Ascultă Radio România Cultural Live

Raluca Rădulescu, realizatoarea emisiunii „Scena și Ecranul” este noul curator al Festivalului Internațional de Teatru Oradea

09 Octombrie 2024, 09:44

La invitația Victoriei Balint, numită manager interimar la Teatrul Regina Maria din Oradea la începutul lunii august, regizorul Bobi Pricop devine, din stagiunea 2024-2025, directorul artistic al Trupei „Iosif Vulcan”, iar Raluca Rădulescu, realizatorea emisiunii „Scena și ecranul” de la Radio România Cultural, preia, din 2025, direcția artistică a Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

„Îmi revine onoarea să prezint noua echipă artistică a Teatrului Regina Maria: este vorba despre doi oameni de teatru valoroși, cu care colaborez de multă vreme și pe care i-am invitat să creăm împreună strategia artistică a teatrului, cu convingerea că putem construi programe pentru toți orădenii, dar care vor pune teatrul și festivalul nostru și pe harta teatrală a Europei, nu doar a României.” - declară Victoria Balint, manager interimar Teatrul Regina Maria)

Bobi Pricop, unul dintre cei mai apreciați regizori ai tinerei generații, preocupat nu doar de propriile proiecte regizorale, ci și de proiecte mai ample, declară: „Îi mulțumesc Victoriei Balint pentru oportunitatea de a gândi și pregăti alături de ea programele și proiectele viitoare ale Teatrului Regina Maria. Sper să reușim să implementăm tot ce ne-am propus, nu doar o stagiune, care anunță șapte noi premiere în repertoriu, ci și componente educaționale și care să se adreseze unor noi categorii de public.”

Raluca Rădulescu, traducătoare și jurnalistă de teatru la Radio România, va prelua din 2025 curatorierea Festivalului Internațional de Teatru Oradea și declară: „Festivalul de Teatru Scurt, unul dintre primele apărute în România, dezvoltat apoi într-un festival internațional, și el deja cu zece ani de tradiție cultural vorbind, este o carte de vizită importantă pentru Oradea. Provocarea cea mare este să înțelegem ce mai înseamnă azi „teatru scurt” și să reimaginăm un festival al prezentului, cu ecou național și internațional, un festival pentru comunitatea locală a unuia orașele cele mai frumoase și cu cel mai mare potențial turistic din România.”

Bobi Pricop unul dintre cei mai apreciați regizori ai tinerei generații și inclus din 2017 pe lista de nominalizări pentru Premiul Europa pentru Noi Realități Teatrale. A primit premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol de teatru TV în 2022 (pentru „Ziua Z”) și premiul „Iulian Vișa” la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu în 2021. A fost nominalizat de mai multe ori la Gala Premiilor UNITER pentru „Cel mai bun regizor”. A studiat Arta Actorului la Universitatea „Spiru Haret” din București, iar apoi făcut studii de Regie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București (UNATC). În prezent, este doctorand la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, în domeniul Teatru și Artele Spectacolului.

Din 2014 este regizor la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, iar din 2019 este și directorul Theatre Networking Talents, festival organizat de același teatru, iar din 2022 este cadru didactic asociat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În cei peste 10 ani de carieră regizorală, Bobi Pricop a montat zeci de spectacole în numeroase teatre din România, printre cele mai recente producții pe care le semnează fiind „Neînțelegerea” de Albert Camus la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu (2024), „Lecția” de Eugene Ionesco la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova (2024), „In between” la Muzeul MINA (2024), „Frumoasa și bestia” la Teatrul Țăndărică din București (2024), „Solaris” de Davied Grieg, după S. Lem, la Teatrul Excelsior din București (2023), „Neliniște” de Ivan Vîrîpaev la Teatrul Odeon din București (2023) sau „Blasted” de Sarah Kane la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe (2022), dar a semnat și alte producții remarcabile precum „Trădare” de Harold Pinter la Teatrul Național Târgu-Mureș (2021), „Ziua Z” de Ionuț Sociu la Teatrul de Stat Constanța (2021), „Micul prinț” de Antoine de Saint-Exupéry la Teatrul Gong din Sibiu (2020) și „Work. No Travel” de Mihaela Michailov la Centrul Educațional Replika din București (2020), „O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții” după Mark Haddon la Teatrul Național din București (2016), nominalizat la Premiul pentru cel mai bun regizor și Premiul pentru cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER și dublu-premiat la Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea, „Pisica verde” de Elise Wilk la Teatrul “Luceafărul” din Iaşi (2015), nominalizat la Premiul Uniter pentru cel mai bun regizor şi premiat pentru cea mai bună regie la Festivalul de teatru Atelier de la Baia Mare, „Profu’ de religie” de Mihaela Michailov, la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova (2013), preluat de Televiziunea Română și distins cu Premiul publicului (locul II) la Bienala de Dramaturgie „New plays from Europe” de la Wiesbaden (Germania).

La Teatrul Regina Maria din Oradea, Bobi Pricop a montat spectacolele: „Fiul” de Florian Zeller (2022) și „Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas” de Dennis Kelly (2015) și a primit de mai multe ori premiul pentru regie la Festivalul de Teatru Scurt.

Raluca Rădulescu este jurnalistă, traducătoare, curator teatral. Absolventă a Facultății de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universității din Bucureşti, este doctor în filologie al Universității din București, cu o teză de imagologie, publicată sub titlul Paris - Moscova via Siberia de la Napoleon la Lenin.

Din 1999 este jurnalistă la Societatea Română de Radiodifuziune și din 2015 realizează emisiunea Scena și ecranul difuzată zilnic la Radio Romania Cultural.

Din 2005 traduce, în special cărți de teatru și dramaturgie clasică și contemporană: de la Stanislavski la Tarkovski și Nijinski, de la Cehov și Gorki la Ivan Vîrîpaev, Mihail Durnenkov, Marina Davîdova, Andrei Kureicik, Natalka Vorojbit, Natalia Block, Andrii Bondarenko etc.

Din 2016 s-a ocupat de selecția mai multor festivaluri de teatru din România (Ploiești, Satu Mare, București) organizând de asemenea workshop-uri și laboratoare de teatru (București, Târgu Mureș, Târgoviște, Arad, Bacău, Satu Mare etc.) în care au lucrat împreună artiști români și străini.

Din 2017 lucrează și ca dramaturg de spectacol, semnând traducerea și versiunea scenică pentru spectacole precum: EXOD de Marius Ivaškevičius, în regia lui Oskaras Koršunovas la Teatrul Național Timișoara, #3surori după A.P.Cehov în regia Catincăi Drăgănescu la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava și [the] Pes©ăruș după A.P.Cehov în regia Catincăi Drăgănescu la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, MOLIÈRE | ERÉILOM după J.B. Molière și Mihail Bulgakov în regia lui Roman Feodori la Teatrul Nottara din București.

În 2021 a curatoriat showcase-ul de teatru independent INDEPENDENT-EXTERIOR și programul românesc din cadrul Worldwide Readings Project, în 18 teatre din România și Republica Moldova, iar în 2022 a tradus 12 piese de teatru ucrainene, scrise după invadarea Ucrainei și a inițiat Campania UNITER de sprijin pentru artiști în situații de risc, dar și de conștientizare a pericolelor războiului: „Artiști români pentru artiști ucraineni” desfășurată în peste 50 de instituții de cultură publice și independente, teatre, muzee și la Radio Romania Cultural.

În 2023 a tradus și publicat pentru prima dată în limba română „Munca actorului asupra rolului. Etica” de K.S.Stanislavski și o antologia „O îmbrățișare insuportabil de lungă” de Ivan Vîrîpaev.

În 2023 a fost membră în juriul celei de a XXX-a ediții a celui mai important festival de teatru din lumea arabă „Festivalul Internațional de Teatru Experimental de la Cairo”, iar în 2024 în juriul Festivalului Internațional „Kontakt” de la Torun, Polonia.

Este membră UNITER & ITI - Institutul Internațional de Teatru, UZPR - Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, ARTLIT - Asociația Română a Traducătorilor Literari & CEALT - Consiliul European al Asociațiilor Traducătorilor Literari.

În 2014 a primit Premiul special UNITER pentru traducerea volumului „Munca actorului cu sine însuşi” de K. S. Stanislavski, pentru care a fost și nominalizată la Gala Industriei de Carte din România „Bun de Tipar” pentru cea mai bună traducere a anului, iar 2020 a fost nominalizată la Gala Premiilor Uniter la categoria critică de teatru.

Mezzosoprana Ruxandra Donose, recital extraordinar la Viena, în Festivalul Internațional Propatria -  dedicat românilor din diaspora
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 12:41

Mezzosoprana Ruxandra Donose, recital extraordinar la Viena, în Festivalul Internațional Propatria - dedicat românilor din diaspora

Mezzosoprana Ruxandra Donose va susține un recital extraordinar alături de pianistul Sergiu Tuhuțiu, luni, 14 octombrie, de...

Mezzosoprana Ruxandra Donose, recital extraordinar la Viena, în Festivalul Internațional Propatria - dedicat românilor din diaspora
Conferință despre Elena Mureșianu, prima femeie cu studii de artă, la Muzeul de Artă Brașov
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 11:56

Conferință despre Elena Mureșianu, prima femeie cu studii de artă, la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov are plăcerea de a vă invita sâmbătă, 12 octombrie 2024, de la ora 12.00, la conferința...

Conferință despre Elena Mureșianu, prima femeie cu studii de artă, la Muzeul de Artă Brașov
Manifestul de la București al Europa Nostra va pune accentul pe calitatea în restaurarea patrimoniului
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 10:10

Manifestul de la București al Europa Nostra va pune accentul pe calitatea în restaurarea patrimoniului

Programele europene și naționale de finanțare și regulamentele și procedurile de achiziții publice ar trebui să fie...

Manifestul de la București al Europa Nostra va pune accentul pe calitatea în restaurarea patrimoniului
Just In Time: Justin Timberlake pentru prima data în România, la Electric Castle 2025 Cluj
Muzică-Dans-Arte 09 Octombrie 2024, 07:32

Just In Time: Justin Timberlake pentru prima data în România, la Electric Castle 2025 Cluj

Just In Time & Just Insane! Electric Castle anunță primul headliner pentru ediția din 2025: Justin Timberlake va susține...

Just In Time: Justin Timberlake pentru prima data în România, la Electric Castle 2025 Cluj
Turneul național Violoncellissimo - ediţia a 6-a, primele trei concerte la Arad, Deva și Bistrița
Muzică-Dans-Arte 08 Octombrie 2024, 16:12

Turneul național Violoncellissimo - ediţia a 6-a, primele trei concerte la Arad, Deva și Bistrița

Arad, Deva și Bistrița sunt primele orașe în care va cânta pentru publicul din România Ansamblul...

Turneul național Violoncellissimo - ediţia a 6-a, primele trei concerte la Arad, Deva și Bistrița
Ziua Mondială a Operei, celebrată la Opera Națională București printr-un spectacol inedit - „Opera Baroque Brunch”
Muzică-Dans-Arte 08 Octombrie 2024, 13:43

Ziua Mondială a Operei, celebrată la Opera Națională București printr-un spectacol inedit - „Opera Baroque Brunch”

Pe 25 octombrie, la ora 14:00, sărbătorim Ziua Mondială a Operei , într-un mod inedit: „ Opera Baroque...

Ziua Mondială a Operei, celebrată la Opera Națională București printr-un spectacol inedit - „Opera Baroque Brunch”
Moda ca expresie a identității și revoluția artei digitale: două conferințe inedite la Art Safari, pe 10 și 11 octombrie
Muzică-Dans-Arte 08 Octombrie 2024, 13:41

Moda ca expresie a identității și revoluția artei digitale: două conferințe inedite la Art Safari, pe 10 și 11 octombrie

București, 8 octombrie 2024. Art Safari anunță două noi sesiuni în cadrul proiectului „Intersecții culturale:...

Moda ca expresie a identității și revoluția artei digitale: două conferințe inedite la Art Safari, pe 10 și 11 octombrie
Se lansează EROI NECUNOSCUȚI –  expoziție de istorii fragile cu eroi de lângă noi
Muzică-Dans-Arte 08 Octombrie 2024, 11:48

Se lansează EROI NECUNOSCUȚI – expoziție de istorii fragile cu eroi de lângă noi

În perioada 15 – 27 octombrie va avea loc, la ARCUB - Hanul Gabroveni, expoziția „Eroi Necunoscuți ai...

Se lansează EROI NECUNOSCUȚI – expoziție de istorii fragile cu eroi de lângă noi
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:10 - 23:00
AGENDA GLOBALĂ
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
22:00 - 23:00
Espańol 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru