De astăzi reîncep atelierele gratuite „Semn că Însemni”
16 Septembrie 2024, 13:00
Asociația Capital Cultural continuă proiectul „Semn că Însemni” cu o nouă serie de ateliere de psihoeducație dedicate adolescenților, părinților și preadolescenților. Scopul proiectului este de a normaliza discuțiile deschise despre vulnerabilitate emoțională, epuizare, nevoile adolescenților, conflictul dintre generații, autoreglare și co-reglare emoționalã în relația părinte-copil.
„Ne dorim că creăm o comunitate cu deschidere către psihoeducație și să fim mai conectați unii cu alții, iar „Semn ca Însemni” să devină locul unde părinții și adolescenții se întâlnesc cu specialiști din domeniul psihologiei, medicinei sau artelor creative. Temele pe care la propunem sunt despre dependențe, relația părinte-copil-școală, părinte-job-cuplu, anxietăți, provocări, adicția digitală, relația cu corpul etc.”, spun organizatorii.
Atelierele sunt gratuite, cu înscriere în prealabil, datorită fondurilor care s-au strâns la Maratonul Internațional Sibiu.Vor fi organizate minimum trei ateliere pe lună, până la finalul anului 2024, care se vor desfășura la American Corner, et. 5, Bilioteca Astra.
Primul atelier care deschide proiectul în această toamnă este intitulat „Suntem în clasa...Pluralul părinților hiperimplicați” și va fi susținut de Dr. Elena Bouleanu, psiholog clinician, psihoterapeut cognitiv-comportamentalist și de cuplu. Evenimentul are loc în 16 septembrie, de la ora 18.00, la Bilioteca Astra, American Corner, et. 5.
„Școala este o prezență obligatorie în viața noastră, și nu doar pentru că este o obligație legiferată, ci și pentru rolul ei eșențial în devenirea noastră ca oameni. Perioada școlarității este plină de transformări și provocări atât pentru copil/adolescent, cât și pentru părinte. La acest atelier ne propunem să aducem în dezbatere fuziunea părintelui cu copilul-școlar, ca parte a parentingului hiperimplicat, confuzia de rol și modele sănătoase, validate științific, pentru a fi lângă copii în mod adecvat în procesul de învățare școlară.”- Psh. Dr. Elen Bouleanu
Înscrieri se mai pot face aici: https://forms.gle/wGdZpj5epQTwtPgB7
Următorul atelier intitulat „Let's get digital. Adicția digitală și relația cu device-urile în adolescență” este dedicat adolescenților și va avea loc în 23 septembrie, de la ora 18.00. Acesta va fi susținut de Cristina Ösz, psiholog clinician și psihoterapeut integrativ.
Tot în luna septembrie va avea loc și un atelier pentru preadolescenți, intitulat „Prietenie și acceptare. Adevăr sau provocare”, care va fi susținut de Luciana Popiștiu, psiholog clinician și psihoterapeut integrativ. Evenimentul se va desfășura în 30 septembrie, de la ora 18.00, la Biblioteca Astra.
Formularele de înscriere și toate datele necesare pentru participare la ateliere vor fi afișate pe pagina de Facebook a proiectului Semn că Însemni: https://shorturl.at/fulrt.
„Semn ca Însemni ” este un proiect gândit și implementat de Asociația Capital Cultural.
Ediția din această toamnă este finanțată prin Maratonul Internațional Sibiu, organizat de Fundația Comunitară Sibiu.
-----
Asociația Capital Cultural derulează încă din 2016 proiecte de educație prin cultură, în special în zona editorială. Pe lângă revista tipărită „Capital Cultural”, lansată în 2016, și alte evenimente de promovare a jurnalismului cultural, în 2019, a lansat împreună cu adolescenți si studenți din Sibiu și alte orașe din țară, revista Exercițiul 18, tocmai pentru a veni în sprijinul adolescenților. În 2022, Asociația Capital Cultural a organizat o întâlnire cu tineri, părinți și specialiști, denumită „Semn că însemni”, unde tema principală de discuție a fost dependența de substanțe. În 2023, a organizat prima ediție a proiectului „Semn că Însemni”, în cadrul căreia au avut loc ateliere de informare și de lucru pentru părinți și adolescenți cu teme precum: consumul de droguri, disciplina, autoritate, furie, bullying și cyberbullying, tipare de atașament, părinte unic, stresul examenelor, etc. În cadrul proiectului au participat patru psihologi. Din 2024, echipa de specialiști s-a mărit cu încă doi psihoterapeuți, iar în publicul țintă am cuprins, pe lângă părinții de adolescenți și preadolescenți, și părinții cu copiii mai mici de 14 ani.