Festivalul de Muzică Veche București: Ecouri din epoci apuse
08 Noiembrie 2024, 13:01
Festivalul de Muzică Veche București a ajuns la a XIX-a ediție, devenind un pilon esențial în promovarea muzicii vechi atât în România, cât și în Europa de Sud-Est. De-a lungul timpului festivalul a crescut semnificativ, atrăgând programe diverse și artiști de renume, consolidându-și poziția în peisajul cultural.
Festivalul a evoluat treptat, incluzând evenimente conexe, precum o stagiune permanentă de muzică veche desfășurată între ianuarie și iunie la București, și concerte susținute în afara capitalei, contribuind astfel la extinderea publicului și la îmbogățirea cunoașterii muzicii vechi.
Concertul din 10 noiembrie de la Sala Radio, intitulat Hidden. In-between Haydn and Mozart, aduce în atenția publicului ansamblul belgian Terra Nova Collective care va interpreta lucrări importante ale unor compozitori cunoscuți precum Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart, împreună cu bijuterii muzicale ale unor compozitori mai puțin cunoscuți, precum Pieter van Maldere și Hébert Leemans.
Laurențiu Constantin, directorul festivalului, consideră că istoria muzicii tinde să păstreze doar anumite nume, în detrimentul unor compozitori valoroși precum Hébert Leemans, contemporanul flamand al lui Haydn și Mozart, care merită redescoperit. Programul concertului, creat de Vlad Weverbergh și ansamblul Terra Nova Collective, își propune să aducă la lumină aceste opere uitate, oferindu-le ascultătorilor o experiență proaspătă.