Ascultă Radio România Cultural Live

Central European Film Festival, ediția a XIV-a 4-6 decembrie 2024, București – un eveniment în memoria regizorului Radu Gabrea –

27 Noiembrie 2024, 12:37

Central European Film Festival (CEFF), eveniment inițiat în anul 2011 de regizorul Radu Gabrea și organizat în prezent în memoria lui, se va desfășura anul acesta în perioada 4-6 decembrie, la Cinemateca Eforie din București. Ediția a XIV-a este dedicată filmului documentar și va cuprinde câteva dintre cele mai importante documentare realizate de Radu Gabrea de-a lungul carierei sale, precum și proiecția specială a celui mai recent film documentar semnat de regizorul Copel Moscu.

„Toată lectura istoriei româneşti oficiale, dar mai ales cea adânc răspândită în conştiinţa oamenilor, nu conţine niciun rând despre o posibilă proprie culpabilitate. Am fost, aşa cum funcţionează astăzi mitologia istorică românească, permanente victime. Niciodată altceva”, declara regizorul Radu Gabrea într-un interviu din 2009, despre preocuparea sa de a afla adevărul istoric și de a-l revela publicului prin filme.

Regizorul Radu Gabrea a reușit să aducă la lumină subiecte dintre cele mai diverse: „Struma” și „Evrei de vânzare” reprezintă tragedii de profundă rezonanță, cu vinovați și vinovății pe toate palierele societății, românești și nu numai; „Împărăteasa Roșie” este un film portret al Anei Pauker, personaj extrem de controversat al epocii comunismului; „Rumenye, Rumenye II - Căutându-l pe Schwartz” este despre muzica klezmer - muzica populară evreiască, iar „Moștenirea lui Goldfaden” este un film dedicat creatorului teatrului idiș Avram Goldfaden, dar și promotor al unui gen ce va cuceri lumea musicalului american.

Regizorul Copel Moscu este invitatul primei zile a festivalului, cu proiecția specială a documentarului său „Fotografii însângerate”, ce evocă evenimentele cutremurătoare din timpul pogromului evreilor de la Iași din anul 1941, prin fotografii și mărturii ale supraviețuitorilor.

Evenimentul este realizat de Asociația Euro-Fest condusă de actrița Victoria Cociaș, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme - Cinemateca Română și cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.

Programul CEFF 2024:

Miercuri, 4 decembrie, ora 17:00 – „Struma” (Radu Gabrea)

Miercuri, 4 decembrie, ora 19:00 – „Fotografii însângerate” (Copel Moscu) - proiecție specială

Joi, 5 decembrie, ora 17:00 – „Împărăteasa Roșie. Viața și aventurile Anei Pauker” (Radu Gabrea)

Joi, 5 decembrie, ora 19:00 – „Evrei de vânzare” (Radu Gabrea)

Vineri, 6 decembrie, ora 17:00 – „Rumenye, Rumenye II” (Radu Gabrea)

Vineri, 6 decembrie ora 19:00 – „Moștenirea lui Goldfaden” (Radu Gabrea)

Biletele se pot achiziționa online sau de la casa de bilete de la Cinemateca Eforie.

Link bilete: https://eventbook.ro/hall/cinema-eforie

La finalul proiecțiilor vor avea loc discuții cu publicul.

„Struma” (2001), 57 min.

Regia: Radu Gabrea

Scenariul: Stelian Tănase

Muzica: Adrian Enescu

Imagine: Mihai Tănase

Costume: Ioana Albaiu

Sunet: Florin Tăbăcaru

Documentarul regizat de Radu Gabrea, după un scenariu de Stelian Tănase, prezintă tragedia vasului "Struma", ultimul vas cu 769 emigranți evrei care a părăsit portul Constanța în 12 decembrie 1941, cu destinația Palestina. Când nava a ancorat la nord de Bosfor, guvernul turc a refuzat primirea emigranților pe teritoriul său și a blocat nava în port. La 23 februarie 1942 Struma a fost trasă în larg cu ajutorul unui remorcher și abandonată la 5 mile de țărm. O zi mai târziu, nava a fost scufundată cu toți cei aflați la bord, fiind atinsă de o torpilă lansată de un submarin sovietic. O singură persoană, David Stoliar, a supraviețuit celui mai mare dezastru naval civil din Marea Neagră, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Filmul a obținut Mențiune Specială la Festivalul Internațional de Film de la Ierusalim, ediția a XVIII-a (2001).

„Fotografii însângerate” (2024), 83 min.

Regizor: Copel Moscu

Muzică: Marius Copel - Electrons in Slow Motion

Editor: Iulia Maria Mureșan

Imagine: Mario Pancu, Cristi Staicu

Producător: Velvet Moraru

Producție: Icon Production

Documentarul „Fotografii însângerate” evocă evenimentele cutremurătoare din timpul pogromului evreilor de la Iași din anul 1941, prin fotografii și mărturii ale supraviețuitorilor. Fotografiile din documentar ilustrează pregătirea și implementarea pogromului, de la marcarea caselor în care locuiau evrei, la coloanele de evrei puși să sape gropile în care urmau să fie aruncați semenii lor, îmbarcarea în trenurile morții și asasinatele în masă care au avut loc.

„Împărăteasa roșie. Viața și aventurile Anei Pauker” (2016), 60 min.

Regia: Radu Gabrea

Scenariul: Radu Gabrea, Magdalena Schubert

Imaginea: Alexandru Macarie

Mixajul: Mihai Orășanu și Ioan Bain

Coloana sonoră: Cristian Tarnovețchi

Montajul și coordonarea post producție: Melania Oproiu

Asistent producție: Cristian Cociaș

Scenografie: Mădălina Marinescu

Coordonator producție: Theodor Ionuț Popescu

Printr-o serie de interviuri cu mari istorici şi politologi, precum şi cu ajutorul imaginilor de arhivă, Radu Gabrea reconstruieşte imaginea Anei Pauker în România stalinistă. Deşi memoria colectivă a păstrat-o pe Ana Pauker ca fiind vinovată de toate problemele vremii, această imagine este doar o distorsiune a istoriei, prin propaganda comunistă orchestrată de Gheorghe Gheorghiu-Dej. În încercarea de a demitiza figura de „criminal” a Anei Pauker, filmul aduce în prim-plan o latură diferită a acestui personaj-simbol al comunismului stalinist.

„Evrei de vânzare” (2012), 73 min.

Regia: Radu Gabrea

Scenariul: Magdalena Schubert, Radu Gabrea

Camera: Florin Paraschiv, Alexandru Macarie, Diana Vidrașcu, Nic Burghelea (SUA)

Montaj: Melania Oproiu

Mixaj: Mihai Orășanu

Producător executiv: Marian Barut

Producător: Victoria Cociaș

Filmul dezvăluie secretele celei mai ample operaţiuni de vânzare a cetățenilor români de etnie evreiască către Statul Israel. Radu Rabrea analizează minuțios, pe baza unor documente şi mărturii senzaționale, detaliile acestui târg care a durat zeci de de ani, de după al doilea Război Mondial și până în 1989 - o afacere care a atins apogeul în timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Regizorul a declarat că sursa lui de inspiraţie a fost cartea istoricului Radu Ioanid despre acest subiect. Dacă la început scopurile urmărite au fost de ordin material, fie produse, fie bani, în ultima etapă din vremea lui Ceauşescu au devenit instrumente de presiune pentru obiectivele politice urmărite de liderul român.

„Rumenye, Rumenye II - Căutându-l pe Schwartz” (2008), 65 min.

Regia: Radu Gabrea

Scenariul: Radu Gabrea, Magdalena Schubert

Montaj: Melania Oproiu

Imagine: Mihai Tănase

Producător: Victoria Cociaș

Producători executivi: Yale Strom, Carmen Vlădescu

Protagoniști: Elisabeth Schwartz, Yale Strom, Radu Gabrea

Invitată specială: Teodora Enache

„Căutându-l pe Schwartz” este partea a doua a filmului „Rumenye, Rumenye”, lansat în 2006. Radu Gabrea urmăreşte călătoria cunoscutei cântăreţe de klezmer, Elizabeth Schwartz, din SUA (ţara unde s-a născut) în România (ţara de baştină a tatălui său). Miezul documentarului îl reprezintă muzica, pentru că prin ea Elizabeth Schwartz îşi descoperă trecutul. Klezmer - muzica populară evreiască - s-a născut în centrul şi estul Europei şi a devenit în timp simbolul culturii evreieşti.

„Moștenirea lui Goldfaden” (2004), 80 min.

Regia: Radu Gabrea

Scenariul: Radu Gabrea, Manase Radnev

Imagine: Nic Burghelea, Mihai Tănase

Fotografii: Alter Kacyzne, Yivo - Institute for Jewish Research

Sunet: Constantin Fleancu

Narator: Adrian Pintea

Montaj: Melania Oproiu

Producător: Magdalena Schubert

Distribuție: Itzik Gottesman, Zalmen Mlotek, Nahma Sandrow, Elizabeth Schwartz, Yale Strom

Radu Gabrea realizează un documentar despre originile primului teatrului idiș profesionist din lume, întemeiat de dramaturgul Avram Goldfaden în 1876, la Iași. Piesele sale au avut ulterior un așa de mare succes peste tot unde a trăit, încât „New York Times” l-a numit „Shakespeare al evreilor”.

Filmul documentează poveştile, muzica şi interpreţii teatrului idiş, folosind fotografii rare de arhivă, înregistrări şi mărturiile câtorva personalităţi contemporane: Zalmen Mlotek, Itzik Gottesman, Nahma Sandrow, Golan Ofer, Yale Strom, Harry Eliad, Carol Markovitch, Alyssa Pia Quint, Moshe Yassur, Iacov Bodo, Elisabeth Schwarz, Eleanor Reissa, Sandler Gera, Ioan Holban.

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
Muzică-Dans-Arte 26 Noiembrie 2024, 00:20

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT

În perioada 27 noiembrie - 1 decembrie 2024, Muzeul Național de Artă Timișoara vă invită la spectacolul intitulat...

Pictura prinde viață pe scena Muzeului Național de Artă Timișoara! Tablouri vivante - „Caravaggio – pictorul luminii”- Spectacol în Sala Baroc a MNArT
ANALIA SELIS prezintă: Turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”
Muzică-Dans-Arte 26 Noiembrie 2024, 00:16

ANALIA SELIS prezintă: Turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”

  Între 2 februarie – 8 martie 2025 , ANALIA SELIS prezintă publicului din România turneul național...

ANALIA SELIS prezintă: Turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI”
Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Muzică-Dans-Arte 25 Noiembrie 2024, 00:27

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie

Scena intimă a Teatrului ACT  va găzdui pe  7 decembrie  un spectacol dedicat întregii familii,...

Legendara actriță Alexandrina Halic revine pe scenă alături de pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor pe 7 decembrie
Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Muzică-Dans-Arte 25 Noiembrie 2024, 00:19

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”

  Din 28 noiembrie, se deschide la Art Safari expoziția „Cele mai frumoase tradiții”, curator Cristian...

Cum au sărbătorit românii Crăciunul, de-a lungul generațiilor: Art Safari lansează o nouă expoziție, „Cele mai frumoase tradiții”
Radio Romania Cultural difuzează în această seară o ediție a emisiunii Music Show în care Horia Moculescu și Radu Croitoru l-au avut invitat pe Gabriel Cotabiță
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 14:16

Radio Romania Cultural difuzează în această seară o ediție a emisiunii Music Show în care Horia Moculescu și Radu Croitoru l-au avut invitat pe Gabriel Cotabiță

În această înregistrare de doua ore, artistul își amintește de cele mai frumoase momente din cariera sa,...

Radio Romania Cultural difuzează în această seară o ediție a emisiunii Music Show în care Horia Moculescu și Radu Croitoru l-au avut invitat pe Gabriel Cotabiță
A murit artistul Gabriel Cotabiță
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:32

A murit artistul Gabriel Cotabiță

Celebrul artist Gabriel Cotabiță s-a stins din viață, la vârsta de 69 de ani, după ce a suferit un puternic accident...

A murit artistul Gabriel Cotabiță
A murit folkistul Marius Baţu
Muzică-Dans-Arte 23 Noiembrie 2024, 13:00

A murit folkistul Marius Baţu

Marius Bațu (n. 30 octombrie 1959, Constanța) a fost un interpret român de muzică folk care s-a remarcat în lumea...

A murit folkistul Marius Baţu
Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Muzică-Dans-Arte 22 Noiembrie 2024, 14:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 22-24 noiembrie
Ascultă live

Ascultă live

14:00 - 15:00
Știința 360
Ascultă live Radio România Cultural
14:05 - 15:00
REPORTERII ACTUALITATII
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
14:00 - 15:00
English 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
Acum live
Radio România Antena Satelor
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru