Cultura la farfurie. Festivaluri culinare
19 Septembrie 2024, 11:05
Orașul vorbește cu Adriana Sohodoleanu despre festivalurile culinare, street food, festivaluri etnice sau tematice, dedicate unui singur produs – pastramei, sarmalelor, plăcintelor etc.
Dialogul este prilejuit de participarea Adrianei la festivalul Taste of Transylvania, un eveniment dedicat redescoperirii tradițiilor culinare din Transilvania, care se desfășoară într-o zonă pitorească, participanții având ocazia să locuiască în case tradiționale și să participe la demonstrații culinare, competiții prietenoase între gospodine locale și bucătari de fine dining, dar și la multe activități educative.
„Festivalulare loc într-un Muzeu al satului, care funcționează și ca pensiune. Cei norocoși să fie găzduiți acolo au locuit în case tradiționale din Transilvania, strămutate în această vale.”
La acest eveniment gastronomic, ca și la multe altele de acest fel, accentul este pus pe ingredientele locale, tradițiile fiind reinterpretate și adaptate, bucătarii reușind să demonstreze că noutatea poate coexista armonios cu rețetele vechi.
„Sunt trei zile în care pendulezi între demonstrații culinare, întreceri prietenoase - echipa gospodinelor transilvănene vs. bucătarii de fine dining - prezentări, dezbateri, e mult mâncat, ronțăit, mestecat, sorbit, poate chiar și plescăit. Și înveți foarte, foarte multe lucruri, guști extrem de multe preparate translvănene, unele în diverse variante. Afli lucruri foarte noi. De exemplu, Alex Petrician ne-a învățat să facem o sarma de pește într-o oră, iar de la Oana Coantă am mâncat clocitoare prăjită.”
Deși România are multe preparate care ar putea fi considerate street food, cum ar fi micul, plăcintele sau langoșul, acestea nu sunt încă valorificate pe deplin la festivalurile de profil. Adriana Sohodoleanu sugerează că street food-ul românesc poate evolua, atât în calitate, cât și în diversitate.
„Discutând cu colegii mei de industrie și mai ales cu Cosmin Dragomir, noi considerăm că micul are un potențial fantastic pentru a deveni un street food.”
Pentru a afla mai multe amănunte despre tradițiile culinare, preparatele inedite și atmosfera vibrantă de la Taste of Transylvania sau detalii captivante despre street-food și reinterpretarea preparatelor tradiționale, vă invităm să ascultați interviul realizat de Daria Ghiu cu Adriana Sohodoleanu.