SAVE THE DOGS ajută deținuții din România să se reintegreze în societate cu ajutorul animalelor | PODCAST
12 Decembrie 2023, 15:24
Deținuții și animalele se ajută reciproc pe drumul lor spre reintegrarea socială, se sprijină și își ușurează suferința reciprocă prin empatie. Acesta este obiectivul proiectului lansat de Save the Dogs în Penitenciarele Poarta Albă și Spital Poarta Albă din Constanța, unde deținuții sunt implicați în ateliere manuale și activități de voluntariat în contact cu animalele.
Este vorba de parcursuri de educație și îngrijire, dezvoltate pentru a încuraja schimbări pozitive în viața deținuților, în viața animalelor cu care interacționează și în comunitatea de referință.
„Că suntem oameni sau animale, toți suntem conectați. Fie că acționăm în favoarea animalelor sau a oamenilor, de fapt, acționăm în favoarea întregii comunități. Prin colaboratorii noștri, noi ne ducem în incinta penitenciarului, desfășurăm o activitate acolo cu deținuții care se află în secțiile de psihiatrie, facem niște ateliere manuale, ei pregătesc jucării și culcușuri pentru animale. Au posibilitatea ca aceste jucării să le trimită acasă, la familiile lor, dacă au animale, sau să le doneze organizației noastre, pentru a fi folosite în adăpostul nostru.
Operatorii noștri vorbesc cu deținuții despre drepturile animalelor, despre nevoile animalelor, despre animalele care au fost în viața lor. Pe de alta parte, aducem deținuți la noi, la centrul Urme de bucurie, să interacționeze cu animalele. Dezvoltăm empatia lor față de animalele. Este ușor, pentru că și animalele noastre și-au pierdut libertatea într-un fel.
Prin grijă, prin muncă, împreună cu animalele, ei se reintegrează. Nimeni nu-i judecă, nimeni nu îi refuză, nu îi respinge. Suntem parte a societății civile care, de fapt, le oferă o a doua șansă”, spune Sara Turetta, fondatoare și președintă a asociației Save the Dogs and other Animals, în interviul acordat Dariei Ghiu, în emisiunea Orașul Vorbește.
Proiectele Save The Dogs and other Animals au ca scop îmbunătățirea stării de bine a animalelor și a comunităților în care activează și se concentrează în mod concret pe următoarele domenii de intervenție: sterilizare și îngrijire, recensământul animalelor fără stăpân, educație, adopții, conviețuire responsabilă cu animalele de companie.
Până în prezent, în centrul Urme de Bucurie din Cernavodă au fost realizate peste 8.200 de adopții, 2.000 de animale sunt îngrijite în fiecare an în clinica veterinară modernă, 42.000 de câini și pisici au fost sterilizate gratuit.