Plant Art 2017
05 Mai 2017, 14:40
Expoziția ”Plant Art 2017” deschisă de doar câteva zile la Grădina Botanică, și anume la ”Centrul de Educație Ecologică” ne pune față în față, cu o serie de preocupări ale studenților Departamentului Arte Textile și Design Textil al Universității Naționale de Arte București. Cele 10 expozante sunt studente ale Danielei Frumușeanu, conf.univ.dr. la UNA și se prezintă în acest spațiu luminos și aerisit, cu o parte dintre lucrările care au fost realizate în cadrul unei teme de atelier. Laura Greaca, Simina Mirea, Alina Tudorache, Alexandra Lăcătușu, Maria Frîncu, Gabriela Clim, Ionela Apetrii, Livia Greaca, Andreea Zahn și Carmen Copoceanu au răspuns diferit, dar în același timp, punctual, provocării adresate de Daniela Frumușeanu, în dublu rol, de coordonator al atelierului și în același timp, de curator al evenimentului vizual.
Trei sunt palierele care fac obiectul acestei expoziții, rezultat al talentului, muncii (în parte nevăzute) și acumulărilor (evidente) de care dau dovadă cele 10 foarte tinere creatoare.
În primul rând, după cum chiar titlul manifestării spune, expoziția ”Plant Art 2017” este rodul studiului întreprins de studente în spațiul atât de tentant și generos al Grădinii Botanice. Prin urmare, analiza asupra locului s-a concretizat printr-o colecție excepțională de semințe, muguri, crenguțe și frunze care au stat la baza realizării unor foarte reușite panouri decorative. În relief și toate, având o aceiași dimensiune, panourile vorbesc despre capacitatea artistului de a-și selecta din spațiul natural, acele elemente care, ulterior vor sta la baza creației propriu-zise.
Dincolo de aceste exemple, rezultate ale unei bogății extraordinare pe care o deține Grădina Botanică –există filmul documentar al etapelor de lucru, parcurse în atelierul de creație al Universității Naționale de Arte București. Filmul care rulează în spațiul expozițional are rolul de a pregăti privitorul cu cea de a treia parte a expoziției care este reprezentată de metrajele imprimeurilor textile. În număr mare și bine expuse în lumina caldă a lunii mai, acestea dovedesc deja (chiar dacă 9 din cele 10 studente expozante sunt foarte mici, abia în anul 1) capacitatea creatoarelor de a privi natura, de a sintetiza și de a concretiza motivul, și, nu în ultimul rând, de a aplica tehnica specifică imprimeului textil.
Prin urmare, valurile de metraje care îmbracă pe dinăuntru, deopotrivă, încălzind și luminând, cea mai largă încăpere a spațiului expozițional sunt o plăcere pentru privitor. Scos din vacarmul Capitalei, dar rămânând în mijlocul ei, aproape izolat în această oază de verdeață și de liniște, vizitatorul găsește aici, la Grădina Botanică, cu mult mai mult decât un colț de natură. Arta și-a aflat aici, o sursă inepuizabilă de frumos, o motivație pentru meditație și pentru creație. Studentele, organizatorii (Paulina Anastasiu, Eugenia Niță, Daniela Frumușeanu) și colaboratorii (lector univ./inginer Luminița Fârnoagă, asist. univ. dr. Iulia Toma și tehnician Rodica Marin) – trebuie să fie felicitați pentru ținuta de excepție a acestei expoziții, care rămâne deschisă la Grădina Botanică până pe 23 mai 2017.
dr. Roxana Păsculescu, critic de artă