Un bun, dar fără ecou început
16 Martie 2018, 13:19
Ca în multe alte locuri ale ţării, şi la Câmpulung, anul trecut, în 2017 a avut loc o Tabără de creaţie. Într-un spaţiu plin de încărcătură istorică (la doi paşi se află Mausoleul Eroilor de la Mateiaş), dar şi sentimentală pentru unii dintre participanţii la Tabără –părea că se înfiripă acolo, ceva valoros. Dincolo de evenimentul ocazional, lumea adunată acolo, simţea şi dorea mai mult. O strategie de mai mari proporţii ar fi adus poate acel loc, pe harta turismului cultural. Dincolo de casele care mai vorbesc încă, prin farmecul lor, despre Câmpulungul de odininioară, negustoresc, dincolo de peisajele atrăgătoare şi de Muzeul implicat în salvarea tradiţiilor, o abordare corectă, pluridisciplinară a artelor –ar fi fost de un real folos în zonă. Manifestarea s-a intitulat: Tabăra de arte și meșteșuguri, A.R.T.E.C. Atelier de fierărie, textile și artă plastică şi s-a desfăşurat la secția de Etnografie a Muzeului Câmpulung Muscel.
Dar toate lucrurile au un sfărşit şi aşa s-a petrecut şi la Câmpulung; nici nu a început bine ceva, că s-a şi încheiat; în general în spaţiul românesc, evenimentele se desfăşoară în mic ori fără viziune, fără respiraţia necesară scoaterii din mersul liniştit şi fără vreo perspectivă a oraşului. Aşa cum s-a pus baza primei ediţii a Taberei, tot aşa aceasta nu pare să mai aibe şi o continuare. Nimic surprinzător, dar cu toate acestea, semnificativ.
Ion Drăghici, Gabriela Drăghici, Virgiliu Parghel, Ileana Dragomirescu, Sanda Buţiu, Neculai Iorga şi Bogdan Iorga au organizat la Galeria Simeza din Capitală o expoziţie care să surprindă rodul participării artiştilor profesionişti în cadrul evenimentului de la Câmpulung. Căci, în Tabăra de creație de arte și meșteșuguri de la Câmpulung- meșteri, artiști plastici debutanți și consacrați au lucrat împreună, mergând pe firul redescoperirii tradițiilor și construind punți viabile între contemporaneitate și trecutul nu foarte îndepărtat. Proiectul A.R.T.E.C. a fost
co-finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
În expoziţia de la Bucureşti, frumoasă şi diversă s-au văzut lucrări de pictură în ulei pe pânză, dar şi lucrări de grafică de şevalet; acurelele expuse, filmul realizat de Bogdan Iorga şi operele în tehnici mixte păstrau ceva din farmecul spaţiului de care artiştii s-au bucurat şi s-au apropiat în decursul Taberei de creaţie.
Portrete de case, detalii arhitecturale, peisaje –şi desigur atmosfera din Câmpulung – au putut fi remarcate în expoziţia de la Galeria Simeza, în prima parte a lunii martie 2018.
Realizator Roxana Păsculescu