Psihoterapeuta Simona Nicolaescu: „Educația sexuală începe din primii ani de viață”
26 Noiembrie 2024, 14:57
Jumătate dintre adolescenții și tinerii români recunosc că nu au discutat niciodată cu părinții despre viața sexuală, iar 61% își obțin informațiile din mediul online. În acest context, psihoterapeuta Simona Nicolaescu atrage atenția asupra importanței educației sexuale timpurii și a dialogului deschis dintre părinți și copii.
Pornind de la cartea sa, “Secrete și sinceritate. 100 de întrebări despre intimitate de la copii și adolescenți”, publicată la Editura TREI, Simona Nicolaescu oferă părinților instrumente pentru a depăși barierele tabuului și rușinii. Cartea promovează un dialog sincer și empatic despre intimitate, adaptat nivelului de înțelegere al copiilor.
Potrivit autoarei, educația sexuală debutează înainte de nașterea copilului, prin modul în care părinții se raportează la sexul acestuia. Este esențial să se stabilească granițe sănătoase în familie, să se respecte dorințele copilului și să se normalizeze discuțiile despre corp și relații.
„Dacă îi spui copilului: «ești prea mic, nu înțelegi», îi transmiți din start că nu ai încredere în capacitatea lui de a înțelege și atunci nici el nu te va mai credita suficient în momentul în care tu vei vrea la un moment dat să împărtășești anumite lucruri cu el. Și mai e ceva, cred că e destul de important. Trebuie să înțelegem ce înseamnă educația sexuală, ce presupune ea. Nu este doar despre boli cu transmitere sexuală, mijloace contraceptive sau actul sexual în sine. Este cu mult mai mult de atât.”
Simona Nicolaescu subliniază că generațiile anterioare, crescute în perioada comunistă, au fost private de informații de bază despre transformările hormonale sau relațiile intime. Ca mamă a unui băiat de 13 ani, autoarea consideră că educația sexuală trebuie să fie responsabilitatea părinților, completată de sprijinul școlii.
„Eu nu-mi aduc aminte ca părinții mei sau bunicii mei să-mi fie transmis ceva informații, nici măcar lucrurile de bază cu privire la transformările hormonale nu mi-au fost explicate. (…) Fiind acum mama unui băiat de 13 ani, m-am gândit că s-a tot pus întrebarea aceasta «Cine ar trebui să facă această educație cu privire la intimitate, dacă ar trebui să fie făcută în școli sau nu». Și răspunsul, din punctul meu de vedere, este că e nevoie să fie făcută tot de către părinți, încă din primii ani de viață.”
Cartea este structurată pe categorii de vârstă, oferind informații adaptate nivelului de înțelegere al copiilor. Oferirea informațiilor corecte, fără a exagera detaliile, previne supra-curiozitatea și normalizează discuțiile despre corp și relații. Părinții sunt încurajați sădevină parteneri activi în procesul de învățare, stabilind bazele unei comunicări sănătoase cu copiii lor.
Interviu realizat de Daria Ghiu în emisiunea Orașul vorbește, produsă de Gabriela Mitan Dulgheru și difuzată de luni pânăvineri, de la ora 9:00, la Radio România Cultural.