Muzeul Municipiului București nu participă la Noaptea Muzeelor
Managerul Adrian Majuru deplânge că angajații muzeelor nu au primit majorările salariale promise de Ministerul Culturii.
14 Mai 2024, 12:52
Muzeul Municipiului București nu va participa la ediția aniversară a Nopții Muzeelor.
"A fost decizia colegilor mai tineri și atunci asta este hotărârea! Ei vor fi în stradă. Am înștiințat și Primăria despre lucrul ăsta", a declarat marți, în exclusivitate pentru Radio România Cultural, managerul instituției muzeale.
Adrian Majuru deplânge că angajații muzeelor nu au primit majorările salariale promise de Ministerul Culturii.
Potrivit lui, solicitările sindicale din acest sector pun o presiune minimă pe bugetul de stat.
Adrian Majuru a adăugat că toate structurile din cadrul Muzeului Municipiului București vor fi închise de Noaptea Muzeelor. În plus, și alte instituții muzeale din țară vor boicota evenimentul programat pe 18 mai.
Muzeul Național de Artă al României și-a confirmat, anterior, absența din programul Nopții Muzeelor.
Și Muzeul Național de Istorie a României a anunțat azi, 14 mai, că nu va participa anul acesta la Noaptea Europeană a Muzeelor.
Luni, coordonatorului Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), Dragoș Neamu, atrăgea atenția că Noaptea Muzeelor din acest an, cea de-a 20-a ediție a evenimentului cultural, va aduce cu sine cel mai mare protest al muzeelor din 1989 până în prezent.
Angajații vor protesta în Piața Victoriei, cerând creșterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre.
„Au existat multe acţiuni de lobby, eforturi mari făcute de unii oameni, prea puţini, care iubesc sincer muzeele şi se dedică pentru ele sacrificându-şi propria comoditate şi interesele personale. Îi regăsiţi şi în Sindicatul CulturMedia şi în Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi la Ministerul Culturii”, a precizat Dragoș Neamu.
Sindicaliştii reclamă degradarea continuă a mediului de muncă în instituţiile cu rol în gestionarea patrimoniului cultural naţional, tratament discriminatoriu între instituţiile de spectacol şi muzee şi biblioteci, umilinţe şi ignorare a profesiilor legate de protejarea patrimoniului cultural naţional.
Aceștia mai acuză: politici culturale şi salariale inadecvate, mizerie la care sunt condamnaţi lucrătorii din domeniu, în ciuda complexităţii pregătirii profesionale şi a dificultăţii profesiilor specifice domeniului, condamnarea la extincţie prematură a specialiştilor din domeniu, care ies din sistem cu pensii de mizerie, precum și depopularea şi deprofesionalizarea dramatică'â a domeniului.
Protestul din 18 mai se va desfăşura după următorul program: ora 16:00 - întâlnire în faţa Bibliotecii Naţionale, intervalul orar 16:00 - 19:00 - pichetare la Ministerul Culturii, între orele 19:00 - 23:00 - protest în Piaţa Victoriei, în fața Guvernului.