Scrieri de şi despre Costin Ioanid
20 Octombrie 2017, 13:01
Cartea denumită „Scrieri de şi despre Costin Ioanid” a fost lansată aseară, la Biblioteca Naţională a României în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul închiderii Salonului Naţional de Artă Medievală, aflat acum, în 2017 la a X-a ediţie.
Cartea cu o prezentare a D.nei Prof. Univ. Adina Nanu, istoric de artă apare într-un moment de mari nelinişti, căci viaţa picturii bisericeşti realizată de acest important artist, cândva profesor prestigios la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” este pusă sub semnul întrebării.
Cartea vine ca o binemeritată restituire a interpretării unei opere, aşa cum apare ea mai întâi, prin ochii creatorului şi mai apoi, prin ochii contemporanilor săi care l-au cunoscut bine, fiindu-i colegi, studenţi ori prieteni. Lucrarea aceasta tipografică apare acum, la editura UNArte prin grija celor care l-au respectat şi iubit pe Costin Ioanid. În 2014, pe 19 oct., când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea artistului, D.na Prof. Adina Nanu organiza la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” o foarte reuşită şi semnificativă expoziţie, cu lucrări mai deosebite ale plasticianului. Iată că au trecut 3 ani şi această carte şi-a propus să rotunjească profilul unui artist care acum, în societatea românească nu mai este cunoscut, din lipsa curiozităţii ori chiar din indolenţa unora.
Cartea este primul pas editorial, dintr-un mai lung demers de recuperare a unei valori umane şi artistice şi de stopare a unor dezastre care pot fi majore. „Costin Ioanid –pictor de biserici” este lucrarea următoare, aşteptată cu emoţie de cei care ştiu să aprecieze arta autentică.
Cartea beneficiază de un număr poate prea mic de reproduceri după lucrările lui Costin Ioanid, dar care luminează bine fie gândurile artistului, fie textele critice ale celor care l-au cunoscut şi care au rezonat cu căutările sale. Din colecţia Băncii Naţionale, a familiei ori din colecţia Adinei Nanu, lucrările reproduse arată prospeţimea unor soluţii plastice.
De la George Oprescu la Eugen Schileru, de la Petru Comarnescu la Ion Frunzetti, de la Radu Ionescu la Radu Bogdan –textele strânse între paginile cărţii dezvăluie personalitatea lui Costin Ioanid.
Cartea oferă, în plus, fără să-şi fi propus în mod special –o lecţie de pertinentă analiză critică.
dr. Roxana Păsculescu, critic de artă