Peripeții și personaje în versuri
19 Iunie 2020, 10:08
Cartea ”Renart vulpoiul” apărută la Editura Dacia în anul 1977 m-a urmărit întreaga copilărie. Ilustrația copertei cu animale parțial umanizate, dar agresive mă înspăimânta. În fapt, la momentul acela, metafora la care se apela nu doar la ilustrația copertei ci și la compozițiile din interiorul ei, nu îmi era accesibilă. După câțiva ani, am fost capabilă să o parcurg și să-i descopăr farmecul. Cartea a fost tradusă de Teodosia Ioachimescu căreia îi aparține și Cuvântul înainte, explicativ și elocvent, iar grafica și ilustrațiile sunt realizate de Florin Creangă.
Dincolo de povestea în sine este povestea limbii din care s-a făcut traducerea: ”limbajul folosit e cel obișnuit, familiar, neocolind, când e cazul, invectivele, termenii direcți, libertățile unei ”guri slobode”.”
Aşadar, o provocare pentru orice traducător.
Se ştie că lectura unor cărţi bune îmbogăţeşte vocabularul şi totodată, formează caracterul. ”Renard vulpoiul” oferă însă, o experiență mai bogată. Importanța și semnificația cărții apare tot în începutul ei:
”...cât spirit de observație, câtă mișcare și cât umor de-a lungul acestui serial medieval! Acțiunea interesează, chiar când e cunoscută dinainte (în episoadele cu caracter de fabulă), căci se desfășoară cu amănunte noi și caracteristice. Portretele personajelor-animale au căpătat relief. Peripețiile s-au înmulțit și tind spre ”suspense”. Iar dialogurile –mereu prezente- sunt pline de vioiciune, căci și de naturalețe. Personajele trăiesc vorbind, căci și epopeea lor e vorbită”.
În ceea ce privește grafica, ea este prezentă pe parcursul întregii cărți, subliniind pagini printr-un chenar decorativ și semnalând personajele, scoase din context, care însoțesc cititorul permanent. Ilustrațiile însă, sunt complexe și ocupă câte o pagină întreagă. Culoarea definitorie este sepia, numai coperta este cea care iese puțin din schemă prin roșul introdus în compoziție.
”Renard vulpoiul” este o carte de referință în limba română pentru un monument al literaturii franceze medievale.
Realizator Roxana Păsculescu