Evenimentul cultural Castel deschis, comunitate vie: teatru, proiecții, interacțiune
26 Septembrie 2024, 11:53
În 28 septembrie 2024, la Castelul Teleki, din Posmuș, județul Bistrița-Năsăud va avea loc evenimentul cultural Castel deschis, comunitate vie, organizat în cadrul proiectului Castel Viu: Oamenii și munca în Posmuș. Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul bistrițean, împreună cu partenerii proiectului, a conceput un program inedit pentru acest moment festiv de încheiere a proiectului cultural, care include un spectacol de teatru, o serie de proiecții video realizate pe parcursul proiectului în baza documentării din teren în timpul școlii de vară, toate avându-i în centru pe localnicii Posmușului și poveștile lor. Toate activitățile proiectului Castel Viu sunt gratuite. Detalii pot fi găsite pe site-ul asociației, www.petrusitalus.com sau pe pagina de facebook.
Vom deschide seara de toamnă cu o ”Temă de vacanță”, piesa de teatru în regia lui Robert Kocsis. Ca ”temă de vacanță” vede regizorul munca lui, prin care încearcă să răspundă într-o oră, pe scenă, la întrebările: ”Dacă ar fi fost, odată ca niciodată, un sat plin de povești și cineva ar fi vrut să le strângă, câte povești ar fi strâns într-o săptămână? Despre ce ar fi fost? Câte veacuri de om ar fi cuprins? Cum le-ar fi repovestit pe toate într-o oră?”. În continuare, publicul e invitat să vadă ”Oamenii și munca în Posmuș” pe ecran. Proiecțiile explorează teme diverse abordate de echipele interdisciplinare de studenți în munca lor pe teren, de la viața cotidiană a femeilor din mediul rural, cu dedicarea și impactul lor deosebit asupra comunității, la cea a comunităților vulnerabile într-o proiecție ca ”o mică fereastră spre lumea și grijile, provocările și soluțiile celor pe care i-am întâlnit”, până la zestre ca instrument al unei solidarități feminine intergeneraționale, zestrea în materialitatea și cu simbolistica ei. Studenții au fost coordonați de Alexandra Felseghi pentru dramaturgie, Mihai Dragolea și Patricia Marina Toma pe partea de proiecții.
Castel Viu - ”Oamenii și Munca în Posmuș”, proiect de intervenție culturală
Aflat la doua ediție, sub conceptul Castel Viu, proiectul cultural își propune să dezvolte și să întărească legătura comunității locale cu noul spațiu cultural al Castelului Teleki, din Posmuș, județul Bistrița Năsăud. În 2024, tema centrală a proiectului este ”Oamenii și Munca în Posmuș”. Proiectul este organizat de Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul Bistrițean în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud - administratorul castelului, Facultatea de Teatru și Film (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca), Primăria Șieu și Școala Gimnazială Șieu și reprezintă o intervenție culturală în comunitatea locală din Posmuș, prin valorificarea infrastructurii și a potențialului cultural al castelului Teleki. La baza intervenței culturale stă o activitate de cercetare-acțiune realizată prin contribuția mai multor cercetători și practicieni din domeniul culturii.
Activitățile proiectului Castel Viu au început în luna iulie, cu o etapă de cercetare, urmată de o săptămână intensă, de activități cultural-educative în cadrul Școlii de vară desfășurate la începutul lunii august. În 28 septembrie, evenimentul festiv Castel deschis, comunitate vie marchează încheierea proiectului și oferă ocazia întâlnirii publicului local cu artiștii și cercetătorii implicați și rezultatele muncii lor, în Posmuș.
Școala de vară Castel Viu: Oamenii și munca în Posmuș a inclus ateliere de film și dans pentru copii, activități interactive cu localnicii, mediate de echipe interdisciplinare (film, teatrologie și documentare sociologică), evenimentele publice dedicate posmușenilor, cu spectacole muzicale, proiecții de film, tururi ghidate în castel. O miză importantă a Școlii de vară a fost implicarea studenților Universității Babeș-Bolyai în procesul de intervenție culturală, având ocazia să pună în practică conceptele teoretice prin metode interdisciplinare. Școala de vară de la Posmuș aplică practici colaborative de dezvoltare locală, cu scopul de a genera un dialog social relevant.
Obiectivul nostru principal este să formăm o platformă pentru reflexivitate, dialog și expresie artistică, prin care să facilităm apropierea comunității de această resursă locală, într-o recontextualizare culturală. Sperăm ca prin practicile artistice și acțiunile de tip masă de dialog (întâlniri cu reprezentanți ai diferitelor părți implicate), să contribuim la formarea unei viziuni echilibrate între nevoile comunitar-educaționale ale locuitorilor și turismul cultural. Acțiunile proiectului își propun să contribuie, alături de cele ale echipei centrului multicultural, la creșterea relevanței castelului pentru viața culturală a comunității din Posmuș și comuna Șieu, fiind deschise și publicului larg, care apreciază patrimoniul material și imaterial. - Miki Braniște, lector universitar la Facultatea de Teatru și Film, UBB.
Un proiect al Asociației Petrus Italus Trust - Alianța pentru patrimoniul bistrițean realizat cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și al Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, în parteneriat strategic cu UBB Cluj - Facultatea de Teatru și Film, cu susținerea Primăriei Șieu și a Școlii Gimnaziale Șieu, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Pentru mai multe informații despre proiectul CASTEL VIU, vă invităm să vizitați site-ul nostru la adresa: www.petrusitalus.com.