Festivalul de Artă Stradală din Sibiu s-a încheiat. În premieră se pot cumpăra segmente din cele 5 noi picturi murale
20 Iulie 2023, 14:17
Cea de-a noua ediție a Festivalului Internațional de Artă Stradală din Sibiu (SISAF) aduce un nou val de culoare în oraș, transformând fațadele a 5 clădiri în adevărate opere de artă. Noile picturi murale însumează aproximativ 730 metri pătrați și sunt realizate sub tema ediției - #Xpressions.
Sibiul, un oraș-magnet pentru iubitorii de artă urbană
Desfășurat în perioada 10-16 iulie, evenimentul a reunit 5 artiști talentați din 5 țări diferite: Julian Cruz din Argentina, Riivo Kruuk din Estonia, Cristian Scutaru din România, Dominic Laporte din Canada și Christian Stanley din Statele Unite ale Americii.
Galeria de Artă Stradală în aer liber a Sibiului, o expoziție atipică care poate fi admirată de localnici și turiști pe tot parcursul anului, prinde din nou viață într-un mod spectaculos. În cadrul ediției 2023, aceasta s-a extins cu noi lucrări care devin parte din identitatea culturală bogată a orașului.
Cu cele 117 lucrări expuse și impresionanta suprafață de peste 13.200 metri pătrați acoperită de culoare, orașul devine un adevărat magnet pentru iubitorii de artă urbană, fiind aliniat marilor orașe europene în care se regăsește această formă de artă.
În premieră se pot cumpăra bucăți din picturile murale
Pentru prima dată publicul larg și iubitorii de artă își pot arăta susținerea și aprecierea față de artiști prin achiziționarea unui segment din oricare din cele 5 noi picturi murale realizate la SISAF 2023. Lucrările vor fi transformate în curând în NFT-uri cu susținerea Ofero Network și vor fi disponibile spre cumpărare dintr-un catalog online specializat.
Tradiția picturilor murale pe fațadele unităților de învățământ a continuat și în acest an cu o nouă lucrare realizată pe zidul Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară Sibiu, de pe strada Postăvarilor, nr. 18. Artistul Christian Stanley din Statele Unite ale Americii a conceput o pictură murală intitulată „Echinocțiul de primăvară”, care explorează relația dintre oameni și natură, simbolizând armonia și frumusețea interacțiunii dintre aceste două elemente.
Festivalul a reușit să aducă un suflu nou și Centrului Stomatologic Universitar de pe strada Herman Oberth. Artistul Dominic Laporte din Canada ne surprinde prin conceptul său unic, numit „Ghidul de miere”, o creație ce simbolizează modul în care mediul înconjurător ne modelează identitățile și ne invită să ne exprimăm individualitatea într-o lume tot mai înclinată spre conformism.
Anul acesta, SISAF aduce în prim-plan și 3 blocuri de locuințe care și-au schimbat complet înfățișarea, devenind puncte de atracție pentru localnici și turiști. Unul dintre acestea este situat pe strada Fântânele nr. 1, bl. 52, sc. A, unde artistul Julian Cruz din Argentina a creat o operă ce transpune în culori „emoțiile și sentimentele care se ciocnesc ca norii pe cer”.
Pe strada Iernii, bl. 4, sc. B, artistul estonian Riivo Kruuk a adus la viață un personaj feminin plin de detalii inspirate din cultura locală, îmbinate cu referințe din cultura balcanică, precum modele și broderii autentice. Prin pictura sa murală, acesta transmite mesajul că indiferent cât de diferite sunt culturile noastre, comunicarea ne poate uni, reușind să depășim orice barieră.
Pe strada Henri Coandă, nr. 57, bl. 2, artistul român Cristian Scutaru a continuat tradiția sa de a oferi privitorilor o experiență vizuală unică, prin intermediul unei picturi murale cu un mesaj puternic. Și de această dată artistul a revenit cu un concept bazat pe simbolism, dar care este totodată plăcut ochiului oricui prin combinația culorilor, texturilor și formelor în stilul propriu. Lucrarea se bazează pe expresia „Omerta”, conceptul său fiind cuprins inclusiv în proverbul popular „Cine este surd, orb şi mut, trăieşte o sută de ani în pace”.