii: Denisa Dutcovschi, Natalia Cebanu și Ionuț Grama.
Piesa FURNICI (Ants) de Saviana Stănescu a avut multiple producții în New York și New Jersey și a fost publicată de prestigioasa editură Samuel French din SUA.
Este o dramedie incitantă în care Mia, o doctorandă în Biochimie, face o paralelă originală între viețile oamenilor și furnicilor, încercând să transforme furnicile lucrătoare în regine (și la propriu și la figurat).
Despre evoluția literară și statutul dramaturgului la New York, Francesca Rusu a stat de vorbă cu poeta și dramaturga Saviana Stănescu.
Poeticul este încă ceea ce primează în textele mele. Această proscrisă poate fi regăsită în multe dintre piesele mele. Mă refer la faptul că vorbesc despre oameni marginalizați, diferiți, oameni care pot fi proscriși, pot fi la marginea societății sau pot fi excentrici, diferiți într-un fel în care societatea nu îi înțelege. Mă pasionează rebelii, mă pasionează aceste personaje care nu se conformează.
Cele mai recente piese ale mele sunt despre inteligența artificială și am făcut din nou cercetare în zona computerelor, am înțeles cum inteligența artificială s-a dezvoltat și am folosit-o în piesele mele. Nu am folosit-o în sensul că i-am dat să scrie, am făcut niște personaje care sunt inteligență artificială și faptul că înțeleg cum funcționează algoritmii, felul în care se fac conexiunile, mi-a folosit pentru că am știut cum să creez personajele mele.
- Saviana Stănescu