Raluca Bârzu, membru FABC: „Pacientele cu cancer de sân nu au sprijin psihologic, iar din momentul diagnosticului și până la tratament pierd mult timp alergând după analize și investigații”
26 Noiembrie 2024, 14:45
Cancerul de sân reprezintă cel mai comun tip de cancer în rândul populației de sex feminin, atât în țările UE, cât și la nivel mondial, însă din păcate, în România, se înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin acest tip de cancer din Europa.
Depistat timpuriu și tratat adecvat, cancerul mamar are o rată de supraviețuire la 5 ani de la diagnosticare de 99%, în timp ce în perioada 2012 – 2020, la noi s-a înregistrat o creștere de peste zece procente a cazurilor diagnosticate.
Conform European Cancer Information System (ECIS), în urmă cu 2 ani, aproape 13 mii de românce au primit acest diagnostic oncologic și peste 3.800 au pierdut lupta cu boala.
Pe fondul acestor date, Federația Asociațiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC) a organizat ieri, un eveniment de presă, având ca temă de discuție principală - nevoile pacientelor.
Subiectul a fost abordat în rubrica de sănătate a emisiunii ȘTIINȚA 360. Un material realizat de Marilena Frâncu.