Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt - Gărâna, tărâmul artei, tradiției și deliciilor culinare
17 Septembrie 2024, 14:21
Cronicari Digitali, demarat în 2018, crează o comunitatea a celor ce iubesc istoria, arhitectura, acțiunile culturale și gastronomia românească. Și îi indeamnă să împărtășească cu cei din jur pasiunile și descoperirile lor, astfel încat ele să ajungă la cât mai mulți oameni. Cultura unui popor devine vie, atunci când se trăiește, când înseamnă ceva pentru fiecare dintre noi, cât mai personal!
Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, vom prezenta săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță! Vom vorbi despre ele fie cu cei care au mers alături de noi în teren și au fost suprinși de ce au experimentat, fie cu gazdele noastre din toată țara, oameni implicați să dezvolte de la firul ierbii o hartă sănătoasă a turismului cultural românesc.
Silvia Teodorescu este partenerul nostru de drum în căutare de locuri minunate de vizitat, iar invitata ei în prima ediție este Alina Săftulescu, expert în arte vizuale, patrimoniu și curatoriat, organizator de evenimente culturale, scriitoare și pasionată de gastronomie. Ea ne poartă astăzi într-o incursiune fascinantă prin Gărâna, satul dintre munți, unde tradiția, gastronomia și arta se împletesc în moduri neașteptate. De la cuburile sculptorului Bata Marianov la reinterpretările gastronomice ale mâncărurilor din anii '70-'80, vei descoperi un loc unde cultura și gastronomia își dau întâlnire într-o atmosferă autentică și memorabilă.
„Ești în satul Gărâna, comuna Brebu Nou, pe strada principală, la numărul 31, în județul Caraș Severin. Te afli chiar la Chibuț, hub-ul gastronomic și cultural, înființat de mine împreună cu soțul meu, Gabriel Săftulescu. În fața ta este renumitul han La răscruce și casa sculptorului Bata Marianov în curtea căruia se înalță imperfectul cub al lui Nichita Stănescu. Dacă te uiți în sus și în jos, o să vezi strada principală din Gărâna, cu case albe, perfect aliniate, cu încadramente colorate în albastru, antracit sau verde, culorile locale.” (Alina Săftulescu)
Călătoria cu Alina Săftulescu trece și prin comuna Eftimie Murgu, pe la salba de mori de apă de pe Valea Rudăriei, pentru a gusta melci murați; pe la Timișoara, la festivalul TAIFAS, unde ne vom înfrupta din parizerul pane, cornurile cu unt și alte delicatese din anii comunismului, pentru a reveni în final, la Gărâna.
Alina Săftulescu: „În drum spre Taifas Festival te-aș duce într-un loc încă prea puțin cunoscut în România, la salba de mori de apă de pe Valea Rudăriei. Acestea sunt mori seculare incluse în patrimoniu și încă funcționează. Cine ajunge în zonă să întrebe neapărat de melci murați. Este o delicatesă care face parte dintr-un alt proiect al meu, un ghid gastronomic al județului Caraș Severin.”