Ascultă Radio România Cultural Live

Deschidem muzeele pentru toți copiii: Un proiect inovator pentru accesibilizarea spațiilor culturale pentru copiii cu autism din România

Deschidem muzeele pentru toți copiii: Un proiect inovator pentru accesibilizarea spațiilor culturale pentru copiii cu autism din România

02 Septembrie 2024, 16:45

30 august, București 2024. Asociația Help Autism, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, anunță cu mândrie lansarea proiectului „Explorăm împreună la muzeu”. Prin această inițiativă, Muzeul Geologic Național din București devine primul muzeu din România care implementează măsuri specifice pentru a facilita accesul copiilor cu tulburări de spectrul autist (TSA) la experiențe culturale.

Un Muzeu pentru toți copiii

Copiii cu autism se confruntă adesea cu provocări în medii nefamiliare sau supra-stimulante.

Prin acest proiect, dorim să oferim copiilor cu autism oportunitatea de a explora lumea fascinantă a muzeelor într-un mediu sigur și adaptat nevoilor lor specifice.

Începând cu luna septembrie, vom deschide porțile Muzeului de Geologic din București, implementând o serie de măsuri inovatoare și adaptate acestor copii cu tulburare de spectru autist.

"Transformăm Muzeul Geologic Național într-un spațiu prietenos și incluziv, unde fiecare copil se simte binevenit. Cu ajutorul hărților senzoriale, a rucsacurilor personalizate și a adaptării tururilor ghidate copiii cu nevoi speciale pot explora lumea fascinantă a muzeului intr-un mediu prietenos pentru ei si nevoile lor.. Astfel, încurajăm dezvoltarea socială, emoțională și cognitivă a acestor copii și creăm un model de bune practici pentru alte instituții culturale. ‘’ Tiberiu Bratu, specialist accesibilizare în tulburarea de spectru autist.

Prima etapă a proiectului a constat într-un audit detaliat al spațiului muzeal, cu scopul de a identifica și elimina barierele senzoriale care pot împiedica copiii cu TSA să se bucure de o vizită la muzeu. Am analizat cu atenție fiecare detaliu, de la nivelul de iluminare până la acustica spațiului.

Pe baza datelor obținute, echipa de experți în accesibilizare va crea, în cea de-a doua etapă a proiectului o hartă senzorială detaliată care indică zonele liniștite și cele cu nivel redus de stimulare și va semnaliza zonele de liniște, de retragere pentru copiii care au nevoie de acest lucru în timpul tururilor ghidate.

Pentru a oferi copiilor cu TSA un sentiment de siguranță și confort în timpul vizitei la muzeu, am creat și rucsacul senzorial. Acest rucsac conține o varietate de obiecte tactile, auditive și vizuale care îi ajută pe copii să se adapteze mai ușor la mediul muzeal și să gestioneze stimuli. În plus, pentru a optimiza experiența vizitatorilor, vom integra în spațiul muzeal indicatoare specifice care semnalează zonele cu potențial de suprastimulare senzorială. De asemenea, avem în vedere să amenajăm un spațiu dedicat relaxării, unde copiii pot lua o pauză și se pot echilibra senzorial. Aceste măsuri, alături de hărțile senzoriale personalizate și de rucsacurile senzoriale, creează un mediu sigur și confortabil pentru toți vizitatorii cu TSA.

Iată ce va găsi un vizitator la Muzeul Geologic Național din București, după data de 30 septembrie

  • Hărți senzoriale detaliate: ghiduri vizuale care identifică zonele liniștite și cele cu potențial de suprastimulare, facilitând orientarea în muzeu.
  • Rucsacuri senzoriale personalizate: echipate cu instrumente de comunicare, căști antifonice, ochelari de soare și jucării senzoriale, aceste rucsacuri oferă copiilor cu TSA instrumentele necesare acomodarii senzoriale.
  • Tururi ghidate adaptate: Experiențe muzeale personalizate, concepute special pentru a răspunde nevoilor copiilor cu autism, cu un ritm si explicatii adaptate.
  • Personal instruit la muzeu: Angajații muzeului vor fi consiliati pentru a interacționa cu copiii cu autism într-un mod eficient și empatic.
  • Spații de relaxare senzorială: Zone special amenajate unde copiii se pot retrage pentru a se relaxa și echilibra.

Activitatea va fi coordonată de expertul în accesibilizare, Tiberiu Bratu, din cadrul echipei de implementare, implicând și expertiza psihologilor specialiști în tulburarea de spectru autist ai Asociației Help Autism.

’’Vrem ca toți copiii să se simtă bine la muzeu. De aceea, am creat un proiect special pentru copiii cu autism. Împreună, vom explora lumea fascinantă a muzeului într-un mod sigur și distractiv. Te așteptăm cu brațele deschise!’’ Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism

Muzeul Geologic Național din București devine un model de bune practici pentru alte instituții culturale

Prin acest proiect, Muzeul Geologic Național devine un exemplu pentru alte instituții culturale care doresc să implementeze măsuri de accesibilizare.

În plus, prin implicarea activă a copiilor care trec pragul asociației Help Autism de ani de zile, valorificăm expertiza de 14 ani în activități cu copii cu TSA, printr-o abordare multidisciplinară, cu scopul de a crea un mediu cât mai incluziv.

De ce este important acest proiect?

Copiii cu autism se confruntă cu dificultăți în a participa la activități culturale din cauza sensibilității la stimuli senzoriali și a nevoilor specifice de comunicare. Prin acest proiect, urmărim să reducem izolarea socială a copiilor cu autism, ne dorim să creștem încrederea în sine a acestora, să promovăm incluziunea în comunitate și mai ales să să dăm un imbold și altor muzee din România.

Proiectul Explorăm împreună la muzeu este un proiect de accesibilizare a muzeelor pentru copiii cu tulburări din spectrul autist (TSA) finanțat și susținut de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor de dizabilități.

Despre Asociația Help Autism

Asociația Help Autism este astăzi cea mai mare organizație dedicată cauzei din România. Misiunea Help a început în 2010 cu doar câțiva copii și susține astăzi peste 3000 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA -Tulburare de Spectru Autist în programe de terapie, în cadrul celor 9 centre și la domiciliu.

Despre Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități

Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi este autoritatea centrală română, în subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cu rol în coordonarea activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, elaborarea politicilor, strategiilor şi standardelor în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, asigurarea urmăririi aplicării reglementărilor din domeniul propriu şi controlul activităţilor de protecţie şi promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilităţi, conform Hotărârii de Guvern nr. 234 din 2022 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi.

Despre Muzeul Geologic Național

Pe Șoseaua Kiseleff, una din clădirile frumoase ale Bucureștiului, veche de aproape un secol, găzduiește în sălile uriașe un patrimoniu cultural-științific inestimabil reprezentat prin remarcabile colecții mineralogice, petrografice și paleontologice recunoscute pe plan național și internațional. În splendidele săli ale acestui Palat al Științelor Geologice sunt prezentate atât specialiștilor, cât și publicului avid de cunoaștere, o colecție impresionantă de “flori de mină”, dar și cea mai completă colecție de roci și fosile din România.

PORTRET: Émile Zola – principalul exponent al naturalismului francez şi european, personaj important al eliberării politice a Franţei
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 09:56

PORTRET: Émile Zola – principalul exponent al naturalismului francez şi european, personaj important al eliberării politice a Franţei

Motto:  „Libertatea este una şi indivizibilă; nu poate fi trăită în felii şi distribuită în raţii, ca...

PORTRET: Émile Zola – principalul exponent al naturalismului francez şi european, personaj important al eliberării politice a Franţei
PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului
Muzică-Dans-Arte 02 Aprilie 2025, 09:52

PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului

Miercuri, 2 aprilie, se împlinesc 110 ani de la naşterea cântăreţului şi compozitorului Gică Petrescu , unul...

PORTRET: Gică Petrescu – un trubadur fermecător, fără pereche. Rolul Radiodifuziunii în viaţa artistului
Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie - lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion  Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 20:40

Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie - lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0

Art Safari continuă să promoveze arta românească de patrimoniu și arta contemporană prin publicarea a trei noi albume...

Art Safari anunță un eveniment cu acces liber, sâmbătă, 5 aprilie - lansarea a trei noi albume de artă dedicate Reginei Maria, artistului Ion Theodorescu-Sion și noii generații de artiste, Young Blood 3.0
Vizite ghidate gratuite  la Muzeul Național de Artă al României
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 13:56

Vizite ghidate gratuite la Muzeul Național de Artă al României

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) va organiza începând cu luna aprilie 2025 , o serie de vizite...

Vizite ghidate gratuite la Muzeul Național de Artă al României
Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:10

Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris

Pe 3 și 4 aprilie 2025, la Paris, dirijorul Ion Marin va conduce Orchestre Philharmonique de Radio France, având-o...

Dirijorul Ion Marin și pianista Martha Argerich, în concert la Paris
„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:07

„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025

În prima săptămână din aprilie 2025, Opera Națională București ne invită să explorăm interacțiunile dintre arta...

„Rigoletto de Verdi”, la Opera Națională București, în perioada 4-6 aprilie 2025
„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori
Muzică-Dans-Arte 01 Aprilie 2025, 12:03

„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori

Concert Maestro ajunge în această săptămână la Iași (1 aprilie), Bistrița (3 aprilie), Brașov (4 aprilie), Ploiești (5...

„Un concert-pariu cu el însuși” - Violonistul Liviu Prunaru a deschis primul turneu solo din carieră la Ateneul Român din București, cântând printre spectatori
Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei
Muzică-Dans-Arte 31 Martie 2025, 17:19

Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei

Asociația Entuziart își desfășoară activitatea pornind de la premisa că arta poate și trebuie să fie accesibilă...

Asociația Entuziart anunță „InTerConectArt” și „Ecosisteme Empatice Incluzive” - două proiecte artistice care subliniază importanța terapeutică a artei
Ascultă live

Ascultă live

23:30 - 00:00
Lounge Music
Ascultă live Radio România Cultural
23:05 - 00:00
Teatrul National Radiofonic
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
23:30 - 00:00
English 3
Ascultă live Radio România Internaţional 1
23:00 - 00:00
reluare: MAGAZIN RRI (RRI)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
23:00 - 00:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
22:03 - 23:59
Hit Mix (emisiune muzicală specializată)
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
23:30 - 23:55
Spațiul tău de meditație
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
22:00 - 00:00
Din suflet pentru tine
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru