Palimpseste 3 – 15 septembrie 2024 Galeria Simeza, București Venisaj: marți, 3 septembrie, ora 18.00
31 August 2024, 07:41
În perioada 3 - 15 septembrie a. c. Galeria Simeza din București prezintă expoziția Palimpseste, de Lucia Popian, organizată în parteneriat cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala București. Vernisajul va avea loc în data de 3 septembrie, ora 18.00, iar expoziția va fi deschisă în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 11.00 și 18.00.
Cu o carieră internațională de peste 36 de ani în restaurare și conservare de pictură murală și arhitectură de patrimoniu, pornind din România pentru a ajunge în Italia, Australia și Statele Unite, dublată de o neîntreruptă activitate artistică, Lucia Popian revine la București pentru a propune o surprinzătoare punte de legătură între creația de astăzi și debutul ei bucureștean, petrecut la Galeria Atelier 35, în 1986.
În centrul preocupărilor artistei se afla, la acel moment, ca și astăzi, transferul stilizat al costumului popular românesc în plan pictural. De la maramele expuse în anii ‘80 la București și lucrările prezentate în expoziția de la Galeria Simeza, artista construiește un pod între atunci și acum, unul care să unească bornele formării ei artistice și profesionale. Modelul costumului popular este structura interioară pe care a continuat să lucreze mai departe, fără întrerupere, în pofida faptului că activitatea sa de restaurator, de la plecarea din România, a devenit din ce în ce mai complexă și solicitantă.
După o ucenicie de mai multe decenii în vecinătatea maeștrilor trecutului, artista a avut privilegiul de a intra în culisele facerii picturii, de a pătrunde mecanismele interioare ale unor capodopere care au scris istoria artei: a restaurat frescă bizantină, renascentistă, dar și alte segmente artistice și de arhitectură din diverse alte perioade, de pe mai multe continente.
Ce s-a întâmplat cu arta ei în tot acest interval de la plecarea din România până la întoarcerea, acum câțiva ani, la București, și până la momentul acestei expoziții? Dacă în carieră exilul a însemnat o extraordinară deschidere spre noi oportunități, o formare continuă și o creștere profesională care o recomandă astăzi între experții internaționali recunoscuți în domeniu, „în interiorul meu, spune Lucia, nu mă regăseam, mă simțeam într-o enormă diferență”. De aceea, să aibă „două vieți” – una diurnă, de restaurator, și alta interioară, de artist – a devenit o normalitate în noua ei lume, iar coerența cu proiectul românesc de început – preocuparea pentru explorarea costumului popular în pictură – a devenit o formă de fidelitate față de propria identitate artistică.
Ce s-a transferat din meseria de restaurator în pictura Luciei Popian se poate vedea în chiar modul cum artista își construiește lucrările, ca și cum ar desfășura, sub ochii privitorului, un fascinant palimpsest. În arta ei, Lucia are aerul unui arheolog care sapă și scoate la iveală strat după strat, iar preocuparea ei nu e să șteargă sau să ascundă urmele căutării, ci să dezvăluie și să lase toate straturile vizibile. Artista țese o lume de semne cusute cu „materie spirituală”, pentru a folosi un termen care-i aparține, inventează chiar un alfabet grafic personal cu care urzește un văl ce acoperă și descoperă, în același timp, suprafața fiecărei lucrări.
„Fără cultură nu poți face restaurare și nu poți face artă”, crede Lucia Popian, convinsă că arta contemporană are nevoie de o reconectare la trecut pentru a-și regăsi nu doar rădăcinile, dar și sensul și înțelegerea asupra prezentului. Lucrările ei – care refac, prin această expoziție, firele indestructibile cu propriul trecut, în primul rând, dar și cu unul dintre elementele românești definitorii, costumul popular – pot fi interpretate și ca o încercare de reinstaurare a ceea ce Walter Benjamin numea aura artei, prin recuperarea pe deplin înțeleasă, atât tehnic cât și semantic, a legăturii cu tradiția.
„Palimpsest sau memoria sufletului. Aceasta este lumea pe care o accesezi în lucrările Luciei Popian, pictoriță și restauratoare. Lucrările ei par a ne spune că sinele nostru este ca un palimpsest fără să fim conștienți de asta. Plin de lumini și umbre, ștersături și reveniri, vise, împliniri, iluzii și deziluzii, de straturi noi și de straturi vechi, de trăiri pe care vrem să le eludăm, de trăiri despre care nici nu mai știm că le purtăm cu noi. Lucia ne face conștienți de asta prin pictura ei, puternic influențată de restaurare, activitatea ei predilectă. Pânzele ei aduc la lumină în mod enigmatic rădăcinile ființei ei, strămutată peste mări și țări, dar purtând cu ea întotdeauna și nemijlocit universul care a format-o aici, transportând trecutul cu ea, nestrivit de lumea nouă în care este instalată.” (Andra Brasan)
Lucia Popian este artistă și expert internațional în restaurare de pictură murală și arhitectură de patrimoniu. Locuiește și lucrează la New York. Născută în România, la Bacău, a absolvit secția de Artă monumentală – restaurare a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București în 1982, sub îndrumarea profesoarei Simona Chintilă.
Prima expoziție personală, la galeria Atelier 35, din București, în 1986, anunța căutarea unui model ideal de reprezentare în pictură pornind de la stilizarea texturii, a semnelor și motivelor costumului popular românesc, căruia va continua să-i rămână fidelă pe parcursul întregii cariere artistice. La finalul anilor ‘80 a primit o bursă de cercetare din partea Institutului Internațional de Studii pentru Conservarea și Restaurarea Bunurilor Culturale (ICCROM), patronat de UNESCO, și a plecat la Roma. Acolo a avut-o ca mentor pe Laura Mora, cea care a pus bazele unei noi metode științifice de conservare și restaurare a artei și a monumentelor de patrimoniu. În 1993, alături de Gabriel Popian, a pus bazele propriei firme de restaurare, G & L Popian Inc., al cărei fondator și președinte este. Primul sediu al firmei a fost la Sidney, în Australia, iar din 1999 s-a transferat la New York. Activitatea de restaurare a Luciei Popian include o varietate impresionantă de monumente, cuprinzând arhitectură instituțională, religioasă și civilă. Expertiza ei acoperă tehnici artistice în pictură murală tradițională, de la fresco la al-secco și sgraffito, ulei pe pânză, artă monumentală și decorativă, bronz, mozaic, la care se adaugă alte materiale și tehnici moderne.
În paralel cu complexele proiecte de restaurare, Lucia Popian și-a continuat „viața secundă”, creatoare, în propriul atelier. Precum capodoperele trecutului, cărora priceperea ei de restaurator le-a redat strălucirea pe mai multe meridiane ale lumii, arta Luciei Popian nu a încetat să germineze și să-și caute propria cale de a ieși la lumină. Cele două chipuri ale Luciei – restauratoarea și artista – nu s-au eclipsat reciproc, ci s-au hrănit și s-au completat unul pe celălalt. A participat la expoziții personale și de grup în Australia, Italia, Spania, Statele Unite, la Universitatea Uppsala din Suedia, dar și în Ungaria, fosta Iugoslavie, România ș.a, iar lucrările ei se află astăzi în importante colecții publice și private de pe trei continente.
Curator: Irina Ungureanu