Povestiri din studioul artelor Sâmbătă 27 Iulie ora 21 Realizator Magdalena Tara Invitat special Pianista Ina Creciun
27 Iulie 2024, 07:00
Născută în 1995 în Republica Moldova, pianista Ina Creciun a absolvit în 2014 Centrul de Excelență în Educație Artistică Ștefan Neaga din Chișinău, iar în 2020, cursurile de licență și master în muzică de cameră în cadrul Universității Naționale de Muzică din București sub îndrumarea profesorilor Diana Moș, Delia Pavlovici, Oana Rădulescu-Velcovici, Viorela Ciucur.
A fost membru al Corului Regal al României și al Corului Ascendis, unde a activat în calitate de corist și pianist acompaniator în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, în turneul Institutului Cultural Român la Beijing și Shanghai, în show-uri televizate ca Românii au talent, Vocea României sau X Factor; în cadrul spectacolului Vlaicu Vodă al Teatrului Excelsior din Piața Constituției, 2018.
În calitate de pianistă, a colaborat în cadrul multor festivaluri de muzică de cameră din țară și din afara ei. A concertat în diverse ansambluri camerale la București, Lamia (Grecia), Chișinău, Brașov, Ploiești, Iași, Cluj, Arad; în instituții ca Centrul Rus de Știință și Cultură, Biblioteca Națională a României, Sala Radio, Centrul Cultural ARCUB, Palatul Noblesse, Filarmonica Națională Serghei Lunchevici din Chișinău, Palatul Cotroceni. Este câștigătoarea Concursului de interpretare muzicală Ada Ulubeanu la secțiunea muzică de cameră din cadrul Fundației Remember Enescu, ediția 2020. A participat la diverse cursuri de perfecționare și masterclass-uri sub îndrumarea unor nume ca Peter Stark, Larisa Gergieva, Igor Cognolato, James Dick, Yaron Rosenthal, Marcelo Amaral, Elena Fedorenko, Natalya Brazhnikova, Mădălina Florescu, în cadrul cursurilor de vară Admusicam de la Palatul Mogoșoaia și al Programului Educațional Grand Prix of Roumania.
De la începutul anului 2022 concertează lunar în calitate de membră clavecinistă în formația de muzică veche ABARIS, sprijinit de Fundația ACCUMM.
O altă latură a carierei de muzician reprezintă și activitatea pedagogică desfășurată în decursul a 8 ani în cadrul mai multor școli private de muzică din București, în urma căreia a fondat un studio dedicat micilor pianiști în devenire.