Festivalul Internațional ProPatria - Tinere Talente Românești - 14 își încheie călătoria la Ateneul Român cu un concert de gală susținut de soprana Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban
18 Octombrie 2024, 12:17
Festivalul Internațional ProPatria - Tinere Talente Românești, ajuns la cea de-a 14-a ediție, își va încheia periplul european cu un concert de gală și Gala Premiilor de Excelență ProPatria, la Ateneul Român din București, pe 28 octombrie 2024, de la ora 19:00.
După ce a adus cultura română mai aproape de comunitățile din diaspora, traversând șase țări europene – Italia, Franța, Turcia, Germania, Austria și România – festivalul își încheie ediția din acest an pe scena prestigioasă a Ateneului Român cu un concert susținut de soprana Teodora Gheorghiu și bas-baritonul Sorin Coliban, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijată de Constantin Adrian Grigore.
Biletele se găsesc online aici: Concert simfonic - OVE.ro
Programul este unul ales pentru toate gusturile și abordează un repertoriu vast și variat care include piese pentru toate preferințele muzicale din repertoriul internaţional şi românesc, de la arii celebre din Nunta lui Figaro, Don Giovanni și Cenușăreasa, duete romantice din operete precum Văduva veselă până la compoziții de inspiraţie folclorică de Tiberiu Brediceanu.
Concertul de la București, organizat de Asociația culturală româno-italiană PROPATRIA din Roma în parteneriat cu Filarmonica ”George Enescu”, poate fi privit şi ca o avanpremieră a Turneului Național ”Zâmbetul Muzicii”, turneu cameral cu chansons, lieduri, arii şi duete celebre de operă, pe care Teodora Gheorghiu și Sorin Coliban alături de pianista Diana Ionescu îl vor susține în luna noiembrie în mai multe orașe din România (Brașov, Galați, Timișoara, Deva, Ploiești, Bistrița).
Concertul din seara de 28 octombrie va fi urmat de Gala Premiilor de Excelență ProPatria, distincţii acordate pentru sprijinul pentru cultura română şi tinerele talente, după cum spunea Mioara Moraru, președintele Festivalului Internațional Propatria:
”Ediția din acest an a Festivalului ProPatria a demonstrat încă o dată puterea artei de a uni oameni și culturi. Premiile pe care le vom acorda la Gala de Excelență sunt o recunoaștere a dedicării extraordinare a celor care au susținut această călătorie muzicală prin Europa. De la Excelența Sa, doamna Simona Miculescu, Ambasadoarea României la UNESCO, Excelența Sa, doamna Gabriela Dancău, Ambasadoarea României în Italia, până la dirijorul Cristian Mandeal, promotor şi mentor al Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, prof.univ.dr. Diana Moș, rectorul Universității Naționale de Muzică din București și ajungând la cei care au amplificat mesajul nostru, precum postul Radio România Cultural, prin managerul său, Radu Croitoru, sau Giulio Bertola, preşedintele Cofindustria România fiecare premiat a jucat un rol esențial în promovarea tinerelor talente românești și a valorilor noastre culturale pe scena internațională. Acest festival nu este doar despre muzică, este despre construirea de punți între oameni și celebrarea excelenței românești în toată diversitatea sa” (Mioara Moraru)
Pe 23 octombrie, la Auditorium del Seraphicum din Roma va avea loc penultimul eveniment al festivalului, Gala Premiilor de Excelență Propatria, ce va cuprinde un recital susţinut de Matei Lăbunț (România /Germania) și Annastella Gibboni (vioară/Italia), câștigători ai Premiului Special Propatria, acordat în cadrul concursului “International Competition for Youth Dinu Lippatti” și spectacolul de balet susținut de Studioul de balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București.
Un eveniment multidisciplinar, Festivalul Internațional ProPatria s-a remarcat și în acest an prin diversitatea sa, oferind 10 concerte de muzică clasică, operă și jazz, expoziții, proiecții de film, întâlniri inedite între muzicieni din toate colțurile lumii. Aceste evenimente au pus în valoare identitatea culturală românească și au evidențiat excelența artiștilor din diaspora.
Printre momentele notabile din festival se numără recitalul mezzosopranei Ruxandra Donose și al pianistului Sergiu Tuhuțiu susținut pe 14 octombrie la Bank Austria Salon din Viena, sau concertul "Un Artist, un pian și un țambal" susținut de pianistul Cătălin Răducanu pe 16 octombrie, la Milano.
Pentru detalii complete despre programul festivalului accesați pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/propatriafestival și www.propatriavox.it
Festivalul Internațional ProPatria Tinere Talente a fost organizat cu sprijinul financiar al Departamentului Românilor de Pretutindeni, rămânând fidel misiunii sale de a promova valorile culturale românești dincolo de granițele țării.
BIOGRAFII SOLIŞTI
Soprana Teodora Gheorghiu a absolvit cursurile Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, destinul ei muzical fiind influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julián Gayarre International Singing Competition., oferindu-i o bursă de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţional “George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi a primit bursa de studii Herbert von Karajan.
A debutat pe scena muzicală internațională la Opera de Stat din Viena, la doar 25 de ani, unde a cântat ca solistă între 2007 şi 2010. Din anul 2010, a decis să îşi continue cariera ca artist freelancer. Acesta a fost momentul când dirijorul Christophe Rousset i-a propus să realizeze un album, ca omagiu al celebrei soprane Anna de Amicis care a trăit în secolul al XVIII-lea. Albumul, publicat de casa de discuri Harmonia Mundi, include înregistrări în premieră cu arii din Mozart, Gluck, Borghi, Cafaro şi Mysliveček.
Talentul Teodorei Gheorghiu nu se limitează doar la genul operei. Soprana este pasionată şi de lied şi a oferit numeroase recitaluri cu programe variate, iar în 2013 a publicat al doilea album, Art Nouveau, cu lieduri de Strauss, Zemlinsky, Ravel şi Respighi. În anul 2018 a revenit în România pentru un turneu extraordinar de recitaluri în mai multe orașe ale țării, iar în 2023, alături de pianista Diana Ionescu, a susținut Turneul național de lieduri Franz Schubert.
Bas-baritonul Sorin Coliban a absolvit Academia de muzică din București, studiind apoi timp de șase ani cu Georgeta Bălan și perfecționându-și tehnica vocală pentru repertoriul Rossinian în cadrul Accademiei Rossiniana din Pesaro, sub îndrumarea maestrului Alberto Zedda.
Sorin Coliban a debutat la Opera de Stat din Viena în 2004. Din 2004 până în 2009 a fost membru al ansamblului de la Volksoper din Viena. Și-a îndeplinit unul dintre visurile sale de o viață când a participat la celebrul Festival Richard Wagner de la Bayreuth în 2013 în două opere (“Aurul Rinului” și “Siegfried”) din cadrul unei producții a tetralogiei “Inelul Nibelungilor”, dirijată de Kirill Petrenko și regizată de Frank Castorf. În anul 2015 a debutat la Filarmonica din Berlin și la Budapesta, în cadrul Festivalului Zilele Wagner unde a revenit în 2022. A participat în trei producții la Opera Scala din Milano în perioada 2021 - 2022.
A colaborat cu mulți dirijori, printre care Franz Welser-Möst, Alberto Zedda, Bernard Haitink, Antonio Pappano, Zubin Mehta, Riccardo Chailly, Kent Nagano, Pinchas Steinberg, Mark Elder, Richard Bonynge, Seiji Ozawa, Cristian Mandeal, Bertrand de Billy, Louis Langrée, Kirill Petrenko, James Conlon și Daniele Gatti.
Coliban este, de asemenea, un experimentat interpret de lied și oratoriu. În aprilie 2012 a debutat cu un recital de lieduri la Musikverein din Viena, acompaniat de pianista Kathleen Kelly, cu multe lucrări în primă audiție austriacă și de asemenea, cu o primă audiție mondială a compozitorului Albin Fries. Repertoriul său vocal-simfonic include Requiem-ul lui Verdi, Simfonia a 9-a de Beethoven, Simfonia a 8-a de Mahler, Pasiunile lui Bach și Elias de Mendelssohn.