Ascultă Radio România Cultural Live

Calea Victoriei redevine pietonală sâmbătă, 23 septembrie, la „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană” cu evenimente de dans, teatru și ateliere

Calea Victoriei redevine pietonală sâmbătă, 23 septembrie, la „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană” cu evenimente de dans, teatru și ateliere

22 Septembrie 2023, 15:45

Calea Victoriei redevine pietonală doar sâmbătă, 23 septembrie, în cadrul evenimentului „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, și se transformă într-o scenă vibrantă de teatru, dans și artă. În contextul împlinirii a 564 de ani de la prima atestare documentară a oraşului Bucureşti, „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” se alătură seriei de evenimente care celebrează oraşul la „Zilele Bucureştiului” şi propune bucureştenilor un program aniversar pe Calea Victoriei cu a doua ediţie „Noaptea Dansului”, organizată pe 23 septembrie, pe Calea Victoriei.

Unul dintre cele mai de impact proiecte outdoor care dau viață orașului în sezonul estival, „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” a luat startul în luna aprilie și propune bucureștenilor, până în luna octombrie, o serie de weekenduri pietonale în oraș, menite să transforme spațiul public, altminteri aglomerat, în zone de relaxare temporare pentru locuitori și turiști. Weekendurile pietonale presupun instaurarea unor zone temporar pietonale în diverse puncte centrale și din cartierele Bucureștiului și organizarea unor activări stradale și momente artistice pe traseele pietonale ale evenimentului.

Proiectul este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Municipiului București, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

Zone pietonale „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” / 23 septembrie 2023:

  • Calea Victoriei, între Piața Victoriei și Splaiul Independenței, între orele 10:00 și 22:00

Program artistic „Străzi deschise – București, Promenadă urbană” Calea Victoriei / 23 septembrie 2023

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Calea Victoriei este animată la „Străzi deschise – Bucureşti, Promenadă urbană” de ateliere de creație dedicate copiilor, spectacole de teatru ce recreează atmosfera citadină din secolul al XIX-lea şi momente de teatru cu păpuși. De asemenea, locuitorii şi turiştii vor avea ocazia să se bucure de o ediţie specială „Noaptea Dansului”organizată în prima zi de weekend, în faţa Muzeului Naţional de Istorie a României, în cadrul seriei de evenimente aniversare „Zilele Bucureştiului”.

Programul artistic al zilei de sâmbătă, 23 septembrie, debutează pe Calea Victoriei cu povești fermecate pentru copii. Artiștii Teatrului „Ion Creangă” le propun celor mici o adevărată „aventură” care începe pe scenă și îi va antrena în activități de creație cu prilejul atelierului de teatru „Turtița fermecată”, programat la ora 11.00, în zona statuii Iuliu Maniu.

Momentele artistice continuă cu dans indian, în zona Muzeului Național de Istorie a României, unde, începând cu ora 11.00, cursanții școlii Mirvani Dance Academy vor susține un spectacol de dans și vor invita trecătorii să se lase purtați de ritmuri exotice ale muzicii indiene. Programul artistic oferit de Meera Diverse Services este unul dintre proiectele câștigătoare ale Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi Deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

În contextul celebrării a 564 de ani de la atestarea documentară a Bucureștiului, Creator Media Team organizează, la „Străzi deschise”, a doua ediție „Noaptea Dansului”. Inclus în programul „Zilele Bucureștiului”, evenimentul „La mulți ani București – București dansează!” începe la ora 17.00, în zona Muzeului Național de Istorie a României, și include performance-uri a peste 200 de dansatori de la peste 15 școli de dans, flashmob-uri, community dance și momente de interacțiune cu trecătorii.

Spectacolele dedicate locuitorilor Capitalei continuă cu momentele de teatru de păpuși ale Teatrului de Animație Țăndărică, la ora 17.00, în zona Muzeului Național de Artă al României. De la eroi clasici din povești la personaje inspirate din realitate, marionetele actorilor Teatrului Țăndărică vor crea momente amuzante și vor captiva publicul.

Reprezentația teatrală „D-ale carnavalului”, organizată în cadrul proiectului „Ochii minții”, începe de la ora 18.00, în zona trotuarului din fața Parcului „Nicolae Iorga”. Actorii Mihaela Mihăescu (Mița Baston), Gabriela Porumbacu (Didina Mazu), Cristi Toma (Iordache), Mihai Răzuș (Iancu Pampon), Mihai Baranga (Nae Girimea), Dragoș Mușat (Crăcănel), Mihai Căpățână(Catindatul) și Ionel Nițulescu (Ipistatul) vor recrea atmosfera citadină din secolul al XIX-lea și vor amuza trecătorii cu dialogurile spumoase din celebra piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale.

Pentru cei care adoră spectacolele de acrobații, Circul Metropolitan București completează atmosfera festivă de la „Străzi deschise” cu Parada Personajelor, programată la ora 18.30, în zona Monumentului Revoluției.

Studioul mobil al postului de radio București FM revine sâmbătă, 23 septembrie, pe Calea Victoriei și va delecta bucureștenii și turiștii cu muzică bună și informații utile.

Școala de Artă București invită publicul să admire talentul și creativitatea cursanților săi printr-o serie de expoziții ce pot fi vizitate atât sâmbătă, 23 septembrie, cât și duminică, 24 septembrie, în intervalul orar 10.30-21.30, la sediul său din sectorul 4 al Capitalei, pe strada Cuza Vodă nr. 100. De la expoziții de colaje, artă decorativă, pictură, grafică, design vestimentar, simboluri și imagini transpuse în linogravură până la fotografii ce surprind atmosfera orașului, publicul are oportunitatea de a lua „contact” cu efervescența creativă a Bucureștiului.

Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București își așteaptă vizitatorii, între orele 10.00 și 17.30, cu expozițiile „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”și „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani”, prilej de a face o incursiune în istoria urbei și evoluția sa de-a lungul celor peste 500 de secole de la atestarea documentară a Bucureștiului.

Restricții rutiere

Calea Victoriei | În ziua de 23 septembrie 2023, pe durata restricțiilor instituite, se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe strada Sevastopol, strada Gheorghe Manu, Bulevardul Dacia, strada Ion Câmpineanu, bulevardul Regina Elisabeta, strada Știrbei Vodă între Calea Victoriei și Dem. I. Dobrescu. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.

Se va permite accesul riveranilor către domiciliu, precum și către unitățile economice din zonă conform indicatoarelor montate temporar pe durata restricțiilor pe următoarele străzi: strada Frumoasă între strada Sevastopol și Calea Victoriei, strada Gina Patrichi între bulevardul Lascăr Catargiu și Calea Victoriei, Calea Griviței între strada Constantin Budișteanu și Calea Victoriei, cu mențiunea că accesul auto al riveranilor va fi redirecționat către aleea din fața Palatului Știrbei, apoi către strada Banului.

Traficul rutier pe Calea Victoriei se reia sâmbătă, 23 septembrie 2023, începând cu ora 23:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.

PROGRAM ARTISTIC „STRĂZI DESCHISE – BUCUREȘTI, PROMENADĂ URBANĂ”

WEEKENDUL #21: 23-24 SEPTEMBRIE 2023

SÂMBĂTĂ, 23 SEPTEMBRIE 2023

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” – expoziții (Muzeul Municipiului București)

Calea Victoriei – zona Statuie Iuliu Maniu

11:00 – 12:00: Turtița fermecată – atelier de teatru pentru copii care are la bază bine-cunoscuta poveste din folclor „Turtița năzdrăvană” (Teatrul „Ion Creangă”)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Istorie a României

11:00 – 12:00 Spectacol de dans indian (Meera Diverse Services & ARCUB) – proiect câștigător al Apelului deschis pentru completarea programului artistic „Străzi deschise”

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Istorie a României

17:00 – 20:00 La mulți ani București – București dansează! – spectacol de dans, eveniment dedicat „Zilelor Bucureștiului”(Creator Media Team & ARCUB)

Calea Victoriei – trotuarul din fața Parcului „Nicolae Iorga”

18:00 – 20:00 „D᾿ale carnavalului”spectacol-lectură interactiv cu actorii Mihaela Mihăescu (Mița Baston), Gabriela Porumbacu (Didina Mazu), Cristi Toma (Iordache), Mihai Răzuș (Iancu Pampon), Mihai Baranga (Nae Girimea), Dragoș Mușat (Crăcănel), Mihai Căpățână (Catindatul), Ionel Nițulescu (Ipistatul) (în cadrul proiectului artistic „Ochii minții”)

Calea Victoriei – zona Muzeul Național de Artă al României

17:00 – 18:30 Spectacole de teatru (Teatrul de Animație Țăndărică)

Monalisa Toncu – „Laser strings”

George Simian – „Pictorul”

Ioana Popovici Chelaru – „ Lie, ie, veselie”

Adrian Lefter – „Master Winnie”

Monalisa Toncu – „DJ Tiger”

George Simian – „Pe sârmă”

Ioana Popovici Chelaru – „Viva Mexico”

Adrian Lefter – „Hopkins pe val”

Monalisa Toncu – „Opera”

George Simian – „Trompetistul”

Ioana Popovici Chelaru – „N & G”

Adrian Lefter – „Nu lăsa copilul la volan”

Monalisa Toncu – „Thunder”

George Simian – „Bob Marley”

Ioana Popovici Chelaru – „Două cuvinte”

Adrian Lefter – „Partenerul de joacă”

Calea Victoriei – zona Monumentul Revoluției

18.30 – 19.10: Parada Personajelor – spectacole de acrobații (Circul Metropolitan București)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă nr. 100

10:30 – 21:30 Colaj de imagini – expoziție de colaje – experți Cristina Dragomir, Iulian Lucan, secția Pictură adulți (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Mixajul artelor expoziție de artă decorativăexperți Maria Constantinescu, Elena Borundel (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Atelier pe simeze expoziție de pictură – experți Ioana Ionescu, Elisabeta Făcăianu, Cristina Dragomir, secția Pictură copii (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de grafică – cursanți – experți Antonia Corgoja, Diana Alexe, secția Grafică (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de design vestimentar – expert Maria Constantinescu,secția Design vestimentar (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de decorațiuni interioare – expert Elena Borundel, secția Decorațiuni interioare (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de iconografie – cursanți – expert Cristina Istrate, secția Iconografie (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Simboluri și imagini transpuse în linogravură – expoziție cursanți – expert Cristina Istrate, Secția Iconografie(Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Străzile Bucureștiului – expoziție de fotografie – expert Mihaela Agarici, secția Artă fotografică (Școala de Artă București)


DUMINICĂ, 24 SEPTEMBRIE 2023

Calea Victoriei – Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu

10:00 – 17:30 „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute” // „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani” // „Povestea unei biserici de mahala. Sf. Nicolae-Udricani” expoziții (Muzeul Municipiului București)

Sectorul 4 – Strada Cuza Vodă nr. 100

10:30 – 21:30 Colaj de imagini – expoziție de colaje – experți Cristina Dragomir, Iulian Lucan, secția Pictură adulți (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Mixajul artelor expoziție de artă decorativăexperți Maria Constantinescu, Elena Borundel (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Atelier pe simeze expoziție de pictură – experți Ioana Ionescu, Elisabeta Făcăianu, Cristina Dragomir, secția Pictură copii (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de grafică – cursanți – experți Antonia Corgoja, Diana Alexe, secția Grafică (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de design vestimentar – expert Maria Constantinescu,secția Design vestimentar (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Art Nouveaux – de la decorativ la funcționalexpoziție de decorațiuni interioare – expert Elena Borundel, secția Decorațiuni interioare (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Expoziție de iconografie – cursanți – expert Cristina Istrate, secția Iconografie (Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Simboluri și imagini transpuse în linogravură – expoziție cursanți – expert Cristina Istrate, Secția Iconografie(Școala de Artă București)

10:30 – 21:30 Străzile Bucureștiului – expoziție de fotografie – expert Mihaela Agarici, secția Artă fotografică (Școala de Artă București)

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele plastice ale săptămânii 20 – 26 ianuarie 2025
Muzică-Dans-Arte 20 Ianuarie 2025, 09:05

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele plastice ale săptămânii 20 – 26 ianuarie 2025

Luni, 20 ianuarie , vor avea loc două vernisaje: La ora 17, sunteți invitați în spațiul expozițional din cadrul...

Uniunea Artiștilor Plastici din România recomandă evenimentele plastice ale săptămânii 20 – 26 ianuarie 2025
Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025
Muzică-Dans-Arte 19 Ianuarie 2025, 09:17

Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025

Soprana Leontina Văduva și pianistul Cătălin Răducanu deschid pe 3 februarie, de la ora 19:00, la Ateneul Român din...

Leontina Văduva şi Cătălin Răducanu deschid Turneul Naţional „Bella voce, Bella musica” la Ateneul Român, pe 3 februarie 2025
Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie
Muzică-Dans-Arte 19 Ianuarie 2025, 08:40

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie

Căutați idei de petrecere a timpului liber? Vă sugerăm o selecţie de recomandări culturale de neratat în acest weekend....

Weekend cultural - Recomandări pentru 17-19 ianuarie
“Identitatea vizuală Constanței – Orașul îmbrățișat cu marea”: O competiție de design cu premii de 10.000 EUR
Muzică-Dans-Arte 18 Ianuarie 2025, 17:00

“Identitatea vizuală Constanței – Orașul îmbrățișat cu marea”: O competiție de design cu premii de 10.000 EUR

Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța (OMD) și IQads lansează astăzi competiția “Identitatea...

“Identitatea vizuală Constanței – Orașul îmbrățișat cu marea”: O competiție de design cu premii de 10.000 EUR
Expoziția omagială  „MICHAELA NICA CRĂCIUN (1934 - 2023) – MICĂ RETROSPECTIVĂ”  deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
Muzică-Dans-Arte 17 Ianuarie 2025, 13:23

Expoziția omagială „MICHAELA NICA CRĂCIUN (1934 - 2023) – MICĂ RETROSPECTIVĂ” deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște vă invită...

Expoziția omagială „MICHAELA NICA CRĂCIUN (1934 - 2023) – MICĂ RETROSPECTIVĂ” deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
Câștigătorii Premiilor Music Moves Europe 2025
Muzică-Dans-Arte 17 Ianuarie 2025, 13:15

Câștigătorii Premiilor Music Moves Europe 2025

Premiile Music Moves Europe 2025 și-au anunțat câștigătorii, evidențiind diversitatea incredibilă și talentul din scena...

Câștigătorii Premiilor Music Moves Europe 2025
Expoziția aniversară Talent 35 - Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane
Muzică-Dans-Arte 15 Ianuarie 2025, 12:21

Expoziția aniversară Talent 35 - Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane

    Fundația Regală Margareta a României și Muzeul Național de Artă al României prezintă publicului...

Expoziția aniversară Talent 35 - Susținerea și promovarea artiștilor emergenți și a artei contemporane
Manifestări organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie
Muzică-Dans-Arte 15 Ianuarie 2025, 00:38

Manifestări organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie

Primăria Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie, prin numeroase manifestări...

Manifestări organizate cu ocazia Zilei Culturii Naționale – 15 ianuarie
Ascultă live

Ascultă live

06:00 - 07:00
Album de colecție
Ascultă live Radio România Cultural
05:05 - 07:00
Bună dimineaţa, România!
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
06:00 - 07:00
English 6
Ascultă live Radio România Internaţional 1
05:07 - 07:00
România, devreme (RRA)
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
06:00 - 07:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța Folclor
Ascultă live Radio România Constanța Folclor
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru