Remus Boldea: “Cărțile m-au făcut să mă simt mai puțin singur, mai înțeles”

02 Aprilie 2025, 09:30
Volumul de proză scurtă Degeaba ai citit atâtea cărți (Editura TREI) de Remus Boldea se lansează vineri, 4 aprilie, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Autorul, absolvent de Filosofie, a debutat cu A râs și tata (2022), a publicat proză în Revista de Povestiri, a co-scris un scenariu de lungmetraj și, din 2022, este corealizator al podcastului RSS Reloaded. Într-un interviu cu Daria Ghiu pentru Orașul vorbește, Remus Boldea povestește despre noul său volum Degeaba ai citit atâtea cărți, despre felul în care cititul i-a schimbat viața, despre prietenie, ironie și maturizare.
Titlul volumului este o expresie pe care Remus Boldea a auzit-o deseori în copilărie, rostită de tatăl său cu o ironie tandră. Această amintire dă tonul unui volum construit pe intersecția dintre ironie și vulnerabilitate.
„De fapt, nu e titlul meu. Nu am ajuns eu la el, e o vorbă care există în lume, în societate, în familia noastră. Tatăl meu mi-o zicea când mă apucasem de citit, pentru că la noi în casă nu existau cărți și eu am început să citesc doar pentru că aveam prieteni care citeau.”
Remus Boldea nu a avut un parcurs literar tipic. Nu a crescut într-o casă plină de cărți și nu a descoperit Jules Verne în copilărie. A ales, conștient, să fie cititor.
„A fost un proces greu, pentru că, dacă o faci doar pentru că o fac alții, ceva din tine respinge, aproape biologic.”
A fost nevoie de timp pentru ca literatura să-i vorbească în mod autentic. Momentul revelator a venit odată cu De veghe în lanul de secară: „Atunci am simțit că o carte chiar îmi vorbește mie.”
Pentru Remus, cărțile nu au fost doar o sursă de cunoaștere, ci și un refugiu emoțional.
„Când m-am apucat de citit, am avut foarte mari așteptări de la cărți. Credeam că o să mă facă mai deștept, mai bun. Numărul lor creștea, dar eu nu mă simțeam nici mai inteligent, nici mai bun. Ce se întâmpla, de fapt, era că mă simțeam din ce în ce mai puțin singur. Mă simțeam din ce în ce mai înțeles.”
Deși literatura i-a marcat adolescența, Remus Boldea nu a ales să studieze filologie. Inițial, și-a dorit să intre la Facultatea de Litere, dar, dintr-un amestec de panică și destin, a ajuns la Filosofie.
Experiența de la Filosofie a contribuit la felul în care Remus Boldea scrie astăzi: o proză care pune sub semnul întrebării idei, concepte și convenții sociale, dar o face cu umor, fără a cădea în rigiditatea teoretică.
Pe lângă cariera de scriitor, Remus Boldea este și una dintre vocile podcastului RSS Reloaded, unde colaborează cu Iulian Tănase, Constantin Bojog și Mihai Laurențiu Fuiorea. Podcastul i-a oferit un nou spațiu de explorare a ideilor și un alt mod de a se exprima, dar scrisul rămâne marea sa pasiune.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată în fiecare zi de luni până vineri, de la ora 9.00, la Radio România Cultural.