Reinterpretare şi revalorizare
01 Aprilie 2018, 10:17
Expoziţia The Best of a Svetlanei Utto –a putut fi văzută la Galeria Căminul Artei etaj, în acelaşi timp în care, la parter, Filiala Brăila a UAP îşi etala lucrările unui număr redus de membri, sărbătorind astfel (prin venirea la Bucureşti) cei 650 de ani de atestare istorică a oraşului dunărean.
Svetlana Utto, artistă cu activitate susţinută în designul de obiect şi-a construit spaţiul expoziţional aducând în mod exclusiv doar lucrări executate în ultimii câţiva ani, cei care s-au scurs după susţinirea doctoratului.
Colajul, decolajul şi montajul sunt principalele tehnici la care recurge Svetlana Utto în această personală în care se împlesc bidimensionalul şi tridimensionalul, în aşa măsură, încât universul artistei înstaurează categoric, la Căminul Artei etaj, o altă lume.
Dincolo de lucrările de factură grafică-picturală care îmbrăcau pereţii, privitorul a putut vedea, spre exemplu, scaune suspendate. Dând senzaţia de zbor, într-o desprindere bine venită de terestru, scaunele Svetlanei scot obiectul de uz curent din circuitul obişnuitului, banalului, cotidianului, oferindu-i astfel, o nouă viaţă, o nouă traiectorie existenţială.Devenit obiect artistic, scaunul Svetlanei păstrează caracterul obiectului iniţial, căruia i se conferă totuşi o altă faţă şi în mod evident, subliniez acest aspect, o altă viaţă. Căci, deşi artista intervine pe obiect, minimal, cu toate acestea, piesa de mobilier este modificată substanţial. Svetlana oferă, prin urmare, această soluţie, tuturor celor care deţin din familie ori de la prieteni dragi, câte un obiect drag, căruia ar vrea să i se dea un alt rol. „Evenimentul propus de mine este o ambientare a spatiului expozitional de la Caminul Artei etaj, str .Biserica Enei nr.16, care va prezenta Colaje 2 si 3 D, care alatura materiale diferite, cu texturi variate.
Asa cum artistii dadaisti si suprarealisti au descoperit o sursa inepuizabila de creatie in cartoane, placaje, textile, piele, metale aruncate la gunoi si - posibil de reValorificat plastic/ estetic, asa si noi - artistii, designerii contemporani incercam sa aducem in atentia consumatorilor de frumos lucrari sau obiecte realizate din materiale reciclate, ReInventate.”
Propunerea designerului este una, dincolo de minima transformare a obiectelor orfane, de reambientare a spaţiului interior.
De altfel, chiar această personală a Svetlanei Utto a semnalat prin discursul expoziţional, câteva centre spaţiale de maxim interes, prin alcătuirea unor mici scenografii. Dincolo de reinterpretarea unor obiecte vechi, Svetlana a introdus piese noi, create din materiale de construcţie folosite
într-un fel diferit de modul lor obişnuit de utilizare.
În afara acestei direcţii importante în opera artistei, o alta este cea a obiectului de autor. După schiţele artistei au fost executate din fier forjat, un scaun cu 3 scaune, având toate ca element decorativ, şi acesta reinterpretat, cocoşul de Hurez ori spirala. Scaunul cu spătar înalt este impozant, mesele pe format rotund sunt delicate.
Cu studii de specialitate în Polonia, în anii 70, Svetlana Utto a adus în arta românească contemporană un spirit nou, prospeţime şi inventivitate pusă în slujba designului de interior.
Şi acestei personale -după cea de la Galeria Simeza, de acum câţiva ani (eveniment vizual gândit împreună cu Dan Constantinescu (Cocoru)- i-am apreciat în mod special ludicul angrenat în toate palierele expoziţiei: de la reconfigurarea obiectului pre-existent, până la modul de expunere a pieselor în spaţiul aflat la dispoziţie.
Realizator Roxana Păsculescu