Expoziție în premieră națională la Muzeul Brukenthal din Sibiu: „Samurai. Legendele Japoniei” sau despre noblețe, curaj și onestitate
22 Februarie 2024, 09:40
„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.
Cu prilejul vernisajului a fost lansat și primul catalog despre Samurai.
„Este o mare bucurie să fiu aici, la acest vernisaj, care are loc cu ocazia zilei de naștere a Împăratului Japoniei. Este prima dată că mă aflu în Sibiu, un oraș renumit pentru moștenirea culturală bogată. Această expoziție oferă o călătorie fascinanță în cultura și tradițiile japoneze, subliniind moștenirea nobililor Samurai. În dicționar, „Samurai” e definit ca un războinic, dar înseamnă mai mult de atât. Aceia care au putere militară ar trebui să știe să se conducă pe ei, să nu fie mulțumiți sau indulgenți în primul rând cu ei înșiși. Acest eveniment reprezintă un punct de referință important, după semnarea Parteneriatului Strategic România-Japonia în 2023. Inițiative ca aceasta continuă să consolideze relația dintre popoarele noastre și cooperarea dintre cele două state. Adresez mulțumiri organizatorilor, sponsorilor și tuturor celor implicați pentru dedicarea de a aduce în fața publicului frumusețea culturii japoneze. Vă invit să vă bucurați de această expoziție și să vă lasați inspirați de curaj, integritate și respect față de ceilalți. Acestea erau valorile samurailor”, a precizat E.S dl. Takashi Katae, Ambasadorul Japoniei la București, prezent la evenimentul de deschidere a expoziției.
Începând din 2018, colaborarea Muzeului Brukenthal cu Ambasada Japoniei în România, cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și colecția privată a avocatului George Șerban a dus la organizarea în România a 17 expoziții de stampe japoneze. Astfel, stampele au călătorit la Sibiu, București, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Oradea, Suceava și în alte orașe din România, atrăgând un număr impresionant de 450.000 de vizitatori. Curatoriate de Alexandru Chituță, Directorul Muzeului Brukenthal, unele expoziții tematice cu stampe japoneze au fost organizate în premieră în România și Europa de Est: stampe japoneze din perioadele Meiji sau Edo cu temele Kabuki, Bijin Ga, Peisaje, Shunga și istorie. În ultimii ani, Ziua Împăratului Japoniei a fost sărbătorită în România și prin expoziții de stampe japoneze.
„Prietenia este ceea ce ne unește și ne face să construim. De fiecare dată când construim, avem nevoie și de oameni care să ne sprijine. Mulțumesc JTI pentru că este prieten al Muzeului Brukenthal”, a adăugat Alexandru Chituță, directorul Muzeului Brukenthal.
„Calitățile samurailor au fost deja rostite. Aș alege între onestitate, curaj și modestie, de această dată modestia, care nu mă caracterizează, dar așa trebuie să fie un sponsor al culturii, pentru că noi, JTI, nu facem altceva decât să facilităm, să ajutăm înfăptuirea unor astfel de evenimente. Între Japonia și România există un drum drept, care leagă Tokio de Sibiu, trecând prin București, unde e sediul administrativ. Aici se întâmplă lucruri. Este o zi importantă și urmează multe alte zile importante în această relație extraordinară dintre cele două țări, Parteneriatul strategic fiind, într-adevăr, construit pe relația culturală și setul de valori împărtășite. Semnificația acestei zile este deopotrivă culturală, istorică, dar este și diplomatică pentru că este primul eveniment din seria celor dedicate zilei Japoniei, zilei Împăratului. Admirând stampele expuse, am văzut teatralitatea, culoarea și frumusețea lor. Nu din întâmplare se desfășoară la Sibiu Festivalul Internațional de Teatru și nu din întâmplare această expoziție are loc acum, aici”, a spus Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.
„Este un moment istoric pentru că este a treia oară că aniversăm Ziua Împăratului aici, la Sibiu. Este important că noul Ambasador al Japoniei vine în prima vizită la Sibiu, pentru că acest oraș, de-a lungul timpului, a fost, probabil, motorul de dezvoltare al Parteneriatului Strategic pe care România l-a semnat anul trecut cu Japonia. Ne bucurăm că putem să-i spunem la mulți ani, de aici, de la Sibiu, Împăratului Japoniei și să spunem din toată inima că această colaborare pe care o avem, dă de fapt tema festivalului din acest an: prietenie”, a spus la rândul său Constantin Chiriac, Președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Vizitatorii expoziției, care va fi deschisă publicului până pe 20 aprilie, au șansa de a câștiga o stampă japoneză. Regulamentul concursului este disponibil aici: https://www.brukenthalmuseum.ro/events/detaliu/1626