Turismul cultural –Bisericile oltenești
25 Noiembrie 2016, 06:50
”Monumente medievale din Oltenia” este un titlu interesant pe care îl găsim răsfoind lista aparițiilor Editurii ACS, Colecția Vetre de lumină. Textul cărții este în mod fericit semnat de un profesionist al domeniului -Prof. Univ. Dr. Corina Popa. Înainte încă de a parcurge sumarul cărții aflăm care este rostul acestei colecții în cadrul căreia descoperim acest titlu -”...continuă să dezvăluie frumusețea și continuitatea artei tradiționale românești printr-o lucrare ce arată importanța istorică, artistică și turistică a monumentelor medievale din Oltenia”.
Cartea se dovedește cu adevărat a fi valoroasă pe mai multe planuri. Dincolo de faptul că prezintă prin itinerarii, spațiul geografic, lucrarea se axează -așa cum chiar titlul o spune- pe monumente de mare importanță marchează din punct de vedere arhitectural zona. Prin urmare este firesc să descoperim că spre exemplu, Mânăstirea Cozia joacă un rol important în ținut, prin programul său arhitectural; apoi, în itinerariul propus de autoare parcurgem cu plăcere informații esențiale despre Mânăstirile Govora, Dintr-un lemn, Surpatele, lor adăugându-li-se multe alte mânăstiri și nenumărate schituri care configurează Oltenia.
Mânăstirea Hurezi ocupă deasemenea, pagini importante în textul istoricului de artă, Corina Popa. Ctitorie a lui Constantin Brâncoveanu, cu zid de incintă larg, ansamblul mânăstiresc uluiește și astăzi. Planul pentru biserica domnească a fost cel folosit întâia dată la Curtea de Argeș, chiar dacă aici, la Hurezi, acesta este interpretat într-o variantă mai simplă. Fotografiile care ajută privitorul să se orienteze, să se informeze și să poată urmări textul inevitabil de o oarecare complexitate prin termenii de specialitate -sunt foarte reușite și se datorează lui Ovidiu Baștea și Ancăi Dină (Președinta Asociației Art Conservation Support care deține și Editura ACS).
Un ultim capitol al cărții este cel care ne plasează cu evidență într-o actualitate culturală dificilă. Nepăsarea unora și neglijența altora pun monumentele medievale din Oltenia în pericol.
Cartea –realizată de profesioniști- semnalează potențialul turistic extraordinar al zonei, cu accent puternic îndreptat către minunățiile arhitecturale ale acestui spațiu, o lucrare care poate servi deopotrivă turiștilor ca și specialiștilor.
dr. Roxana Păsculescu, critic de artă