Uniunea Artiștilor Plastici din România propune noi manifestări vizuale care vor debuta în săptămâna 21-27 august
21 August 2023, 05:46
Luni 21 august, la ora 17, are loc la Galeria de Artă ,,Nicolae Tonitza” din Iași (Str. A. Lăpușneanu, nr. 7-9) vernisajul expoziției de pictură, instalație și fotografie: ,,Confluențe - de la clasicul românesc la modernismul american”, semnată de artiștii vizuali Ofelia Hutul și Susanna Păstrăguș Patras. Curator este criticul de artă Mihai Dorin. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 31 august.
Trei evenimente vizuale vor avea loc Marți 22 august:
Galeria de Artă ,,Victoria” Iași (Str. Piața Unirii, nr. 12) găzduiește de la ora 18 vernisul Expoziției de pictură „Pelerin prin Iasi... în dialog” a artistei Silvia Anton. Prezintă: criticul de artă Mihai Dorin, prof.univ.dr. Traian – D. Stănciulescu și scriitoarea Shanti Nilaya. Creațiile vor putea fi admirate până pe 30 august.
La ora 17.30, Muzeul Județean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus" din Ploiești (Bulevardul Independenței nr. 1) va găzdui vernisajul Expoziției "In memoriam - Sorin Adam".
La Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj, din localitatea Curtișoara va debuta la ora 13, Simpozionului Național de Pictură și Grafică „Iosif Keber”. Evenimentul, care face parte din manifestarea artistică Atelierele „Constantin Brâncuși” - ediția 2023, se va desfășura în perioada 22 – 31 august 2023 și îi are drept curatori pe artistul Vasile Fuiorea (președintele Filialei Târgu Jiu a UAP din România), pentru secția „Pictură” și pe artistul Florin Gheorghiu (vicepreședintele filialei), pentru secția „Grafică”. Vor participa pictorii Iliana Gheorghiu, Georgiana Brandt, Cătălin Negrea, Daniel Semenescu, Florin Hutium, Gheorghe Plăveți și graficienii Cristina Cioplea, Anca Maria Stănciulescu și Bogdan Epure.
Miercuri 23 august, Galeria Caminul Artei din București (str. Biserica Enei) așteapă iubitorii artelor frumoase, la ora 17.00, la vernisajul expoziției „Lucid dreams”, a artistului Sergiu Grapă. Prezintă criticul de artă Marius Tița. Expoziția cuprinde lucrări de grafică, pictură și tehnici digitale printate pe hârtie. Compozițiile se încadrează in curentul artistic suprarealist, majoritatea sunt compoziții verticale, dinamice și statice, pe construcții închise, cu unul sau mai multe centre de interes, sunt compoziții monocrome si cromatice. Printre temele abordate frecvent sunt: ciclul vieții, relația omului cu tehnologia, viitorul omenirii, dimensiunea etică a acțiunilor omului contemporan, oniricul, dualitatea, transformarea identității și hibridizarea. Aceste lucrări reprezintă metafore ale existenței și condiției umane, utopii tratate intr-o dinamică absurdă în care elementele compoziționale relaționează și se valorizează intr-o nouă simbolistică, plasate într-un spațiu atemporal.
Joi 24 august se deschide la Galeria Fantom din Berlin expoziția personală "Conexiuni Extinse" a artistei Beti Vervega. Evenimentul care se va desfășura până pe 2 septembrie, este inclus în cadrul proiectului "rezidență pentru artiștii români" organizat de Anca Boeriu și galeria Fantom.
Artista expune lucrări care nu au mai fost prezentate publicului până acum. Vernisajul va avea loc pe sâmbătă 26 august 2023, când se va lansa și catalogul "Conexiuni", cu texte ale istoricului de artă Magda Carneci, care iată ce a declarat despre protagonista expoziției: ”Beti Vervega în noua serie de picturi intitulată „Conexiuni” face un salt în necunoscut, lăsând în urmă gestualismele expresioniste și abordând brusc un nivel aproape non-figurativ al expresiei picturale. Pânzele ei actuale – fie foarte mari, fie mici – sunt desfășurări repetitive ale câte unui șablon care schematizează geometric o formă organică (o mână, o aripă de pasăre). Plasate pe frumoase fonduri cromatice calde sau reci, aceste șabloane construiesc vaste desfășurări de semne pure și ritmuri abstracte - ele transmit un primul rând o vibrație. Pânzele sunt acum câmpuri vibraționale, care lasă în urmă trimiterile la lumea fenomenală spre a se apropia de realitatea impalpabilă a undelor și energiilor care constituie trama profundă a lumii noastre materiale.”