„Saga” literaturii române din Israel continuă la ICR Tel Aviv
18 Ianuarie 2025, 16:49
Adrian Grauenfels și „copilul său de suflet”, Editura Saga din Israel, sunt dovada faptului că diaspora culturală română este capabilă și de imersuni în noile trenduri ale artei și culturii din lume, nu doar de întoarceri nostalgice în trecut – a apreciat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv activitatea de mai multe decenii a editorului și publicistului israelian originar din România. După cum a subliniat Salamon, publicațiile apărute de-a lungul anilor la Editura Saga constituie tot atâtea mărturii ale capacității creatoare, dar și de înnoire a diasporei intelectuale românești din Israel.
Sediul ICR Tel Aviv a găzduit, în data de 17 ianuarie 2025, evenimentul intitulat Noi apariții editoriale Saga Publishing, o manifestare desfășurată în limbile română și ebraică. A fost prezentată culegerea de poezii Emoții de Rely Schwartzberg, traduse în limba ebraică de Adina Rosenkranz-Herșcovici, precum și volumele Leonardo da Vinci – Un avangardist al timpului său de Maria Sava & Adrian Grauenfels și Arta plastică germană între cele două războaie mondiale de Adrian Grauenfels.
„Sentimentele poetice mi-au transformat fiecare poezie într-o lecție de viață”. – a spus Rely Schwartzberg, vorbind despre crezurile sale poetice. Evenimentul a inclus proiecții ale ilustrațiilor cuprinse în volum, realizate de autoare, precum și o lectură bilingvă, în interpretarea Adinei Rosenkranz-Herșcovici și Rely Schwartzberg, însoțite de un mesaj video al scriitorului și jurnalistului român Eugen Cojocaru. Rely Schwartzberg a făcut și o scurtă prezentare a celui mai recent roman al ei – Destiny’s Game (Ecou Transilvan, 2024) – recenzat de binecunoscuți oameni de cultură precum Magdalena Brătescu, Cristofor Filipaș și Mihai Posada.
În ceea ce privește volumul Leonardo da Vinci – Un avangardist al timpului său , editorul și autorul Adrian Grauenfels a dezvăluit că acesta are la bază descoperirea în arhive, de către prof. Carlo Vecce, a faptului că mama lui Leonardi era evreică. Cartea mai conține biografia (pornind de la relatările lui Giorgio Vasari despre viața și arta) lui Leonardo de Vinci, alături de elemente despre desenele și schițele acestuia, informații despre muzica în epoca sa și rivalitatea cu Michelangelo Buonarotti, dar și despre impactul avut asupra Renașterii Europene.
Volumul Arta plastică germană între cele două războaie mondiale detaliază mișcările importante din arta plastică interbelică germană, cu accent pe activitatea pictorului evreu Felix Nussbaum, trimis în lagărul de concentrare Auschwitz unde a fost ucis în august 1944.
Evenimentul a mai inclus proiecția videoclip-ului In memoriam Sofia Gelman-Kiss, muzicolog, profesor, compozitoare, solistă vocală și scriitoare, colaboratoare la mai toate revistele de limba română din Israel, care s-a stins din viață în data de 31 decembrie 2024. Termeni muzicali pe înțelesul tuturor de Sofia Gelman-Kiss și Adrian Grauenfels – In memoriam Sofia Gelman-Kiss este ultima colaborare a celor doi, rămasă neterminată.