Ascultă Radio România Cultural Live

Cine sunt cele mai importante femei din arta românească? O nouă ediție Art Safari oferă răspunsul

06 Septembrie 2024, 13:11

București, 5 septembrie 2024

  • Din 6 septembrie, se deschide o nouă ediție Art Safari, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Noul sezon este dedicat în exclusivitate femeilor cu o contribuție impresionantă în arta și cultura românească, dar și reprezentărilor idealului feminin.
  • Marile artiste ale secolului trecut, Regina Maria și Cecilia Cuțescu-Storck, prima femeie profesor de artă din Europa, se află în centrul unor ample expoziții de artă și obiect, reunite de la mari muzee din țară și colecții private.
  • Publicul este invitat să descopere și noul val de artiste contemporane: de la Millenials până la reprezentantele Generației Z, arta timpurilor noastre într-o viziune 100% fresh și feminină – Young Blood – ediție specială!
  • O expoziție îndrăzneață reunește o gamă diversă de reprezentări ale sânilor în arta românească, de la 1880 până în prezent. Și răspunde unei inițiative mai largi, pe plan european și internațional, de chestionare a așteptărilor sociale și culturale legate de corpul feminin.
  • Programul expozițional al noii ediții este completat de o legendă a fotografiei contemporane, Sibylle Bergemann, publicată de New York Times, Der Spiegel și alte titluri internaționale de prestigiu.

Odată cu debutul noului sezon, începe o nouă serie a evenimentelor speciale: tururi ghidate nocturne pentru studenți, seniori și alți iubitori de artă, ateliere de creație pentru copii – Art Safari Kinder – și brunch-uri. Noul sezon va cuprinde 6 expoziții permanente plus alte expoziții temporare-surpriză, care vor fi anunțate pe parcurs.

Programul complet al ediției:

1. Maria a României, regină și artistă, alături de „Femeile Pictore și Sculptore”

O incursiune în viața și arta Mariei a României, regina care a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale. Opera sa îmbogățește patrimoniul național. Pasionată întreaga viață de grădini și de natură, va picta exclusiv flori – crini, maci, iriși, nuferi – într-o manieră specifică stilului Art Nouveau. Regina Maria a fost atrasă și de designul de mobilier, iar multe dintre piesele pe care le-a conceput au decorat interioarele Castelului Pelișor. O parte a creației sale se poate vedea în expoziția de față, realizată în colaborare cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal și Muzeul Național Cotroceni, dar și cu importante colecții private.

Un capitol distinct în cadrul expoziției este cel dedicat Asociaţiei „Femeile pictore şi sculptore”, care a fost întemeiată în 1916, la Bucureşti, de artistele Cecilia Cuţescu-Storck, Olga Greceanu şi Nina Arbore, sub patronajul Reginei Maria. Expoziția evidențiază creația artistelor active în prima jumătate a secolului XX. Aflate în contact cu arta europeană academistă, dar și cu cea modernă și avangardistă, într-o perioadă de maximă efervescență culturală, acestea s-au pregătit alături de profesori talentați, lângă care și-au dobândit și dezvoltat măiestria.

Printre marile artiste evocate în cadrul expoziției le amintim pe: Olga Greceanu, Lucia Dem. Bălăcescu, Irina Codreanu, Micaela Eleutheriade, Margareta Sterian, Ligia Macovei, Rodica Maniu (Mützner), Nina Arbore, Milița Petrașcu, Magdalena Rădulescu, Lola Schmierer Roth. Capitol curatoriat de Alexandra Ilniţchi-Ardelean, de la Muzeul de Artă Brașov. Design expoziție realizat de Diana Nicolaie.

2. Cecilia Cuțescu-Storck. Prima femeie profesor de artă din Europa

Cecilia Cuțescu-Storck (1879-1969) are marele merit de a fi devenit prima femeie profesor de artă din Europa. Cu studii la München și la Paris, s-a bucurat de un mare succes internațional și a expus la Bienala de la Veneția, la Barcelona sau Paris. A călătorit în Italia, Franța, Spania, Portugalia, Istanbul, considerând călătoria o necesitate, care îi dădea posibilitatea de a se conecta la noile direcţii ale artei europene. A fost asemănată cu Paul Gauguin, din care probabil s-a inspirat în realizarea pastelurilor sale pe teme paradisiace.

Cecilia Cuțescu-Storck a animat cultura noastră și a îmbogățit simțitor viața artistică. A deschis drumurile artei monumentale și a realizat cele mai inspirate și mai valoroase picturi murale laice din timpul său. Preocuparea pentru pictura murală și-a pus amprenta asupra propriei case, astăzi Muzeul de Artă „Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck”, parte a Muzeului Municipiului București.

Curatoarea expoziției realizate în parteneriat cu Muzeul Municipiului București este Drd. Ana Maria Măciucă-Pufu, muzeograf – Pinacoteca Muzeului Municipiului București. Scenografia este realizată de Cosmin Florea.

3. Sâni

De-a lungul istoriei artei, sânii au reprezentat un motiv inepuizabil de fascinație și conflict. De la influențele academiste ale secolului al XIX-lea, până la experimentările moderne și contemporane, nudul a traversat idealizări formale și conceptuale, abordări abstracte, hibride sau politizate, surprinse în teme ca maternitate, erotism, cenzură sau estetism.

„Sâni” aduce împreună o gamă diversă de reprezentări ale sânilor în arta românească, de la 1880 până în prezent, oferind astfel o perspectivă amplă asupra transformărilor acestui motiv artistic în cultura vizuală. Expoziția răspunde unei inițiative mai largi de chestionare a așteptărilor sociale și culturale legate de corpul feminin în contextul artistic și societal contemporan, alăturându-se altor expoziții internaționale, precum Boobs in the Arts (Dittrich & Schlechtriem, Berlin, 2023), Darker, Lighter, Puffy, Flat (Kunsthalle Viena, 2023) sau Breasts (Veneția, 2024).

În expoziția din Art Safari, vizitatorii pot vedea lucrări ale artiștilor Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Iosif Iser, Camil Ressu, însă nu lipsesc lucrări de artă contemporană, precum cele semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Ondine Slimovschi, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo sau Roman Tolici.

4. Young Blood 3.0. Noul val de artiste contemporane (6 septembrie – 15 decembrie la Art Safari și la Promenada Mall: 19 septembrie – 17 noiembrie)

De la pictură la realitate augmentată, creație vestimentară, ceramică, sticlă, sculptură, fotografie, textile sau bijuterii, creațiile artistelor născute după 1980, prezente în expoziția Noului val, traversează cele mai surprinzătoare subiecte, teme de interes și tendințe care jalonează preocupările artei de astăzi. Rolurile sociale, intimitatea, memoria, absurdul, trauma transgenerațională, mediul înconjurător ca spațiu sacru, condiția umană, lumi utopice și narațiuni distopice, mediul digital și confluența artă-tehnologie, precum și obiectul estetic în contemporaneitate. Curatoarea expoziției este Călina Coman.

5. Sibylle Bergemann. Modă, artă, cultură – prin lentila unei femei.

Expoziția oferă o imagine de ansamblu asupra întregii opere a uneia dintre cele mai importante fotografe contemporane din Germania, Sibylle Bergemann (1941-2010). Fotografiile ei au apărut în celebre publicații internaționale. Expoziție realizată în parteneriat cu ifa și Ambasada Republicii Federale Germania în România.

6. Hair Stories by Elseve L’Oréal Paris. Lasă-ți părul să îți spună povestea

Istoria culturală a părului reprezintă o fascinantă metodă de cercetare a relațiilor dintre biologia umană, statut și norme sociale, etaloane ale frumuseții. Plecând de la această fascinantă istorie, expoziția Hair Stories prezintă lucrările a 20 de artiste contemporane din România, în care părul constituie motivul principal.

Ipostazele feminității sunt surprinse prin intermediul unor tehnici diverse și prin abordări care trec de la oniric la simbolic, de la lucrări inspirate de imaginarul TikTok-ului la problematizarea oricărui prototip feminin (îndeosebi aspectul de „zână” cu păr lung și buclat). Hair Stories by Elseve L’Oréal Paris este, de fapt, o expoziție ce ne arată că modul în care ne purtăm părul vorbește despre noi atât la nivel social, cât și la nivel individual.

Roberto Alagna - ,,Nu uitați frumusețea operei, muzica aceasta este divină”
Muzică-Dans-Arte 14 Septembrie 2024, 15:49

Roberto Alagna - ,,Nu uitați frumusețea operei, muzica aceasta este divină”

Festivalul Masters of Classic care se desfășoară la București până în data de 15 septembrie reunește cele mai...

Roberto Alagna - ,,Nu uitați frumusețea operei, muzica aceasta este divină”
Orizont Sonor - festival de podcast, radio și creație sonoră - va avea loc între 19-21 septembrie la Constanța. Iată programul primei ediții!
Muzică-Dans-Arte 13 Septembrie 2024, 12:26

Orizont Sonor - festival de podcast, radio și creație sonoră - va avea loc între 19-21 septembrie la Constanța. Iată programul primei ediții!

În anul centenarului său, Institutul Francez din România organizează între 19-21 septembrie, la Constanța,...

Orizont Sonor - festival de podcast, radio și creație sonoră - va avea loc între 19-21 septembrie la Constanța. Iată programul primei ediții!
Un nou weekend la „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”: spectacole de teatru, dans, show-uri de acrobație și activități pentru copii vor anima Calea Victoriei și Strada Novaci din sectorul 5 al capitalei
Muzică-Dans-Arte 13 Septembrie 2024, 12:18

Un nou weekend la „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”: spectacole de teatru, dans, show-uri de acrobație și activități pentru copii vor anima Calea Victoriei și Strada Novaci din sectorul 5 al capitalei

În weekendul  14-15 septembrie ,  Calea Victoriei  și  Strada Novaci   din Sectorul 5 al...

Un nou weekend la „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”: spectacole de teatru, dans, show-uri de acrobație și activități pentru copii vor anima Calea Victoriei și Strada Novaci din sectorul 5 al capitalei
Arsmonitor deschide noul an expozițional cu personala lui Gili Mocanu
Muzică-Dans-Arte 12 Septembrie 2024, 18:16

Arsmonitor deschide noul an expozițional cu personala lui Gili Mocanu

Galeria Arsmonitor împlinește un an de activitate și anunță deschiderea noului an expozițional cu personala unuia...

Arsmonitor deschide noul an expozițional cu personala lui Gili Mocanu
Piotr Beczała: ,,Opera nu este doar despre trecut sau doar despre prezent, ci și despre un viitor măreț”
Muzică-Dans-Arte 12 Septembrie 2024, 16:12

Piotr Beczała: ,,Opera nu este doar despre trecut sau doar despre prezent, ci și despre un viitor măreț”

Festivalul Masters of Classic care se desfășoară la București până în data de 15 septembrie, reunește cele mai...

Piotr Beczała: ,,Opera nu este doar despre trecut sau doar despre prezent, ci și despre un viitor măreț”
Se lansează proiectul „Somatic Freaks - Revoluția proprioceptorilor" printr-o serie de ateliere de mișcare
Muzică-Dans-Arte 12 Septembrie 2024, 11:28

Se lansează proiectul „Somatic Freaks - Revoluția proprioceptorilor" printr-o serie de ateliere de mișcare

De cand ne știm suntem în mișcare, dar cat de automate au devenit mișcările noastre? Suntem prezenți în corp?...

Se lansează proiectul „Somatic Freaks - Revoluția proprioceptorilor" printr-o serie de ateliere de mișcare
Yo Kitamura din Japonia câștigă Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Violoncel
Muzică-Dans-Arte 11 Septembrie 2024, 14:17

Yo Kitamura din Japonia câștigă Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Violoncel

Yo Kitamura a câștigat Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a...

Yo Kitamura din Japonia câștigă Concursul Internațional George Enescu 2024, Secțiunea Violoncel
Celebrul pianist Fazil Say și Cvartetul Vocal Beethoven vin la București în cadrul Festivalului Masters of Classic
Muzică-Dans-Arte 11 Septembrie 2024, 12:19

Celebrul pianist Fazil Say și Cvartetul Vocal Beethoven vin la București în cadrul Festivalului Masters of Classic

În cadrul Festivalului Masters of Classic , Sala Palatului va găzdui pe 12 septembrie 2024, de la ora 20:00, un concert...

Celebrul pianist Fazil Say și Cvartetul Vocal Beethoven vin la București în cadrul Festivalului Masters of Classic
Ascultă live

Ascultă live

12:30 - 13:00
Discuri de cinci stele
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru