Ascultă Radio România Cultural Live

"Povestiri din studioul artelor" - Regizorul Cristian Radu Nema: "Nicu Covaci nu poate să mai moară"

Sâmbătă, 28 Septembrie ora 21:00. Realizator Magdalena Tara

Foto: Arhiva personală Cristian Radu Nema

28 Septembrie 2024, 04:55

Vom aduce în atenția ascultătorilor emisiunii Povestiri din studioul artelor din aceasta seară câteva importante proiecte semnate în această perioadă de Cristian Radu Nema - regizor și producator de film, singurul fotograf roman acreditat la Festivalul Internațional al filmului de la Cannes.

„Publicul nu va realiza, nu a realizat cât de mare este Nicu Covaci. De fapt, pot să-l pun în aceeași linie cu Mihai Eminescu sau cu Ciprian Porumbescu. El ne-a dat nouă, românilor, o identitate. În infinita sa mărinimie – Covaci a zis mereu că o bucurie împărtășită e o bucurie înmulțită – acest turneu de doi ani ( turneul în peste 25 de oraşe din ţară şi în cinci capitale din Europa al filmului „Phoenix – Povestea”) a fost ceva titanic. Și el a fost mai în forță decât mine în acest turneu. A îmbrățișat fiecare om care a venit să îi strângă mâna. A fost un parcurs fenomenal, s-a văzut cu toți cei care au vrut să îl cunoască în persoană. Pentru că cei de pe ecran erau în sală, iar la lansare au fost toți membrii trupei din toate generațiile. Oamenii au încremenit când Moni Bordeianu a aruncat cârjele și a preluat microfonul, aripile acelea le-a primit la propriu.

Însă ce este mai important, că ștafeta asta, moștenirea asta lăsată în urmă de Phoenix, e o datorie pe care o avem. Nicu Covaci a zis – duceți mai departe ce am început noi. Pentru că Phoenix e o moștenire culturală, e ceva ce aparține culturii, identității românilor . Despre Phoenix nu se poate vorbi la trecut sau prezent ci doar la viitor.

Și revin la versurile lui Eminescu: Dar din cenușă reînvie iară/ Minune scump-a lumii acesteia/ El moare azi,în formă-i,dar ideea/ Chiar și de vrea nu poate să mai moară.

Nicu Covaci nu poate să mai moară." Cristian Radu Nema Regizor și producator al filmului „Phoenix – Povestea”.

RROMA FILM FESTIVAL ediția a II-a, la Brașov și în Comuna Augustin, a avut loc în perioada 30 august – 1 septembrie 2024, fiind unicul festival de film dedicat culturii rome din zona Balcanică. Această ediție este inspirată de sunetele magice ale marelui interpret Johnny Răducanu care va fi omagiat printr-un proiect cinematografic cu titlul „300 Roma Tears - Johnny’s Legacy” semnat de nepotul acestuia, compozitorul și muzicianul de renume mondial Michael Crețu.

Tot în cadrul ediției din acest an a fost adus și un omagiu - in memoriam - actorului francez Alain Delon.

Proiectul „Levintza – o Revolutzie altfel” care se va desfășura în toamna acestui an la Timișoara își propune să celebreze 35 de ani de la Revoluția română din 1989 într-o modalitate inedită, prin evocarea a două figuri emblematice, designerul vestimentar și creatorul de costume de teatru – Doina Levintza și artistul vizual italian de renume internațional Piero Marsilli Libelli- care au realizat impreună, in perioada decembrie 1989-mai 1990 un proiect fotografic și stilistic îndrăzneț care se devoalează pentru prima oară publicului din România în 2024 cu prilejul acestui eveniment.

Proiectul propune publicului timișorean o expoziție care conține o serie de imagini cu un puternic impact artistic realizat de fotograful italian în diverse locații emblemă din București în care apar, în contrapunct, personaje purtând creații vestimentare ale Doinei Levintza. Expoziția va cuprinde și o serie de fotografii realizate de tineri artiști vizuali timișoreni care vor construi un proiect fotografic ce cuprinde creații actuale ale Doinei Levintza surprinse în locații reprezentative din Timișoara, precum și alte creații vestimentare semnate de tineri artiști. Proiectul cuprinde premiera unui documentar tematic, elaborarea unui catalog, dezbateri cu specialiști în domeniul artei și istoriei precum și două masterclass-uri oferite de Doina Levintza si Piero Marsilli Libelli care vor avea ca teme principale „Modă și revoluție – o abordare alternativă a spațiului citadin” și „Fotografia ca spectacol al istoriei”.

Proiectul LEVINTZA – O REVOLUTZIE ALTFEL derulat de Rock House Events în parteneriat cu Fundația „Doina Levintza” se va desfășura în mai multe locații emblematice din Timișoara în perioada 1-25 octombrie 2024.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Filmului documentar "De la Doina la Rembetiko - o Rapsodie Balcanică", parte a unui amplu demers multicultural se va desfăşura în această toamnă.

Proiecţia face parte dintr-o serie de evenimente dedicate proiectului "De la Doina la Rembetiko", proiect care îşi doreşte să promoveze confluenţa dintre două genuri muzicale aparte ce reprezintă spiritualitatea a două popoare ce se întâlnesc în spaţiul dobrogean. Este vorba de doina românească şi rembetiko grecesc, ambele incluse în patrimoniul imaterial UNESCO. Proiectul îşi propune să scoată doina din spaţiul puţin accesibil al interpreţilor şi cunoscătorilor săi şi să o propulseze, alături de rembetiko - un alt gen muzical relevant pentru spatiul balcanic şi pentru minoritatea greacă din România, dând şansa noii generaţii să se familiarizeze cu conotaţiile sale, iar tinerilor interpreţi, păstrători ai doinei sau ai muzicii rembetiko, să devină cunoscuţi şi apreciaţi de un public cât mai numeros.

Proiectul se desfăşoară în perioada 1 august - 20 noiembrie 2024, având două componente principale:

1) producţia unui film documentar artistic cu tema "De la Doina la Rembetiko" care cuprinde mărturii despre cele două forme muzicale emblematice, interpretări tradiţionale şi moderne, puncte de convergenţă între cele două forme de exprimare. Filmul va fi proiectat în cinci localităţi din judeţul Constanţa începând cu Vama Veche şi continuând cu Mangalia, Tuzla, Mihail Kogălniceanu şi Cernavodă.

2) realizarea unui eveniment multicultural de anvergură de tip fusion, în cadrul căruia va avea loc un recital de doină şi rembetiko susţinut de artişti români şi strâini, interpreţi reprezentativi pentru aceste două genuri muzicale (România şi Grecia). Evenimentul care va include şi Proiecţia de Gală a filmului "De la Doina la Rembetiko - o rapsodie balcanică" se va desfăşura în luna noiembrie la Mamaia şi va cuprinde, de asemenea, dezbateri tematice între specialişti şi public.

Filmul documentar artistic, filmat deopotrivă în România şi Grecia, este inspirat de corespondenţa epistolară dintre bunicul autoarei scenariului, Bianca Beatrice Michi, şi marele scriitor Panait Istrati de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 140 de ani.

Pe lângă valoarea sentimentală, filmul are o valoare de patrimoniu din perspectivă etnomuzicologică.

Realizarea unui film documentar care surprinde momente din istoria recentă a doinei şi rembetiko din perspectiva unor creatori de cultură, film elaborat cu sprijinul unor specialişti în domeniile etnologiei, muzicii şi literaturii, constituie o metodă accesibilă publicului larg de a înţelege importanţa pe care tradiţiile ancestrale au avut-o în crearea unui cadru cultural identitar în zona balcanilor.

Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Constanţa şi are ca parteneri Asociaţia Culturală Harlequin Diversitate şi Asociaţia ANCE EUROPE.

După succesul primei ediții, „Balul Vienez – Walz for Change” revine cu ediția a II-a la Cercul Militar din Brașov pe 1 noiembrie, de la ora 18:00, într-un proiect susținut de Primăria Brașov. Evenimentul este sprijinit de Ambasada Austriei în București și de Consulatul Austriei la Sibiu.

„Balul Vienez – Walz for Change” este un eveniment cultural de mare rafinament, care își propune în fiecare an să aducă în actualitate atmosfera specifică balurilor vieneze din a doua jumătate de secolului al XIX-lea și să celebreze figuri emblematice ale culturii românești. Ediția din 2024 aduce un omagiu unor reprezentanți de seamă ai curentului simbolist, marele compozitor brașovean Gheorghe Dima și poetul Alexandru Macedonski, de la a cărui naștere se sărbătoresc 170 de ani.

Structurat după modelul celui original, „Balul Vienez – Walz for Change” constituie totodată un prilej de implicare, promovare și premiere a aptitudinilor artistice a douăzeci de elevi de la liceele vocaționale de muzică și arte plastice din Brașov, care vor avea ocazia să se înscrie ca dansatori debutanți ai balului și să participe la un concurs de creație cu premii.

Evenimentul face parte din proiectul cultural „B.E.S.T – Brașov – Estetică Simbolistă și Tradiții urbane”, proiect co-finanțat de Primăria Brașov. Proiectul include și premiera filmului documentar dedicat compozitorului și dirijorului Gheorghe Dima, dezbateri tematice adresate publicului larg, un recital de poezie Alexandru Macedonski și un minirecital cu lucrări din creația lui Gheorghe Dima și alte creații muzicale culte.

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:28

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc

„Orașul vorbește”  despre transformările relațiilor de familie și prietenie în contextul tehnologiei...

Comunicarea în era digitală. „Tot mai mulți oameni vor reflecta din ce în ce mai mult la diferența dintre public și privat, mai ales în contextul în care rețele sociale devin atât de periculoase”, Monica Jitariuc
Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Produs de Radio România 20 Decembrie 2024, 13:18

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”

Orașul vorbește  cu  Matei Martin , jurnalist și redactor-șef al revistei  Observator Cultural  și...

Jurnalistul Matei Martin: „Avem o viață culturală vioaie, dar foarte săracă”
Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Produs de Radio România 19 Decembrie 2024, 12:16

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”

Orașul vorbește  cu  Iv cel Naiv  despre cartea sa,  Ficționar , o agendă interactivă publicată de...

Iv cel Naiv: „Ficționarul e un fel de joc în care nu există reguli, doar să intri acolo și să-ți dai voie să scrii ce îți vine prin cap”
Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Produs de Radio România 18 Decembrie 2024, 16:05

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști

Orașul vorbește  cu  Magdalena Ursu , profesor și coordonator al Catedrei de Vioară și Corzi Grave de la Colegiul...

Magia muzicii și puterea mentorilor: cum se construiesc generații de artiști
Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 13:56

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"

Romanul emblematic  „Sînt o babă comunistă!”  de  Dan Lungu  va fi citit integral de...

Dan Lungu: „Nostalgia are o rădăcină foarte puternică și în prezent, în modul în care omul își găsește locul în societatea în care trăiește și în viitorul care se construiește"
Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 12:09

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene

Alături de  Silvia Teodorescu  și ghidați de  Pascal Garnier , președintele Asociației pentru Dezvoltare...

Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Putna: Între legendele istoriei și farmecul tradițiilor bucovinene
Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Produs de Radio România 17 Decembrie 2024, 00:40

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”

La final de an, Editura Casa Radio invită publicul să descopere albumul „ Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu...

Noi apariții muzicale la Editura Casa Radio: „Georgeta Stoleriu, Viniciu Moroianu - La bonne chanson”
Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Produs de Radio România 16 Decembrie 2024, 14:52

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”

Seria de romane  Hulda  a autorului islandez Ragnar Jónasson, tradusă în română la  Crime...

Ragnar Jónasson: „Hulda este povestea unei femei care luptă într-o lume a bărbaților, o femeie talentată, care nu primește niciodată recunoașterea deplină pentru munca ei”
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 14:30
IClasă
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
TOPUL NOSTRU ...
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
13:30 - 15:00
Teatru Naţional Radiofonic (înregistrare RRC)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
14:00 - 15:00
DEDICAȚII MUZICALE
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru