Dincolo de mine suntem noi, rezidența transnațională despre practici colaborative și diy în artă care deschide Anexa MATKA
08 August 2023, 09:03
Un nou spațiu pentru rezidențe artistice găzduiește, la începutul lunii august, un program interdisciplinar care reunește artiste și artiști din București și Chișinău.
În ultimele săptămâni, în comuna Cornetu din jud. Ilfov, un grup de artiste și artiști și-au pus forțele în comun pentru reamenajarea viitoarei Anexa MATKA, un spațiu colaborativ dedicat, în principal, rezidențelor artistice. Situat la numai 10 km. de București, spațiul este compus dintr-o casă, care oferă toate dotările necesare traiului zilnic și de lucru, și dintr-o curte cu grădină de aproape 2000 mp., și poate fi ușor adaptat la diferite contexte artistice. Aflat încă într-o fază incipientă, spațiul urmărește să devină un reper în dezvoltarea de practici de cooperare în artă și societate.
Anexa MATKA se deschide la începutul lunii august pentru a găzdui rezidența artistică Dincolo de mine suntem noi, un program construit în jurul practicilor colaborative și diy în artă. Conectate de interese comune pentru crearea de contexte deschise pentru producția artistică, de cunoaștere și de lucru cu un public divers, rezidența propune un exercițiu de coabitare, cooperare și de schimb de practici între colectivele artistice independente L1 și Drujba. Programul cuprinde diverse ateliere de practici de lucru diy la care vor contribui artiștii și artistele din București și Chișinău: de la producția de text și imagine la realizarea unor diverse publicații, reutilizarea și lucrul cu textilele, producția de obiecte, instalații și sunet, însoțite de sesiuni de gătit și de îngrijire, precum și de grupuri de discuții în jurul unor teme de interes comun, precum: dezvoltarea de infrastructuri stabile deschise diversității, de metode de organizare colectivă cu resurse accesibile, sustenabilitate comunitară, medierea diferențelor, a cunoașterii, interacțiunea și cooperarea cu diverse publicuri, printre altele.
Organizată într-un format experimental, care presupune implicarea și negocierea colectivă și schimbul de roluri între participanți - mentori, rezidența va fi completată de practicile propuse de artistx Jasmina Al-Qaisi (poetx), Aron Madon / Admina (grafician, producător, DJ), și Alin Cincă (art director, editor, muzician), alături de Mihaela Cîrjan, curatoarea și coordonatoarea programului.
Drujba (ro. Prietenie) este un colectiv care a luat naștere în jurul 3rd Space Studio (Muzeul Zemstvei, Chișinău, Moldova). 3rd Space Studio este un spațiu de lucru, comunicare și expoziție permanentă, administrat în mod colectiv. Simbioză de combinat, biserică, stație cosmo și cafenea, la 3rd Space se aplică principiile multifuncționalității și transformabilității ca ecologie a utilizării spațiului. Aceasta presupune experimentarea continuă cu diferite funcții și combinații ale acestora într-un singur mediu, bazată pe co-creație, coexistență și activități cultural - recreative. Pentru Drujba, punctul central al cooperării este lucrul cu obiecte tipărite și organizarea de evenimente care prezintă rezultatele muncii colective: sesiuni de gătit, petreceri, ateliere, plein-airs. Participă: Ecaterina Samonii, Maxim Poleacov, ruben hollinger, Kristina Jacot, Andrei Morari
L1 este un colectiv multidisciplinar de artiste și artiști care funcționează pe principii de solidaritate, colaborare, flexibilitate, dezvoltare comunitară și implicare socială. L1 este și un spațiu comunitar care găzduiește, la etajul 1 al Atelierelor Malmaison din București, studiouri de producție artistică, un magazin de artă și diverse evenimente. Comunitatea funcționează, în principal, prin eforturile independente ale celor care o compun, care se materializează uneori în proiecte și programe multi- inter- și transdisciplinare colaborative și schimburi culturale pornind de la principiile și valorile comune. Activitățile comunității caută să militeze pentru recunoașterea și sustenabilitatea muncii artistice și să construiască conexiuni relevante între public și arta contemporană, în diversele sale forme. Participă: Anca Dima, Miruna Radovici, Cătălin Velea, Adriana Preda, Otto Constantin.
Programul din România se încheie în weekendul 11-13 august cu o serie de evenimente deschise localnicilor din Cornetu și comunității artistice independente largi din București, sub formă de mese comunitare, diverse ateliere practice, intervenții artistice și petreceri. Rezultatele vor fi prezentate ulterior la București, la MIRAJ, spațiul comun de la Atelierele Malmaison al colectivului L1.
Rezidența Dincolo de mine suntem noi continuă însă la Chișinău, în Moldova, la finalul lunii septembrie, cu o săptămână de lucru colaborativ la 3rd Space Studio, asigurând astfel un schimb de experiență complet între cele două colective din București și Chișinău.
Dincolo de mine suntem noi este un proiect cultural al Asociației MATKA, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
MATKA este o organizație non-guvernamentală, non-profit, care îmbină empatia pentru un mediu social în urgentă nevoie de dezvoltare cu energia segmentului cultural și artistic, aflat în continuă expansiune și concretizare. Activitatea asociației urmărește implicarea în acțiuni sociale, educaționale și culturale, precum și promovarea culturii și a artelor în general, cu accent pe arta contemporană.