Cronicari digitali. Spune-mi unde sunt. Cu Dan Dinu, prin România sălbatică
01 Aprilie 2025, 15:08
În inima Europei, acolo unde Dunărea își croiește drum prin munți și pădurile se întind neatinse, România ascunde peisaje ce par desprinse din povești. Într-un colț spectaculos al țării, printre stâncile abrupte și apele line ale fluviului, priveliștea te lasă fără cuvinte. Este locul unde natura își dezvăluie splendoarea, iar fiecare răsărit pare să spună o nouă poveste.
Dan Dinu, unul dintre cei mai apreciați fotografi de natură din România, regizor și producător, ne ghidează prin aceste tărâmuri sălbatice, surprinzând esența locurilor ce definesc frumusețea României. De la Cazanele Dunării până în inima Apusenilor, fiecare cadru pe care îl surprinde aduce la viață emoția pură a descoperirii.
Privind de pe Ciucarul Mare, Dunărea pare să-și croiască drum printre stânci uriașe, sculptând un peisaj dramatic, unic în România. Locul oferă o priveliște impresionantă asupra Golfului Dubova și Cazanelor Mici, acolo unde fluviul întâlnește Carpații într-o scenă de o frumusețe rară.
„Dunărea întâlnește Carpații într-un peisaj absolut fabulos pentru România, care seamănă cu niște fiorduri norvegiene. Este chiar un punct foarte, foarte spectaculos și cred că oricine ajunge acolo are un sentiment interesant legat de această întâlnire magică între Dunăre și Carpați.”
Pentru cei mai aventuroși, Peștera Ponicova oferă o incursiune fascinantă în subteran.
„Peștera Ponicova este un loc fabulos, accesibil urmând un pârâu destul de mic, care, dacă este secat, poate fi traversat fără probleme. Intrarea în peșteră se face printr-un sector de chei spectaculos. Peștera este relativ scurtă, ușor de parcurs, iar ieșirea sa se deschide direct în Dunăre.”
În Apuseni, natura își dezvăluie o altă fațetă. Aici, iubitorii de drumeții pot descoperi fenomene carstice spectaculoase.
„Apa în zona Padișului intră și iese de foarte, foarte multe ori din subteran. Practic este zona Izbucului Ponor, de unde iese apa, după aia ajunge în Poiana Ponor, unde dispare în subteran, ca apoi să iasă undeva în Cetățile Ponorului, să intre iarăși în subteran, să iasă în Cheile Galbenei, de exemplu. Și doar urmând acest periplu al apei prin subteran ne dăm seama cât de fascinantă poate fi natura.”
Parcul Național Piatra Craiului este un sanctuar pentru caprele negre. Aici cresc și flori rare, precum macul galben și garofița Pietrei Craiului, iar în Podișul Hârtibaciului, pajiștile pline de flori spontane creează un peisaj feeric.
„Aceste pajiști, care nouă ni se pare oarecum banale pentru că le vedem relativ des și le știm, sunt unele dintre cele mai amenințate peisaje din Europa când vine vorba de natură, de floră în special și asta pentru că, deși ele au existat în trecut în mai multe țări, pe măsură ce s-au construit sate, pe măsură ce s-a făcut agricultură, au cam dispărut.”
România deține aproximativ 65% din pădurile virgine ale Uniunii Europene, iar Maramureșul găzduiește unele dintre cele mai impresionante.
„Mergem un pic în nordul țării - ca să facem așa o plimbare chiar prin toată țara, pe cât posibil - la Strâmbu-Băiuț în Maramureș unde am văzut una dintre cele mai spectaculoase păduri virgine pe care le-am întâlnit eu în România. Acolo la Strâmbu-Băiuț, ce este foarte spectaculos, e că totul te șochează la modul bun, aș putea spune: de la arborii seculari care cresc alături de lăstari tineri, de la mirosul ăla de umiditate de ciuperci, de sol, de mușchi, până la privirea de ansamblu pe care o ai.”
Din 2018 comunitatea Cronicari Digitali umblă neîncetat prin toate colțurile României, descoperă oameni, locuri, obiective și povești. În rubrica Spune-mi unde sunt, din emisiunea Orașul Vorbește, prezentăm săptămânal câte o destinație de călătorie pe care te îndemnăm să o descoperi și tu, în următorul weekend sau vacanță!