Vernisajul expoziţiei de artă contemporană “Prospecțiuni în sfera cunoașterii” a pictorului Florin Olari va avea loc pe 28 iulie
25 Iulie 2023, 05:21
Pictorul Florin Olari vă invită la vernisajul expoziţiei de artă contemporană “Prospecțiuni în sfera cunoașterii” pe 28 iulie la Centrul Cultural Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmaţiei. Evenimentul este completat cu un recital de muzică clasică susţinut de artişti ai Companiei Opera Vox. Invitaţi speciali la vernisaj: Pr. Prof. Dr. Ioan Bizău - Colecționar și critic de artă şi Dr. Ioan Vrășmaș – Manager Opera Vox. Expoziţia rămâne deschisă până pe 10 august şi intrarea este liberă.
Florin Olari este unul dintre cei mai cunoscuți pictori de biserici din Transilvania, însă pictura sa de șevalet iese la fel de puternic în evidență, prin imersiunea în universul Creației și al Cunoașterii, care devin astfel aspecte compacte ale viziunii sale estetice.
Artistul descoperă esențe prin compoziții somptuoase, care extrag principii din arta iconografică orientată către veșnicie și le pliază peste metaforele suprarealiste ale experiențelor senzoriale, într-un melanj ce pare contradictoriu, dar care se aliniază perfect pe pânză, prin intermediul culorilor pure și viguroase, a formelor elevate și a eliberării tiparului ideal al matricei primordiale.
Funcția cognitivă a acestei arte are uimitorul dar de a desprinde din amalgamul Genezei celula fagurelui care simbolizează structura de bază pe care s-a construit universul. Elementele morfofiziologice hexagonale, grupate în cea mai eficientă formă de întrepătrundere sunt o arhitectură a venerației și revelației, în care subtilitatea și perspicacitatea, exultând în cele mai înalte forme ale cunoașterii, evidențiază fagurele ca pe corpul spiritual prin excelență, în care mierea este energia sacră care-l umple și-l desăvârșește.
Prospecțiunea în sfera epistemologică pe care arta lui Florin Olari o generează, se leagă de cunoașterea abstractă, de introspecție, de interpretarea emoțiilor și de regăsirea spirituală, căci el pictează în tușe limpide, robuste și intense, orizonturi dominatoare din care răzbat forța și măreția Creației prin care se diseminează energii vindecătoare.
Coord. proiect: prof. Andeea Biro - Președinte Asociația Cultura Gratia Urbis
Curatoare expoziție: Ancuța-Lăcrimioara Chiș - Manager cultural
Invitați speciali:
Pr. Prof. Dr. Ioan Bizău - Colecționar și critic de artă
Dr. Ioan Vrășmaș - Managerul Companiei Opera Vox